Geekarnas blivande favorit?

HTC Incredible S i test

Nya Incredible S har förutsättningarna att bli geekarnas nya favorit – men har HTC tappat försprånget?

Publicerad Senast uppdaterad

Androider som HTC Hero och HTC Desire har länge ansetts som de vassaste telefonerna bland Androider. Att HTC var först ut med Androidtelefoner har säkert spelat stor roll för den starka position de har – men också att HTC legat före Google med många coola funktioner, som när HTC integrerade telefonens adressbok med webbtjänster som Facebook, Twitter och Flickr redan med HTC Hero för snart två år sedan.

På ett sätt är det ju annars ganska lite som skiljer de olika tillverkarnas toppmodeller med Android åt. Sony Ericsson försöker till exempel utmärka sig med lite bättre kamera och skärpa i skärmen. Samsung tänker briljera med sin grymt fina skärm med superamoled-teknik i kommande Galaxy S2. HTC:s styrka är i stället de extrafunktioner som man kallar HTC Sense.

Egentligen är det just de här extrafunktionerna som gör också HTC Incredible S bra, det känns tydligt efter en tids testande.

Gummikänsla

Formgivningen på HTC Incredible S är onekligen mer macho än vad konkurrenterna bjuder på i sina toppmodeller. Här får man ett rejält mörkgrått skal, med gummiaktig känsla. Ingen blank pianolack här inte. På något vis gillar jag HTC-designen rätt bra, den känns lagom rå och rejäl.

Och när jag talar om konkurrenter menar jag framför allt: Sony Ericsson Arc, Nexus S, Samsung Galaxy S2 och LG Optimus 2X. Alla dessa är toppandroider. Alla kostar runt 4 500 kronor utan abonnemang. Men Incredible S har en betydligt mindre högblank design.

Incredible S väger också mer än dessa konkurrenter. Ganska mycket mer faktiskt. Åtminstone så att det klart märks när man håller den i handen. Cirka 20 gram mer än Sony Ericssons och Samsungs motsvarigheter.

Dessutom är Incredible S tjockare. Baksidan har en stor utbuktning för batteriet, som gör telefonen lite småtjock. Det påminner om formgivningen av 90-talets gamla marathonbatterier. Kul, tänkte jag. Då har HTC maxat batteritiden med ett extra fett batteri. Så var dock inte fallet, visade det sig. Faktum är att batteriets kapacitet är något sämre än konkurrerande mobilmodeller från Sony Ericsson och Samsung. Det skiljer inte så mycket, men känns ändå lite konstigt.

73 widgetar

Efter att ha gjort telefonens grundinställningar börjar jag med att lägga upp widgetar och genvägar på startskärmarna. Jag håller nere tummen mot skärmen för att få upp menyn med widgetar. Upptäcker att det finns inte mindre än 73 olika widgetar att välja bland. Där har HTC inte legat på latsidan. Man får förstås inte plats med alla på de sju startskärmar man kan bläddra mellan, men en hel del nyttigt kan man trycka in.

Det finns snygga widgetar för att styra fm-radion, bläddra bland inkomna sms, få överblick över kalendern, läsa mejl, ha koll på vädret … Många av widgetarna är bara olika varianter på samma tema. Det finns till exempel tre olika kalenderwidgetar och hela tolv olika klockwidgetar. Men det är faktiskt ganska bra. Det är ju ganska inp>Ingen annan tillverkare bjuder heller på lika många inställningsmöjligheter i övrigt. Man kan till exempel välja mellan en mängd olika »ljudteman«, till exempel ett med enbart klarinettljud i alltifrån ringsignal till väckarklockan.

Det är kort sagt ganska flexibelt och kul att göra HTC Incredible personlig.

Tillräckligt snabb?

HTC:s widgetar är ett av de områden där man faktiskt kan märka att den här telefonen inte har allra senaste versionen av Android. Om man kör Sony Ericsson Arc och bläddrar i den widget som Sony Ericsson har för att hålla koll på kompisarnas Facebook och Twitter (Timescape) så flyter allt riktigt snabbt och mjukt i bläddringen. HTC:s widget för inkomna sms går lite mer hackigt.

Varför? Räcker inte den 1 GHz starka processorn till? Är det för lite arbetsminne under skalet? Nix, det handlar om att HTC inte riktigt hängt med i svängarna nu när Google tagit fram nya Android 2.3, som gör alla Androider snabbare och mer njutbara att använda. Men det ska enligt HTC bara dröja ett par månader innan HTC Incredible får en uppdatering med nya versionen av Android. Det kommer att dyka upp en uppdaterings-ikon i telefonens överkant, och efter uppdateringen är jag övertygad om att allt kommer att flyta på lite snabbare och lite snyggare i telefonen. Det är nämligen just därför Android 2.3 är lite bättre än Android 2.2.

Men tills uppdateringen kommer kan Incredible S alltså kännas en gnutta seg ibland, exempelvis när man ska bläddra bland alla HTC:s fina widgetar som kämpar med att presentera aktuell information om allt mellan himmel och jord.

HTC:s extrafunktioner handlar inte bara om skojiga ljud och snygga widgetar. Direkt när man slår på telefonen får man börja mata in eventuella kontouppgifter till sociala nätverk som Facebook, och den information som laddas ner därifrån går igen överallt i telefonen. När någon bekant ringer till mig får jag upp personens aktuella profilbild och Facebookstatus på skärmen. Genom att man en enda gång fyller i sina kontouppgifter är man helt enkelt alltid inloggad, mer eller mindre överallt.

Kopplingarna till sociala nätverk har HTC haft även i tidigare Androider. Men även här hittar jag en del nyheter. Googles system för att lägga upp foton på webben – Picasa – kan nu integreras med telefonens fotoalbum. Sedan tidigare kan fotoalbum på Facebook och Flickr integreras i HTC:s telefoner. Även Linkedin har HTC lagt in en koppling till.

Inbyggt uppslagsverk

Webbläsaren är en punkt där HTC också har byggt in några riktigt bra funktioner. Bokmärken visas snyggt i miniatyrer, även i bokmärkeswidgeten som kan läggas på någon av telefonens startskärmar. Under bokmärken hittar man också en bra flik för sidor som man har besökt ofta, och en bra överblick av webbhistoriken.

En av de fiffigaste funktionerna i HTC:s version av Androids webbläsare är möjligheten att slå upp ord eller texter som man stöter på i webbläsaren. Genom att trycka fingret en sekund mot skärmen får man upp en markeringsruta, så att man kan markera ord eller hela stycket. Sedan kan man antingen kopiera texten, eller dela via exempelvis sms, eller välja »slå upp«. Då kan man exempelvis slå upp ordet på Wikipedia, eller översätta textstycket med Google Translate.

Sedan är Androidwebbläsaren i grunden ganska bra också. Det är lätt att zooma ut och in, eller att dubbelknacka på en textspalt för att läsa den. Flash fungerar numera mer eller mindre problemfritt – det går till exempel utmärkt att surfa till SVT Play, bläddra bland utbudet och klicka på helskärm för att kolla på det senaste avsnittet i någon favoritserie.

Alla smarta extrafunktioner som HTC lägger in kräver nog en åtminstone ganska teknikvan användare, tror jag. Själv tycker jag till exempel att uppslagsmöjligheten i webbläsaren är strålande, men en mer ovan person blir nog lätt stressad av att det poppar upp något på skärmen bara för att man vilar tummen på den en sekund. Samma sak med HTC:s fiffiga lösning som tystar telefonen om du lyfter upp den när den ringer – en funktion som jag själv gillar skarpt. Om telefonens sensorer känner att den ligger inklämd i en ficka eller väska ser telefonen dessutom till att ringa med extra hög volym.

Bra på närbilder

Kameran då? Det är faktiskt en av de punkter där Incredible S utmärker sig positivt, och ett av de stora skälen att välja denna telefon framför föregångare som Desire och nya Desire S. I Incredible S har HTC nämligen byggt in samma kamera som i sin dyraste jättetelefon Desire HD.

Det jag imponeras mest av är hur bra telefonen är på att fokusera, inte minst på närbilder. Trots att det inte finns något makroläge kan man få riktigt bra skärpa så nära som en decimeter från objektet man fotograferar. Annars då? Inomhus kan bilder få en lite väl gulaktig ton, men utomhus blir färgbalansen riktigt bra. På mobilens skärm ser bilderna ofta bättre ut än när jag för över dem till datorn. Det beror på att telefonen har en ganska kraftig digital brusreducering, och som smetar ut färgerna lite väl. Det där gäller framför allt bilder tagna inomhus. Bilder i dagsljus tycker jag att Incredible S fixar väldigt bra, även med ojämnt starkt solljus.

När det gäller videoinspelningen så görs den i hd-upplösning, och ljudet känns helt okej, men ljuset i bilden känns inte alls bra, det blir ganska mycket oskärpa, och framför allt måste man (precis som på exempelvis Iphone 4) hela tiden »dutta« på skärmen för att ställa in fokus när man spelar in video. Kontinuerlig autofokus saknas nämligen.

Buggig webbtjänst

HTC:s senaste satsning är att bygga upp en egen webbtjänst, htcsense.com, med bland annat egen försäljning av gps-funktioner till telefonerna. Där ska man kunna positioners sin telefon, och få den att börja ringa på hög volym – bra om man har för vana att förlägga telefonen hemma. Webbtjänsten verkar dock lite buggig. Man ska kunna skicka sms och mms genom att skriva in meddelandet på datorn, så ska det skickas iväg från telefonen. Av någon anledning tog det ändå 45 minuter innan meddelandena skickades iväg via telefonen. Ett mms som jag försökte skicka tog ett dygn innan det gick iväg och nådde mottagaren. En hel dag under testveckan låg webbtjänsten dessutom helt nere.

Att HTC:s webbtjänst är buggig förtar dock inte helhetsintrycket av själva telefonen HTC Incredible S. Det är verkligen en bra Androidtelefon, framför allt för den som gillar extrafunktionerna i webbläsaren, och kopplingarna till Facebook och andra sociala nätverk.

När HTC får fram uppdateringen till nyaste Androidsystemet, vilket ska ske redan inom ett par månader, kommer telefonen dessutom att bli ännu lite snabbare i systemet. HTC:s problem är väl bara att konkurrenter som exempelvis Sony Ericsson delvis kommit ikapp innovationsrikedomen.

För även om Incredible S är riktigt bra så är den trots allt rätt så lik den ett år gamla föregångaren HTC Desire. I den här prisklassen kommer därför Sony Ericsson Arc och LG Optimus 2X att bli sylvassa konkurrenter till HTC:s nya Incredible S. För något år sedan hade den här telefonen varit geekarnas självklara val. Så enkelt är det nog inte för HTC att ro hem segern längre, trots alla fiffiga extrafunktioner.

Frågor och svar

Om man jämför med konkurrerande toppmodeller som Nexus S och Sony Ericsson Arc, är det inte lite »B« att Incredible S bara har Android 2.2?

Jo, det kan kännas lite som HTC hamnat på efterkälken på den punkten såklart. Nexus S och Sony Ericsson Arc känns snabbare, snyggare och mjukare i systemet, Det är alltså bara att hoppas att HTC håller löftet om uppdatering av Incredible S till nyaste Android-systemet inom kort. Men just i detta nu så känns exempelvis Sony Ericsson Arc (som har samma processor och minne) snabbare än Incredible.

Kan man ringa videosamtal?

Japp, förutom 8-megapixelkameran på baksidan sitter en 1-megapixelkamera intill skärmen på framsidan. Laddar du ner någon app som stödjer videosamtal, exempelvis Tango, så går det bra att ringa med video. Såväl Skype som Google planerar ju också att släppa appar med stöd för videosamtal till Android.

Hur är den på musik och radio?

Bra, faktiskt. HTC har bättrat på musikspelaren jämfört med förr i tiden. Nu kan man även skapa och redigera egna spellistor direkt i mobilen, och det finns en equalizer i musikspelaren. Fm-radio är inbyggd i telefonen, vanlig hörlurskontakt sitter på ovansidan – och det sitter en rätt kraftfull högtalare på baksidan, om man inte nöjer sig med att lyssna med hörlurar.

Alternativ

LG Optimus 2X har samma formspråk, men dubbelkärnig processor och vassare kamera. Sony Ericsson Arc är tunnare, snabbare och har större skärm.

BATTERITID/TALTID

Tillverkaren uppger:

6 timmar 20 minuter

Batteriets taltid för oss:

5 timmar och 19 minuter

Kommentar: En rätt stabbig telefon som denna borde ha bättre batteritid.