Microsoft var väldigt tydliga med att det var en väldigt tidig version av Windows 10 som de hade att visa upp och att alla funktioner inte kommer att vara tillgängliga i de första betaversionerna som släpps, utan kommer att läggas till allt eftersom. Under februari kommer en så kallad preview build (ungefär som de gjorde med Windows 10 för datorer) att släppas för telefoner och befintliga telefoner kommer att uppdateras ”senare under sommaren”.
Vid en första anblick ser Windows 10 för mobiler, eller för enheter mindre än åtta tum som Microsoft själva säger, ganska mycket ut som sin föregångare. Startskärmen består av plattor som tidigare, även om de är minst lika levande som de varit i Windows Phone 8.
En av de främsta nyheterna är att samlingsplatsen för notifikationer, Action center, numera pratar med dina övriga enheter (plattor såväl som datorer) och håller sig synkad över alla enheter. Just samspelet mellan telefon, platta och dator är något som lyfts fram som väldigt viktigt lite överallt i Windows 10. Inom kort kommer Onedrive att få stöd för musik kopplad till musikspelaren och synka den till alla dina enheter. Foton sorteras och fixas till automatiskt oavsett vilken enhet de har sitt ursprung på för att, via Onedrive, dyka upp fixade och sorterade i album på alla dina enheter. Även Office har fått utökade möjligheter att använda Onedrive, med bland annat listan över senast använda dokument synkad till alla enheter för att du snabbt ska kunna växla mellan enheter.
Meddelandeappen har också börjat prata utåt en smula. Lite likt Google Hangouts kan den ansluta sig till fler tjänster samtidigt. Microsofts variant har däremot inte bara stöd för SMS och Skype (som mer eller mindre är Hangouts på Microsoftspråk i en sådan jämförelse) utan den ska även ha möjlighet att lägga till ”andra IP-baserade meddelandetjänster” där olika operatörers egna satsningar nämns utan att några faktiska namn yttras. Förhoppningsvis innebär det även att fler tredjepartstjänster kommer att kunna ansluta sig också, då meddelandeappen automatiskt ska välja det mest lämpliga kommunikationssättet för stunden.
Annons
Meddelanden, eller text i allmänhet, går numera att prata in i stort sett oavsett vilken app du använder. Fortfarande är antalet språk ganska begränsat, men det såg rätt smidigt ut under demosessionen.
Går du in i inställningarna kommer det även att se mer eller mindre exakt likadant ut oavsett om du använder en dator eller en telefon, enbart för att göra upplevelsen så enkel som möjligt.
Det presenterades även en del specifika appar som utvecklats för att kunna köras på alla tänkbara enheter med Windows. Dessa återkommer vi till senare under dagen.
Windows 10 När det kommer till Windows 10 för plattor och datorer ser de mer eller mindre likadana ut och det är den fullständiga Windowsmiljön det handlar om. Under gårdagens event visades en del grafiska nyheter upp, men även att röstassistenten Cortana kommer till samtliga versioner av Windows 10. Under operativsystemets första levnadsår kommer uppgraderingen dessutom att vara gratis för alla som kör antingen Windows 8/8.1 eller Windows 7 (som nyligen blev av med supportstödet till följd av sin ålder).
Spontant känns det som en väldigt sund uppgradering av telefondelen. Stödet för att ha allt ditt material aktuellt synkat och snyggt presenterat mellan alla enheter känns som något Microsoft borde ha introducerat till stor del redan i Windows Phone 7, men det är inte mindre välkommet för det nu när det dyker upp.