Vid första anblicken är det nog ingen som blir entusiastisk av Garageband. Erfarna musiker tror att den är en musikalisk leksak och noviser skräms av bara åsynen av ett ackordval. Faktum är att både fullblodsmusiker och tondöva nybörjare kan få glädje av programmet.
Namn: Garageband
Tillverkare: Apple
Annons
Funktion: Inspelning, virtuella instrument och 8 kanalers spårmixning
Annons
Pris: 38 kronor
Garageband lämpar sig, som namnet också antyder, till mer traditionell musik á la gitarr, bas, trummor och sång. Det finns två olika typer av huvudinstrument, de ena kallas för smarta, där Garageband håller reda på det mesta åt en. De andra är nedskalade varianter av ”riktiga instrument” som man i en större utsträckning spelar med fingrarna på pekskärmen.
1. Det enklaste sättet att komma igång, om man är en gröngöling, är att börja med ett av de smarta instrumenten. Det finns fyra att välja mellan, trummor, keyboard, gitarr och bas. Vilken man börjar med är mer en personlig preferens men att lägga en enkel ackordföljd på gitarren är aldrig fel. Det första man ska tänka på är att bestämma låtens hastighet. Rådet är hellre sakta än för snabbt, man kan alltid öka låthastigheten när man har byggt färdigt den men det kan vara svårt att hinna med på tryckskärmen om det går för fort.
2. Om vi utgår ifrån versackordföljden i Nirvana-klassikern Polly så blir det i stora drag E, G, D, C. Det förinställda tempot på 110 bpm är ganska lagom även om det blir aningen långsammare än originalet. Takten är klassisk 4/4-rock n’ roll. Anslagen får man lyssna sig till på originalet. En nackdel med att bara trycka på ackordflickarna ovanför strängarna är att alla anslag då går uppifrån (den tjockaste strängen) och ner. Det ger en mer mekanisk känsla. Vill man få lite mer ”människa” i ljudet kan man slå ann själv genom att dra fingrarna över strängarna på det ackord rad som man önskar. Fördelen är att man då kan variera anslagen och även plocka på enskilda strängar, nackdelen är att det är mycket svårare att få ett smidigt flöde.
3. När man har lagt de första åtta taktraderna loopas det tillbaka till början. Om man inte vill det kan man gå in i låtbyggarmenyn och ändra det där. Man kan själv bestämma hur många takter låten ska innehålla eller så kan man ställa in det på automatiskt och då ökar låtlängden kontinuerligt när man spelar in.
4. Vill man brodera ut gitarrspåret kan man göra det på olika sätt. Det ena är att lägga till ett till gitarrspår och kopiera den förstnämnda men man ändrar gitarr- eller förstärkartyp för att få ett fylligare ljud. Det går också att göra samma ändringar men istället för att kopiera föregående spår så spelar man in något nytt, exempelvis repeterar man första anslaget på varje ackord. Vill man verkligen brodera ut kan man låta Garageband sköta den biten. Varje instrument har ett såkallat autoplay-läge. Allt man behöver göra är att välja ackord och ett av fyra autoplay-alternativ. Det går även bra att byta mellan alternativen under inspelning om man vill variera ytterligare men det rekommenderas att man lyssnar på dem innan man börjar spela in eftersom anslagen, utfyllnadsnoterna och dynamiken är olika på varje.
5. Väl klar med gitarren kan man gå över till den smarta basen. Den fungerar ungefär på samma sätt men här spelar man på enskilda strängar istället för hela ackord. Enklast här är att följa samma ackordföljd som gitarren spelar men variera anslagen.
6. Det sista pusslet i den instrumentala delen är trummorna. Det finns en variant som simulerar olika trumset och trummaskiner men det är ärligt talat väldigt svårt att få det hela att låta bra. På det vanliga trumsetet är det virveln som bråkar mest, den är tryckkänslig och klarar även av kantslag. I teorin är det brilliant men i praktiken vill den inte riktigt göra som man har tänkt sig och det blir för många missträffar för att det ska fungera över särskilt många takter. Istället är det lättaste sättet att lägga en groove med den smarta trummaskinen. Allt man behöver göra är att dra över olika truminstrument till ett rutfnät. Placeringen bestämmer hur komplicerad takten ska vara och hur högt varje instrument ska låta. Det kanske inte är det mest liberala sättet att skapa trumspår på men takten kommer alltid att vara fast och man slipper sexton miljoner omtagningar.
7. Nu när man har fått ihop grunderna är det dags att klippa och klistra samt att slutmixa, det vill säga bestämma vilken ljudvolym varje enskilt ljudspår ska ha. De flesta pop- och rock-låtar bygger på den enkla principen vers/refräng och alternativt brygga. En vanlig fördelning är vers, vers, refräng, vers, vers, brygga, refräng. För att slippa spela in samma sak flera gånger kan man kopiera en vers eller refräng och klistra in den. Man kan även flytta, korta och klippa ljudspåren. På så sätt kan man återanvända redan inspelat material men samtidigt skapa variation. Exempelvis kan man flytta trumspåret två taktsteg och på så sätt få baktakt vilket ändrar hela låtkänslan.
Spela riktiga instrument
Vill man ha mer kontroll går det även att använda den inbyggda klaviaturen eller trumsetet. Men gillar man att spela på riktiga instrument finns det en del smarta alternativ som utnyttjar Ipad:ens inbyggda mikrofon. Det mest självklara är att spela in sång men det finns faktiskt andra saker man kan göra. Har man tillgång till en akustisk gitarr kan man använda Garagebands virtuella utbud av gitarrförstärkare och rocka till ljudet. Man kan även experimentera genom att exempelvis spela in bongotrummor och köra ljudet genom gitarrförstärkaren och dess tillhörande effektpedaler för att få fram intressanta resultat. Ett annat alternativ är att spela in ljud via den virtuella samplern och sedan leka med olika reglage för att se vad som händer med det. Kom bara ihåg att det inte går bra att ändra låthastighet efter att man har spelat in riktiga instrument eller sång.
Oavsett vad man spelar in är det viktigaste att ha ett par bra och omslutande hörlurar, annars riskerar man att utljudet läcker tillbaka in i mikrofonen.
Tycker man att alla ovanstående tips verkar skrämmande så går det att bygga låtar genom att pyssla med Appels färdigkomponerade samplingar, men gör man det missar man mycket av glädjen man får när man spelar upp ens första egna låt, oavsett hur proffsig den låter.