https://www.mobil.se/nyheter/varldens-forsta-vikbara-mobil-sa-tycker-de-forsta-som-testat-den
566149
Nyheter
Barnsjukdomar och buggar

Världens första vikbara mobil – så tycker de första som testat den

De första testarna är inte övertygade.

Det var under ett lanseringsevent i Peking som Royole lanserade världens första mobiltelefon med böjbar skärm. Enheten har en skärm på utsidan och kan alltså vikas upp för att fungera som en surfplatta. Mest intressant är kanske att enheten säljs redan nu och leveranserna ska enligt bolaget själva börja under december månad i år.

Fungerar men imponerar inte

Utöver lanseringseventet i Peking har Royole även visat upp enheten i San Francisco där journalister fått testa enheten. De som fått testat enheten bekräftar att den verkligen fungerar som det påstås, men vittnar samtidigt om att mjukvaran är extremt buggig och att intrycket av enheten i sig inte alls är förtroendeingivande. The Verge beskriver till exempel att appar öppnas av misstag och att skärmbildens rotation ändras slumpmässigt. Royole använder sitt eget Water OS som bygger på Android 9.0 och enligt de här första intrycken verkar det vara långt ifrån stabilt. Hårdvaran i sig ger inte heller enligt de som testat något positivt intryck utan det verkar framförallt som Royole släpper denna enhet för att vara först.

Pris kring 15 000 kronor

När Royole nu börjar sälja Flexpai, som den vikbara mobilen heter, stannar prislappen på 1388 Euro, motsvarade ungefär 14 400 kronor. Det priset gäller en enhet med 128 GB lagring och vill man ha versionen med 256 GB lagring får man istället betala motsvarande 16 000 kronor. Royole FlexiPai består av en 7,8 tum stor böjbar amoled-skärm med storleksförhållandet 4:3 och 1920 x 1440 pixel. När telefonen sedan viks ihop så delas skärmytan upp i tre delar med en primär skärm, en sekundär och en kantdel. Den primära skärmytan som alltså används främst när enheten är stängd har storleksförhållandet 16:9 och kantskärmen används för att du ska kunna få aviseringar om inkommande samtal, meddelanden och så vidare. 

Enheten är utrustad med två kameror, den ena på 16 och den andra på 20 megapixel och bolaget själva lyfter fram att de tack vare enhetens utformning ska kunna ta bilder i unika vinklar. När enheten är ihopvikt så ska du kunna ta bilder eller inkommande samtal från vilken sida du vill, lite oklart dock exakt hur.

Prestandamässigt är Royole Flexpai utrustad med en åttakärnig Snapdragon samt antingen 6 eller 8 GB arbetsminne. Enheten säljs till konsument i Kina och den version som säljs globalt marknadsförs som en utvecklarenhet framförallt alltså för apputvecklare som vill testa formatet.