På efterkälke

Blackberry Torch 9800 i test

Blackberry Torch 9800 är ett rejält lyft, men är det tillräckligt?

Publicerad Uppdaterad

I USA är Blackberry från kanadensiska RIM det populäraste smartphonesystemet före såväl Symbian som Ios och Android. Här i Sverige är det väl kanske mest anställda på internationella storföretag som standardiserat på Blackberry som använder deras telefoner, men på RIM har man nyligen gått ut med att man tänker satsa på Sverige i framtiden, och inte bara på företagsanvändare utan även privatanvändare. Blackberry Torch 9800 är den telefonmodell man hoppas vinna nya användare med.

Har man någon gång hållit i en Blackberry kommer man direkt att känna igen Torch när man får den i sin hand. Plast i svart metallic och gummerad baksida känns kvalitet, men knappast 2011. Nytt för Blackberry är att man velat kombinera qwerty-tangentbord med stor pekskärm och gjort tangentbordet utskjutbart. Inte som på t ex Sony Ericsson X10 Mini Pro från sidan utan nerifrån. Det gör Blackberry Torch 9800 till en rätt stor och tung telefon.

Sköna tangentbord brukar ju vara Blackberrys starkaste sida, men jag får erkänna att jag inte tycker särskilt mycket om detta tangentbord. Jämfört med Blackberry Bold är upphöjningen på knapparna mindre och det är svårt att känna vilken knapp man trycker på. Så qwertytangentbordsnörd jag är märker jag att jag oftast inte bryr mig om att skjuta fram knapparna utan använder skärmtangentbordet i stället.

Såväl skärmtangenter som riktiga knappar saknar åäö. Dessa bokstäver kan man antingen få fram genom att trycka a eller o och svepa på den optiska pekaren, eller genom att slå på rättstavningen och hoppas att det blir rätt. Det förra är extremt pilligt och långsamt, det senare är i mitt tycke rätt jobbigt. För det första händer det ofta att ord ändras till något jag inte vill, för det andra finns det inget sätt att manuellt lägga till ord som saknas i ordlistan, och jag behöver inte leta länge för att hitta ord med åäö som saknas. Om RIM menar allvar med att satsa på Sverige känns bättre stöd för åäö som ett måste.

Skärmen är alltså en pekskärm, och man har lagt det konstiga pekskärmsexperimentet med Storm där skärmen rörde sig när man tryckte på den bakom sig. Här är det branschstandard som gäller, med kapacitiv skärm och multitouch för knipzoomning. Skärmen har upplösningen 360 x 480 pixlar, vilket å ena sidan inte är i närheten med vad modeller som Galaxy S eller Iphone 4 har i dag, men å andra sidan är det bättre än vad Iphone 3GS har. Inte state of the art, men en helt OK skärm i mitt tycke.

Systemet är version 6 av Blackberry OS. Blackberry var sena med pekskärmar, och det känns fortfarande som systemet inte riktigt fått in pekskärmstänket än. Det har blivit färre textmenyer att bläddra igenom, men startskärmen har fortfarande inte stöd för widgets, och har i stort sett ingen funktion annat än att prydas av en snygg bild.

I överkant finns ett fält där man får veta om det kommit ny e-post eller andra meddelanden ungefär som i Android. Hit kan man även koppla sociala medier som Facebook Twitter med mera, vilket jag till en början tyckte kändes som ett bra alternativ till Facebook-widget på startskärmen. Efter ett tag blir jag dock tokig på att telefonen surrar varje gång någon skriver något på Facebook. Och inte nog med det, varje Facebook-notifiering dyker upp både i Blackberrys Facebook-program och i Blackberrys eget samlingsprogram Social Hub. För att bli av med ikonerna om nytt meddelande på Facebook måste jag gå in i bägge programmen, och till slut vill jag bara stänga av eländet, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

En sak som i alla fall blivit otvetydigt bättre i nya Blackberry OS är webbläsaren. Från att ha varit rätt erbarmligt har den gått till att vara fullt i nivå med webbläsarna i Iphone och Android, med zoom vid knipning eller dubbelknack och text som bryter raderna för att få plats på skärmen. Webbläsaren innehåller inget som helst nytänk, utan kopierar konkurrenterna rakt av, vilket inte behöver vara fel.

Blackberry Torch är ju en smartphone, och poängen med Smartphones är ju att man kan installera appar. Men tyvärr, inte om man är svensk. Programbutiken i telefonen går inte att aktivera om man har ett svenskt abonnemang, och man får finna sig att avundsjukt stirra i skyltfönstret på toppenprogram som Evernote. Med RIM:s Sverigesatsning kan vi lugnt förutsätta att programbutiken kommer öppnas även för oss, men i dagsläget är det omöjligt att säga om det kommer att ske om en vecka eller om ett halvår.

E-post har alltid varit Blackberrys paradgren, och visst funkar pushmail utmärkt på den här telefonen. Med abonnemangets konstruktion får du också billig e-post utomlands, något andra system har svårt att bräcka. Men i övrigt tycker jag att de andra systemen har hunnit ikapp, och det är ingenting med e-posthanteringen i Blackberry Torch som känns anmärkningsvärt bra.

Fördelen med föråldrade system är att de drar mindre ström, och för den som är van vid Android eller Iphone känns det nästan overkligt att man kan lägga ifrån sig sin Blackberry på fredagkvällen, och på måndag morgon har batteriindikatorn knappt rört sig.

För en svensk, i dag, är det svårt att se vad Blackberry Torch har att erbjuda som skulle motivera ett köp. Fördelaktiga dataabonnemang finns numera till de flesta system, väl fungerande e-post likaså, och även om Blackberry OS 6.0 blivit bättre på mycket är det inte mycket det är bättre än konkurrenterna på.

Å andra sidan

Erik Mörner: Självklart ska man kunna installera program på en smartphone och bristen på programbutik är uppenbar. Jag fick leta i evigheter på webben innan jag kunde hitta en handfull program att använda. Annars hör även krångligheterna med åäö till det som drar ner Blackberry Torch. I praktiken märker jag att jag skriver med a och o i stället för åäö.

Frågor och svar:

Varför ska man egentligen välja Blackberry?

En orsak är om du reser mycket utomlands. Blackberrys datakomprimering och prissättning gör den till det enda prisvärda alternativet för den som vill till exempel läsa sin e-post på resande fot utomlands.

Finns det GPS?

Ja, och kartprogrammet Blackberry Maps. Du kan få körinstruktioner med text, men inte så mycket mer i programmet.

Jag har läst att telefonen är långsam, stämmer det?

Jag tycker inte det, men jag har ju inte heller kunnat installera några appar som ligger och kör i bakgrunden.

Alternativ

Nokia E7 är en annan företagsinriktad mobiltelefon, som åtminstone för svenskar har fler tillgängliga appar.

Testbild

Kameran är betydligt bättre än vad vi lärt oss vänta oss av Blackberry. Stillbilder blir riktigt bra, men videofilmning ligger klart under medel.