1
1
https://www.mobil.se/nyheter/tre-nya-nokia-mobiler-nokia-g22-c22-och-c23-alla-under-2500-kr
573472
Nyheter
falskt
Samarbete med Ifixit: Enklare reparera själv

Tre nya Nokia-mobiler: Nokia G22, C22 och C23 – alla under 2500 kr

Nokia C22, G22 och C32
Det är ett gäng lågprislurar som HMD Global släpper, samtidigt som man introducerar ett samarbete med Ifixit som ska göra det enklare för kunden själv att byta batteriet, laddkontakten, bakpanelen eller en trasig skärm.

Det är den dyraste av de tre nya telefonerna, Nokia G22 för 2400 kronor, som är utvecklad för att vara lättare att reparera själv. Det innebär att HMD Global har tecknat ett avtal med Ifixit som kommer att sälja originaldelar och de verktyg som behövs när kunder vill laga sin telefon. En ny skärm kommer till exempel att kosta 50 euro och ett nytt batteri 25 euro.

Telefonen i sig har en baksida i plast, tre kameror på baksidan med huvudkamera på 50 megapixel ackompanjerade av en makrokamera och en djupsensor. Varken vidvinkel eller optisk zoom alltså. Fingeravtryckssensorn sitter på sidan av telefonen och på framsidan möts vi av en 6,5 tum stor LCD-skärm med 90 hertz uppdateringsfrekvens och en selfiekamera i toppen i form av en droppformad sensorpanel. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 3, en gammal version som lanserades redan 2013 och Nokia G22 levereras med Android 12. Med det som utgångspunkt lovar HMD Global två års uppdateringar av systemet och förklaringen till att telefonen levereras med Android 12 och inte den senaste versionen, 13, får vi hör är för att telefonen varit under utveckling en längre tid med anledning av de nya möjligheterna att reparera den själv. Även efter att telefonen reparerats av kunden ska fuktskyddet med IP52-certifiering och garantin gälla, så länge då som man följt instruktionerna. 

Som en del i sin lansering meddelar HMD Global också att de flyttar en del av tillverkningen till Europa. De vill dock inte svara på i vilket land eller i hur stor omfattning och det står klart att stora delar av tillverkningen fortfarande sker i Asien, inte minst då för de enheter som ska till kunder där. HMD Global beskriver det som ett första steg för att ta produktionen av 5G-mobiler till Europa. Ingen av de tre telefoner man lanserar nu har 5G.

C22 och C32

Nokia C22

I sin C-serie av Nokia-telefoner introducerar HMD Global två nya modeller. C-serien är de billigaste telefonerna och här i Sverige får Nokia C32 en prislapp på 1900 kronor medan C22 ska kosta 1700 kronor. om vi börjar med Nokia C22 så är det en enkel telefon som släpps med Android 13 Go, den version av Android som är bantad och utvecklad just för de billigaste telefonerna. C22 har vidare en 6.5 tum stor skärm, en huvudkamera på 13 megapixel med autofokus och en makrokamera. Fingeravtryckssensorn sitter på baksidan av telefonen.

Nokia C32

Den aningen dyrare C32 har lite mer arbetsminne och klarar därför att köra vanliga Android 13. Även här är skärmen på 6,5 tum men Nokia C32 har en bättre kamera än C22 med 50 megapixel och den kompletteras med en makroakamera.