https://www.mobil.se/nyheter/sj-halvvags-med-wifi-i-lokdragna-vagnar
565261
Nyheter
Internet ombord

SJ halvvägs med wifi i lokdragna vagnar

SJ har nu installerat wifi i hälften av de 232 personvagnar som ska få trådlöst Internet.

Mobiltäckningen är som bekant inte den bästa när man åker tåg, vilket beror på en rad faktorer, från att man rör sig fort mellan bassttionerna, att tåg är en isolerande metallbur, till att järnvägen ofta går i radioskugga. Därför är det förstås uppskattat när det finns wifi ombord på tåget. Sveriges största tågoperatör, SJ, har länge haft wifi ombord på sina snabbtåg, medan bland annat vanliga lokdragna personvagnar har varit utan, något man håller på att ändra på. Nu meddelar man att man hunnit uppgradera hälften av de 232 lokdragna vagnar som ska få wifi.

Wifi i lokvagnar skiljer sig från de i permanenta tågsätt. Eftersom vagnarna kan kopplas ihop och isär i olika tåg måste varje vagn ha ett eget wifi. De lokdragna vagnar som fått wifi har fått en wifi-symbol som sitter i vardera ändar av vagnens insida. Vagnens wifi-nät har ett nummer som är detsamma som vagnens individuella nummer. Numret finns på dörren i vestibulen mellan vagnarna.

Det är gratis att använda wifi på SJ:s tåg, upp till 200 MB data, efter det stryps hastigheten. Enligt SJ når tre av fyra användare inte upp till taket på potten under sin resa.

- Många av våra personvagnar används på sträckor med mycket pendelresande. I takt med utrullningen har användningen därför ökat snabbt vilket är roligt. Utöver modern utrustning ombord på SJs tåg, arbetar vi tillsammans med mobiloperatörerna för en fortsatt utbyggnad av internetkapaciteten längs den svenska järnvägen, säger Jakob Åhgren Thörnblad, ansvarig för kunderbjudanden på SJ.

Källa

Ämnen