https://www.mobil.se/nyheter/xiaomis-nya-mi-mix-alpha-har-en-skarm-som-stracker-sig-runt-telefonen
567598
Nyheter
En minst sagt udda lösning

Xiaomis nya Mi Mix Alpha har en skärm som sträcker sig runt telefonen

Nej, det blev varken en vikbar telefon eller en telefon med en massiv vattenfallsdisplay när Xiaomi presenterade nya Mi Mix Alpha. Det blev någonting helt annat.

Vi var nog många som funderade över vad Xiaomi skulle ha att bjuda på efter att man igår släppt en teaserbild på sin Mi Mix Alpha. En telefon med böjbar skärm, eller en telefon med mycket branta rundade kanter? Det blev varken eller, utan någonting helt annat. Telefonen får nämligen en så kallad wrap-around-skärm som sträcker sig runt ena långsidan och över större delen av bakstycket. En väldig massa skärm, som dock inte kan böjas ut till någonting surfplatteliknande. Xiaomi hävdar att telefonen utgörs till 180 procent av skärmyta, vilket faktiskt ser ut att stämma. Siffran 180 procent, en siffra som på pappret låter omöjlig, hänvisar alltså till att skärmen täcker i stort sett hela framsidan och därtill adderar skärmyta både på långsidan och att skärmen sedan täcker större delen av baksidan. I vanliga fall mäter man ju skärmyta som procent av framsidan och när skärmen sträcker sig utanför framsidan blir procenttalet alltså mer än 100. Därmed erbjuder den procentuellt mer skärm än exempelvis Huaweis Mate X som ju dock har fördelen att den kan vikas ut.

Tryckkänsliga kanter och 108 megapixel

Panelen är försedd med kanter som mäter 2,15 millimeter i över- och nederkant, och dessutom finns det en panel för kameror på bakstycket. Kanterna är tryckkänsliga och det saknas traditionella högtalare. Istället har man skapat ljud i telefonen med hjälp av skärmbaserad akustik. Telefonen har begåvats med rätt imponerande specifikationer i övrigt, inte minst en uppsättning kameror med en sammanlagd upplösning på hela 108 megapixlar. Under skalet sitter Qualcomms uppdaterade Snapdragon 855 Plus-chipp tillsammans med 12 GB arbetsminne och 512 GB intern lagring. Batteriet ligger på 4 050 mAh. Du kanske tänker att det här låter väldigt dyrt. Och det är det också. Telefonen kommer att börja säljas i december och kommer att kosta motsvarande – sätt dig ner – 27 200 kronor. Vilka marknader den blir aktuell på får vi återkomma om. Hur som helst så får man onekligen en väldigt iögonfallande och tjusig telefon för pengarna, men frågan är hur mycket nytta man egentligen har av en sådan här skärm?