Annons

Mörkrets härskare

Test: Bästa kameramobilen just nu

Nokia Lumia 1020De 41 megapixel Nokia utrustat Lumia 1020 kan kännas abstrakt och tekniskt men tittar man på bilderna ser man vilken nytta tekniken gör i praktiken. Framför allt i mörker men även i övriga bilder märks Nokians fördel i färgåtergivning och detaljrikedom.Plus: Detaljrikedom, färgåtergivningMinus: Funktioner fördelade på flera appar
Sony Xperia Z1Det är framför allt gränssnittet i kameran som gör Z1 till en fröjd att fota med och Sonys öppenhet inför vad tredjepartsutvecklare vill bidra med lovar gott. Det är dock främst det och de övriga icke kamerarelaterade funktionerna som lyfter intrycket av Sony Xperia Z1. I bildgranskningen placerar den sig snarare i mitten.Plus: KameragränssnittMinus: Svårt med fokus i dåligt ljus
Apple Iphone 5SI Iphone 5S är fotolampan med två färgtoner en av de främsta nyheterna och den är klart bättre än föregångaren. Det räcker dock inte för att övertyga i konkurrensen med övriga tillverkare. Bortsett från fotolampan positionerar sig inte Iphone som en uttalad kameramobil och det visar sig genom att den har problem i nästan alla kategorier där den jämförs med de vassaste konkurrenterna.Plus: FotolampornaMinus: Få inställningar
HTC OneHTC har talat mycket om sina så kallade ultrapixlar. Sensorn är enligt HTC jämförbar med en som sitter i en kamera med 8 till 13 megapixel och ska som resultat släppa in mer ljus. Så långt teorin. I praktiken är kameran i HTC One en besvikelse på i stort sett varje punkt. Den klarar inte alls att jämföras med konkurrenternas vassaste kameror. Plus: FotolampanMinus: HDR-funktionen, detaljrikedom, mörkerbilder
Samsung Galaxy S4 ZoomZoomen kan ingen mäta sig med, inte ens Nokia som gör ett allvarligt försök. På andra områden blir dock Samsung Galaxy S4 Zoom ifrånsprungen och det handlar då främst om detaljrikedomen och färgåtergivningen. Framför allt är det de övriga funktionerna, hur S4 Zoom misslyckas att vara telefon, som gör att den inte har med segerkampen att göra. Plus: ZoomMinus: Formatet

Bilder i mörker har alltid varit mobilkamerans främsta svaghet, men det är äntligen något som är på väg att ändras. Det visar sig tydligt när vi testar marknadens främsta kameramobiler.

Publicerad Uppdaterad

Kameran är återkommande en av de funktioner som får flest att intressera sig för en speciell mobiltelefon. Det är ett område som mobiltillverkarna satsar ursinnigt på och det har nog aldrig märkts så tydligt som just nu. Jag skulle säga att de flesta av de deltagande telefonerna i det här jämförande testet hade utklassat allt motstånd i det motsvarande test vi gjorde med de hetaste kameramobilerna för bara några månader sedan. På pappret utmärker sig två av telefonerna lite extra. Samsung Galaxy S4 Zoom har namnet till trots inte så mycket gemensamt med Samsungs flaggskepp S4 utan ser mer ut som en kamera än en mobiltelefon. En utrymmeskrävande lins à la proffsig kompaktkamera sticker ut, men så erbjuder enheten också imponerande specifikationer. 10 gånger optisk zoom, 16 megapixel och bra mörkerseende. Nokias Lumia 1020 är inte lik någon mobiltelefon, eller kamera för den delen, med sina 41 megapixel som syftar till att uppnå liknande resultat som Samsungs otympliga lins, men genom mjukvara istället för utrymmeskrävande hårdvara.

HTC One med sina ultrapixlar för bättre prestanda i dåligt ljus fulländar tillsammans med Sonys senaste Xperia Z1 och Iphone 5S uppställningen, så vi kan vänta oss förstklassig bildkvalitet och en jämn och oviss kamp när vi nu jämför funktioner och detaljgranskar bilderna.

För att ge lite bakgrund till hur vi genomför testet så har vi satt upp olika motiv som vi fotar med de olika kamerorna så att förutsättningarna blir desamma för alla. Olika kameror har olika inställningar och funktioner, så vi använder de tillgängliga inställningarna och motivprogrammen för att helt enkelt se vilka inställningar som ger den bästa bilden. Det kan vara autoläget i en telefon och nattläget i en annan. Sedan är det respektive kameras bästa bild som vi jämför med de övrigas bästa. För att sedan då avsluta med att bedöma hur gränssnitten ser ut och hur enkelt och snabbt det är att ta en bild, för det är ju också viktigt när man ska välja kameramobil. Den första bilden vi ska titta på är förmodligen den mest spännande och avgörande för många, men vi börjar med att kolla på användandet, hur de olika kameramobilerna är att ta kort med och vilka funktioner var och en erbjuder.

Inställning och användning

Det är inte första gången det händer men den här gången när vi tittar på telefonernas specifikationer verkar tillverkarna totalt ha tappat omdömet när det gäller hur många megapixel som behövs. Lyckligtvis finns det en förklaring. Nokia är värst med sina 41 megapixel på sensorn, men om du trodde att megapixelrejset avtagit så kan jag i alla fall trösta dig med att alla megapixlar som används idag har ett annat användningsområde. I Nokia Lumia 1020 används megapixlarna inte framför allt för att skapa gigantiska bilder av allt du tar, utan för att använda alla insamlade pixlar till att göra mindre men bättre bilder. HTC och deras så kallade ultrapixlar har en liknande grundtanke. I Sony Xperia Z1 finns dryga 20 megapixel på pappret, men i praktiken blir bilderna sällan så stora. Väljer du till exempel autoläget i kamerainställningarna med det som Sony kallar “optimerade inställningar” försvinner möjligheten att välja megapixelantal liksom möjligheten att ta HDR-bilder eller använda scenlägen som Natt, Sport, Dokument och övriga scenval. Samsung Galaxy S4 Zoom är en annan som utmärker sig genom sin optiska zoom som är överlägsen de övriga, men å andra sidan medför den att enheten blir betydligt mer otymplig än de övriga vi testar här.

När vi kollar in vilka inställningsmöjligheter som de olika enheterna har är som vanligt Iphone den som är mest sparsmakad. HDR, som ju är en teknik för att få bättre färgomfång, är tillsammans med fotolampan de enda riktiga inställningar man kan göra i kameraappen. Här finns visserligen även en rad färgfilter för att lägga på bilderna, men det handlar mer om att förvränga à la Instagram.

När vi tidigare testat föregångarna till Sony Xperia Z1 har tillverkaren haft förträffliga gränssnitt för kameran med en kombination av många möjligheter samtidigt som kameravyn ändå inte är överbelamrad med ikoner och dylikt. Med Z1 tar man ytterligare ett steg och det är nu ännu bättre. Grundtanken är kvar men den som vill leka med fler inställningar kan göra det och nu finns dessutom appar inbyggda i kameraappen för att man ska kunna tillföra fler funktioner utöver de som Sony själva fixat. Idag finns där ett fåtal appar, men man får anta att fler kommer. I autoläget väljer Xperia Z1 scenläge själv, till exempel dokument, motljus eller landskap.

Kameran i Nokia Lumia 1020 är speciell och det finns inget liknande i någon annan telefon. Det Nokia gjort är i praktiken att härma funktionen som sitter i ett otympligt objektiv, men åstadkommit det med mjukvara. Det är avancerad teknik som ligger bakom och risken finns ju så klart att det gör själva fotograferandet krångligt för den som inte är insatt i all teknik. Det lyckas dock Nokia undvika. I Lumia 1020 är appen Nokia Pro Cam den som sköter fotot automatiskt när du trycker in kameraknappen, och det gör appen bra. Det går bra att fota i autoläge, och den som vill leka med inställningar, vilket prestandan i Nokia Lumia 1020 verkligen inbjuder till, kan göra det direkt i kameravyn på ett enkelt sätt. Något förvirrande är dock Nokias val att dela upp fotofunktionerna i flera appar. Nokia Smart Cam erbjuder en del funktioner som inte är tillgängliga i Nokia Pro Cam och vice versa. Sedan finns även Windows-systemets egen kameraapp utan några extrafunktioner, så helst skulle det bästa från alla dessa tre fotoappar bakas ihop till en.

Samsung Galaxy S4 Zoom har såväl i sin uppenbarelse som i menyerna mycket gemensamt med en kompaktkamera. Zoomen sköter du enklast med fokusringen på baksidan och det händer att jag på mobilmanér använder volymknapparna på sidan istället, men de sköter bara just volymen och inget annat. Det finns många olika färdiga scenlägen och i expertläget har du full kontroll över ISO, slutartid, exponering och så vidare. Då är dock inställningarna uppdelade i flera steg med ringar du drar i på skärmen och det kan bli lite för många steg för att det ska bli helt överskådligt.

HTC One har ett nästan Iphone-mässigt avskalat menysystem i kameran, men börjar man väl trycka uppenbarar sig flera valmöjligheter. Just den här typen av djupa menysystem där kameraläget i sitt första läge inte visar så många funktioner är problematiska eftersom man även när man vill göra en liten ändring i inställningarna tvingas trycka upp hela menylistan. Bättre hade varit att gömma ovanliga inställningar djupare och göra andra mer tillgängliga för snabbast möjliga hantering.

Vinnare: Sony Xperia Z1

I dagsljus

Inställningar och funktioner i all ära, men det är ju bilderna, alltså resultatet av inställningar och tillgängliga funktioner som vi är mest intresserade av. Att ta bilder i dagsljus en vanlig dag kan man hävda att i stort sett alla mobiler gör utan problem, men så fort vi börjar granska bilderna märker vi stor klasskillnad. Det här är ovanligt tydligt nu och beror på de stora framsteg mobilkamerorna gjort det senaste halvåret.

Det finns mycket att ta hänsyn till i testbilderna vi tagit i dagsljus. Skärpa och detaljrikedom är saker vi kollar extra på, men även till exempel färgåtergivning. När det gäller skärpa och detaljrikedom är det två av enheterna som utmärker sig. Det är så klart Samsung och Nokia. Är det detaljrikedom i betydelsen att du vill ha verklig zoom visar sig snabbt Samsungs optiska zoom överlägsen allt annat. Jag tar samma bild med alla kameror och med Nokia och Samsung även en extra bild med full zoom. Det visar tydligt vad du får om du väljer att bära med dig en lite klumpigare enhet. I bilden från S4 Zoom ser man tydligt den lilla kolonistugan vid strandkanten medan det i detaljerna i bilden från HTC One, som klarar detta sämst, bara syns en grå-grön gröt. Det går inte ens att urskilja något hus.

Det är inte alltid man har behov att använda zoom, så vi bortser från den för ett ögonblick. När man i den jämförelsen tittar på färger och skärpa då alla bilder har samma utsnitt är det Nokia Lumia 1020 som är klar vinnare. Om man trodde att alla mobilkameror tar ungefär lika bra bilder när förhållandena är enkla så bevisar den att man trodde fel. Alla egenskaper i bilden från Lumia 1020 är mer verklighetsnära än i konkurrenternas bilder. HTC One är som sagt hopplöst sist. Iphone 5S är egentligen den enda av telefonerna som inte är en uttalad kameramobil och den presterar klart bättre än HTC One, även om den inte har samma detaljrikedom som bilden från Sonys Xperia Z1. Iphone och Sony-mobilen har en tuff kamp, för Iphone lyckas bättre med färgåtergivningen när Z1 ibland visar lite urvattnade färger. Samsungs S4 Zoom var ju överlägsen när det zoomades, men den skäms inte för sig i utzoomat läge heller. Snäppet klarare bild än Sony Z1 ger helt enkelt andraplatsen efter Nokia.

I kampen för att få det bästa ur HTC One provade vi även HDR-läget. Det serverade bara en bedrövlig och totalt oanvändbar bild, vilket innebär att det inte kan bli annat än bottenbetyg för den.

Vinnare: Nokia Lumia 1020

Exempelbilder (beskurna från original för att tydligare visa detaljer). Betygen har satts baserat på fler bilder än de vi visar här.

Testbild Apple Iphone 5S:

Testbild Sony Xperia Z1:

Testbild HTC One:

Testbild Nokia Lumia 1020:

Testbild Samsung Galaxy S4 Zoom

Övriga funktioner

Låt oss sticka emellan med en mer allmän kategori innan vi går vidare med bildjämförelser. För efter den första kategorin med bildgranskning och översikten av funktioner och hur telefonerna fungerar dyker kanske en del frågetecken upp. Grundfrågan är ju om de här kameramobilerna är så bra att du kan lämna alla “riktiga” kameror hemma. Och följdfrågan är ju så klart att om nu mobilkamerorna är så bra, hur mycket måste jag offra på andra områden? Därför kollar vi närmare på alla andra funktioner som dessa enheter erbjuder utöver själva fotograferandet. En mobilkamera som är usel som mobil är ju inte den mobilkamera du verkligen kommer att få användning för och ta med dig dagligen.

Iphone är det nog många som känner till och den nya 5S vi testar här viker inte av från den inslagna väg Apple tagit. Det är en förfinad modell utan att vara en revolution. Vi känner igen Apples känsla för detaljer i tillverkning och design och vi känner igen app-butiken där man inte saknar särskilt mycket. Ios 7 som är den nya operativsystemversion 5S levereras med är en förbättring jämfört med tidigare.

Sonys Xperia Z1 är lite på samma sätt som Iphone en modell som vuxit fram och visar hur Sony modell för modell förfinat och förbättrat. Inte heller här kan man klaga på material eller formgivning och det trots att telefonen, även om det inte ser ut så, kan ta ett dopp utan att skadas av det. Operativsystemet är så klart Android och därför kan Sony liksom övriga tillverkare som använder sig av det systemet skräddarsy upplevelsen och låta appar tillföra mervärde i större utsträckning än Apple tillåter i sina enheter.

Fortsätter vi till HTC One som även den kör Android har de tydligare än Sony tillfört extrafunktioner. Det handlar om funktionen Blinkfeed som när du ser den på någon annans telefon känns rätt meningslös. Den hämtar information från nyhetskällor och sociala tjänster du är ansluten till. Du måste helt enkelt se den med ditt personliga innehåll för att se hur bra det är. Det är ett smidigt sätt att hålla sig uppdaterad om det man faktiskt bryr sig om. HTC One har funnits ute ett par månader nu och är inte lika rykande färsk som Z1 och Iphone 5S, men med aluminium i skalet har den åldrats denna korta tid med värdighet. Värt att påpeka är att HTC One, liksom alla övriga telefoner, när vi testat har uppdaterats till senast tillgängliga mjukvara.

Med de tre telefonerna avklarade, alla stilrent formgivna med glas och metall går vi in på de två udda fåglarna i sammanhanget. Nokia har varit duktiga på att skapa sig en egen profil. Det mesta är annorlunda om du jämför innehåll och utsida med de konkurrenter vi redan avhandlat. Apputbudet är inte lika stort som hos konkurrenterna, men det ökar och har nått en kritisk gräns, även om nya appar fortfarande tenderar att först lanseras för Iphone. Nokia har också arbetat hårt för att skapa unika appar endast tillgängliga för deras egna Lumia-telefoner. Det finns en tilltalande idé i Windows Phone där rutorna som täcker startskärmen kan hänvisa inte bara till appar utan även ge dig direkt tillgång till dina närmaste kontakter, uppdaterat innehåll från onlinetjänster och annat skräddarsytt innehåll. Ofta krävs dock ett par klick för att komma till den fullständiga informationen och på det sättet är nog Androids widgetar ett mer effektivt sätt att alltid ha informationen tillgänglig i startskärmen.

Om Nokia och Windows Phone haft som mål att skilja sig från mängden har Samsung S4 Zoom tydligt lyckats med det, på gott och ont. För att du ska vara villig att använda något som ser ut som en kamera även som en telefon krävs så klart att bilderna är väldigt mycket bättre än något annat som ser ut och faktiskt fungerar som en telefon. Bildkvaliteten avgör vi i testets andra bedömningskategorier, men vi kan konstatera att S4 Zoom med sin mindre skärm och sitt udda format är långt ifrån ultimat när det är telefonsamtal, webbsurfning och sms du koncentrerar dig på.

Vinnare: Sony Xperia Z1

I mörker

Redan i inledningen av den här texten var vi inne på att det skett ett generationsskifte. Traditionellt har de flesta mobilkameror varit värdelösa i mörker, men nu har det hänt något. Motivet är svårt för en mobilkamera. Sergels Torg i Stockholm en mörk kväll bjuder på mörker men också på en uppsjö av ljuskällor som försvårar det hela. Om vi börjar med de två telefoner som hittills varit testets främsta så visar det sig att Nokia Lumia 1020 med sin mjukvarumagi klår Samsungs fysiska optik. Det är inte nog med att den blå staty i mitten av bilden som vi fokuserat på är betydligt skarpare och tydligare i bilden från Lumia 1020. Även i resten av bilden är Lumia 1020 bättre på att få fram hela spektrat av färger från mörkt till ljust än vad Samsung S4 Zoom är. Lumia 1020 har tack vare sin sensor på 41 megapixel möjligheten att servera två bilder. En är på 38 megapixel och den andra är på fem, men här används trots det hela sensorn för att skapa en bild med mer information. Det är inte alltid det märks tydligt, men just i detta fall syns tydligt att bilden på 5 megapixel har bättre färgåtergivning och fler detaljer än den på 38 som också finns i Lumia 1020:s inre.

Med HTC One blir den blå statyn bara en suddig svart silhuett och detaljer i resten av bilden är svåra att tyda även de. Sony Xperia Z1 lyckas återge såväl de ljusare som de mörkare delarna i bilden utan att någon del tar över för mycket och den är även bättre än Iphone 5S på att göra vår blå staty rättvisa. Iphone 5S är inte lika duktig utan misslyckas med att återge alla färger, men är ändå betydligt bättre än HTC One.

Vinnare: Nokia Lumia 1020

Exempelbilder (beskurna från original för att tydligare visa detaljer). Betygen har satts baserat på fler bilder än de vi visar här.

Testbild Apple Iphone 5S:

Testbild Sony Xperia Z1:

Testbild HTC One:

Testbild Nokia Lumia 1020:

Testbild Samsung Galaxy S4 Zoom

Blixt

Du som använt mobilen flitigt som kamera vet att en mörkerbild inomhus kan vara minst lika utmanande som att ta en miljöbild utomhus i mörker. Fotolampa eller riktig Xenon-blixt när det finns är inte alls en garanti för att bilden ska bli bra och särskilt avslöjande blir misslyckandet när man tar porträtt. Med det här motivet vill vi så klart att hudtonerna ska bli korrekta samtidigt som resten av rummet inte får bli stelt sjukhusvitt så att man tror att en blixt just slagit ner. Särskilt intressant är den dubbla fotolampa som Iphone 5S utrustats med, för på pappret ska den i alla fall leverera allt vi önskar. Alla bilderna tog vi på ungefär en och en halv meters avstånd och med telefonernas fokus ställt på ansiktet. Det står direkt klart att Iphone 5S ger en bättre bild än föregångaren Iphone 5, men för den skull är inte Iphone 5S överlägsen i konkurrensen med de andra deltagarna. Faktum är att ingen av telefonerna egentligen gör bort sig här. När vi tar bilden med Iphone 5S behöver den flera sekunder på sig för att fokusera och under den tiden skiner de dubbla fotolamporna i ansiktet på motivet likt en strålkastare. Det tog alltså ett par försök att få en bild med en naturlig ansiktsmin. Bland övriga telefoner utmärkte sig även Sony Xperia Z1 i fotoögonblicket här eftersom den hade klart svårast av alla att fokusera i halvmörkret.

Nokia Lumia 1020 och Samsung Galaxy S4 Zoom har klara fördelar eftersom de båda har riktig Xenon-blixt och därför låter dig ta kort även på rörliga motiv utan att alla rörelser blir suddiga i bilden. Jämför man de båda tycks S4 ge ett blått lite kallare ljus medan Nokia Lumia 1020 ger ifrån sig ett varmare ljus. Det blir en betydligt jämnare kategori än man hade anat, men sammantaget alla blixtbilder som vi tagit i olika situationer tar Nokia Lumia 1020 hem en knapp seger före S4 Zoom. Granskar man detaljerna i blixtbilderna talar detaljrikedomen till Lumias fördel.

Vinnare: Nokia Lumia 1020

Exempelbilder (beskurna från original för att tydligare visa detaljer). Betygen har satts baserat på fler bilder än de vi visar här.

Testbild Apple Iphone 5S:

Testbild Sony Xperia Z1:

Testbild HTC One:

Testbild Nokia Lumia 1020:

Testbild Samsung Galaxy S4 Zoom

Vinnare: Nokia Lumia 1020

Du må vara nöjd med bilderna från din nuvarande mobiltelefon, men det är först när du testar en bättre som du märker hur mycket det faktiskt skiljer. I vanliga fall är det mobilkameran som sätter begränsningar för ditt fotograferande. Med Nokia Lumia 1020 är det många gånger du själv som så att säga är flaskhalsen. I mörker är det du som med hjälp av inställningarna bestämmer hur ljus bild du vill ha, inte kamerans begränsningar som bestämmer hur mycket av det mörka motivet den kan uppfatta. Färgåtergivning, skärpa och detaljrikedom är det som avgör till Nokias fördel.