Med rätt app kan du ringa både röst- och videosamtal helt gratis. Vi kollar in apparna som sänker din mobilräkning hemma men framför allt låter dig komma undan billigare på utlandsresan.
Ringer du ofta utomlands eller vill hålla kontakt med vänner även när du är på resa, ja då finns mycket pengar att spara på att använda en app istället för den vanliga telefonfunktionen när du ska ringa. Idag finns det många appar att välja mellan och flera av dem erbjuder smarta extrafunktioner som möjligheten att skicka textmeddelanden, bilder eller genomföra videosamtal.
Det finns ett par olika sorters appar du kan använda. Du känner kanske till Skype och det finns flera olika appar med ungefär samma idé. Först har vi de apparna som låter dig trycka in och ringa vanliga telefonnummer. Då behöver den du ringer inte tänka på något särskilt, utan svarar bara som vanligt. Andra appar låter dig bara ringa de som har samma app installerad, men då med fördelen att samtalet blir helt gratis och inte bara ovanligt billigt. Och sedan finns det flera appar som kombinerar de här sätten i olika former. För att ringa gratis till någon som har samma app installerad behöver du inte betala något, men för att ringa billigt till vanliga telefonnummer behöver du ladda ditt konto i appen med pengar innan du kan ringa.
En kul utveckling som skett den senaste tiden är att vi fått en del nya spelare på det här området. Samtal via nätet är hett och allt fler vill ge sig in i kampen om kunderna. Den starkast lysande stjärnan här är Facebook som nyligen gav sig in i leken med röstsamtal integrerade i appen Facebook Messenger som tidigare »bara« var en app för textchatt. Även traditionella mobiloperatörer som Tele 2 med sin app +46 ger sig in och utmanar. Skype får alltså se upp framöver. Och du kan se fram emot många nya möjligheter att ringa billiga både röst- och videosamtal samt slippa onödigt hög mobilräkning. Vi har testat några av de mest spännande apparna, nykomlingar såväl som trotjänare.
Tidigt ute och fortfarande störst, mest kända och därmed den där du har störst chans att hitta kompisar som har appen och som du därmed kan ringa gratis till. Har fått hård konkurrens från några av de övriga som har lägre priser, men Skype har utvecklat sin tjänst med många extrafunktioner som eget Skypenummer, gruppvideo, tillgång från valfri telefon och mycket mer.
Med appen installerad på din telefon, oavsett vilket operativsystem det gäller, så får du en bra tillgänglighet. Du behöver självklart inte ha appen aktiv för att kunna ta emot samtal eller chattmeddelanden och på det sättet så är Skype ett utmärkt komplement till ditt vanliga mobilnummer. Utöver den vanliga taxan med minutpris till de olika länderna har Skype även en del paketpriser så att du kan ringa fritt. Ringer du mycket kan det så klart vara ett bra alternativ att titta på.
Den största utvecklingen den senaste tiden har skett i Skype för Windows Phone. Förklaringen till det är ju enkel, helt enkelt eftersom Microsoft köpte Skype i mitten av 2011 och utvecklingen av en bra app för Windows Phone blev då givetvis högprioriterat. Därmed blev den i snabb takt i samma klass som de som redan fanns för Iphone och Android. Många att ringa gratis alltså. Numera är Skype dock betydligt mer än gratissamtal. Den som vill kan köpa till en stor mängd olika tilläggstjänster och tittar vi bara på samtal så finns det Skypenummer dit folk kan ringa för att nå din Skype, vidarekoppling, lokala nummer för att ringa från andra telefoner och en hel del annat. Men köper du till allt det handlar det inte längre så mycket om »gratis samtal« som vi är ute efter här.
Väldigt lätt att komma igång med eftersom den skannar din adressbok och direkt visar vilka du kan ringa gratis. Positivt även att du kan använda appen som enda telefoniapp om du vill. Samtal till icke-Viberanvändare kopplas som vanliga samtal. Utöver röstsamtal kan du skicka textmeddelanden även till grupper, med bild och video. Du måste givetvis aktivt ladda ner appen för att kunna använda den för att ringa samtal, men särskilt mycket mer behöver du inte göra för att komma igång. Viber skickar ett sms till ditt mobilnummer och den koden du får används för att bekräfta att du är du. Sedan matchar den din adressbok mot Viberanvändare så att du direkt kan se vilka du kan ringa gratis. Viber är så enkelt och smart att man lite undrar vad haken är eftersom det inte finns någon reklam i appen. Nyligen lades också möjligheten att ringa från datorn till, men det är inte fristående utan kräver att du först registrerar ett konto i din mobiltelefon. Datorfunktionen fungerar också endast i Iphone och Android, ännu inte i Windows Phone-appen. För Iphone och Android är i all fall det här riktigt smart. Inleder du ett samtal från datorn men måste gå så kan du med ett klick och mitt under pågående samtal skicka över samtalet till din mobil och fortsätta samtalet där. Och allt detta går alltså utan att den du pratar med måste ringa upp eller bli uppringd på nytt.
Smart app som gör att du kan ringa billigt även när du är utomlands utan datauppkoppling. Det fungerar tack vare vanliga lokala nummer, men då bör du ha ett lokalt kontantkort. Rebtel kan även användas för gratis samtal till andra Rebtelanvändare och, för en liten avgift, till vanliga telefonnummer.
Imponerande i Rebtel är framför allt vad den kan göra utomlands när du vill ringa billigt. Utomlands är ju ofta datatrafik i mobilnätet hiskligt dyrt, så vad Rebtel gör är att koppla samtalet på billigaste sätt och har du inte wlan-uppkoppling när du ska ringa är ett lokalsamtal till ett av Rebtels lokala nummer det mest kostnadseffektiva. Är du i Thailand så skapar Rebtel ett lokalt nummer i Thailand som appen ringer upp och kopplar sedan vidare samtalet. Det behöver dock du inte bry dig om hur det går till, för du slår bara numret du vill ringa som vanligt. Rebtel sköter resten. Tyvärr förutsätter det här att du har ett lokalt kontantkort i telefonen, för lokala samtal i utlandet med ett svenskt simkort är ofta nästan lika dyra som att ringa direkt hem till Sverige. Du kan även ringa via Rebtel från till exempel den fasta telefonen på hotellrummet eller andra telefoner i utlandet, så länge du väljer att logga in på Rebtel med ditt vanliga nummer och en pinkod du får.
Plus: Smart i utlandet
Minus: Bäst med lokalt kontantkort
Annons
Plingm
En svensk tjänst som dock fått mest genomslag i andra delar av världen. Känner du inte igen namnet Plingm är du kanske bekant med namnet Freephoo som var appens namn före namnbytet för ungefär ett år sedan. Finns för Android och ios, även med en Ipad-anpassad version.
Det är tydligt att ios-versionen av appen, alltså för Iphone och Ipad, är den som prioriteras. Här hittar vi till exempel funktionerna för att koppla Facebook och Linkedin till appen. Tanken med den kopplingen är att du så snart dina vänner på de sociala nätverken även de installerar Plingm och kopplar det till Facebook och Linkedin ska se att du kan ringa till dem gratis och att de kan ringa dig. Det är dock fortfarande så att antalet Plingm-användare är få och då särskilt här i Sverige, jämfört med till exempel Skype. Har dina vänner på nättjänsterna ännu inte börjat använda Plingm blir den sociala funktionens behållning främst att du kan bjuda in användare till Plingm med lockbetet att ni ska kunna ringa gratis till varandra. Med appen installerad ringer du gratis till andra som har Plingm och billigt till alla andra oavsett var i världen de finns. Utöver de vanliga röstsamtalen i appen så finns även möjlighet att skriva textmeddelanden och skicka. Det är gratis att både skicka och ta emot meddelanden mellan alla Plingm-användare.
Plus: Finns även för Ipad
Minus: Eftersatt Android-app
Google Hangouts
Det här är gamla Google Talk i sin nya form. En stor fördel jämfört med tidigare är att appen finns för både Iphone och Android. Dock ej för Windows Phone. Standardläget är videosamtal men om du vill kan du välja röstsamtal genom att klicka bort videobilden. Utöver prat kan du även skicka textmeddelanden och dela bilder. Kräver att du och den du vill ringa har varsitt konto på Google Plus.
När vi senast testade tjänster för att ringa gratis eller billigare så var dåvarande Google Talk en kompetent utmanare och nya Google Hangouts är på flera sätt en försämring. Google tycks ha fokuserat på att göra tjänsten tillgänglig på flera plattformar och visst är det en stor fördel att den nu finns fungerande såväl i datorns webbläsare som i appform på både Android, Iphone och Ipad. Man ser dock inte lika tydligt som förr vem som är uppkopplad och tillgänglig och appen har även dragits med en del barnsjukdomar som man hoppas att Google snart kan slipa bort. Klart är att Google Hangouts har en stabil grund att stå på och kan bli en mycket farlig konkurrent till de övriga så fort Google lyckats finslipa funktionerna.
Plus: Både Ios och Android samt dator
Minus: Lite buggig
Tango
Här väljer du direkt om du vill ringa video-samtal, röst eller bara chatta och dela bilder. För att det ska fungera krävs att den du vill ringa har samma app installerad. Till skillnad från exempelvis Apples Facetime som är begränsat till bara Appleprodukter och fungerar begränsat via 3g har Tango inga sådana begränsningar. Man kan dock inte påstå att tjänsten är helt felfri. Precis som med Apples Facetime så händer det att samtalen fallerar. Vi kan ha två telefoner liggande bredvid varandra när vi testar och inte få dem att hitta varandra. Den ena telefonen ringer till den andra och man hör att signaler går fram, men ändå ger den mottagande telefonen inga som helst tecken på att ett samtal är på ingående.
Tango som tjänst är begränsad till att ringa andra som har samma app installerad. Här finns alltså inga möjligheter att ringa samtal till vanliga telefonnummer och du måste vara registrerad som kontakt på Tango för att kunna ringa kompisen. Inbjudningar kan man skicka direkt i appen via sms eller via e-post.
Tango är alltså beroende av att din kompis har samma app men samtidigt är det inte riktigt så enkelt, för funktionerna skiljer sig åt beroende på vilken version av appen man har och vilket operativsystem man har. Det finns dock ett relativt bra sätt att hantera det här. När jag försöker skicka ett inspelat röstmeddelande till en kontakt får jag direkt besked att den personen har en version av Tango som inte stöder röstmeddelanden. Då får jag istället valmöjligheten att skicka röstmeddelandet i form av en länk till själva ljudfilen, en länk som då går iväg till kompisen via vanligt sms.
Plus: Bra stöd för olika mobiler
Minus: Inte helt tillförlitligt
Fring
Det här är en riktig trotjänare och faktum är att Fring fanns till gamla Nokia-mobiler innan termen app användes. Här kan du visserligen ringa gratis till andra som har samma app, men mer spännande är att du kan ringa och ta emot samtal via sip-standard, vilket gör att den helt kan ersätta ett vanligt fast abonnemang. Om vi börjar med grundfunktionerna så är de gemensamma med många andra av apparna i det här testet. Du kan ringa gratis till alla andra Fring-användare och gratiskontakterna inkluderar röstsamtal, videosamtal (då även gruppsamtal) samt vanliga röstsamtal. Utöver det kan man fylla på sitt konto med pengar för att kunna ringa samtal även till vanliga telefonnummer, alltså nå även de som inte använder Fring. Tyvärr kraschade appen många gånger under testet, men det är tydligt att Fring gjort en ordentlig översyn av sin tjänst sedan vi senast testade. Då var Fring ett vildvuxet lapptäcke av olika tjänster där man förutom sip-kopplingen även kunde ansluta tjänsten till en lång rad chattjänster, bland dem Yahoo, Google Talk, icq och Windows Live. Nu är Fring mer renodlat, men dras alltså med en del barnsjukdomar när det gäller stabiliteten.
Plus: Även för Ipad, brett tjänsteutbud
Minus: Instabil app
Facebook Messenger
Det är alldeles nyligen som Facebook införde möjligheten att ringa röstsamtal via appen Facebook Messenger. Möjligheten har funnits i andra länder men det är först nu Sverige får vara med. Har du redan installerat appen Facebook Messenger för att kunna chatta enkelt med dina Facebookvänner har du redan allt du behöver för att kunna ringa röstsamtal till dem också. Väldigt lätt att komma igång alltså och dina kompisar kommer att märka först när du ringer att de visst hade den här funktionen också. Det här är givetvis ett stort steg för Facebook som nu på allvar tar klivet in och konkurrerar dels med mobiloperatörerna, dels med etablerade spelare som Skype och övriga. Du kan ringa alla du är Facebookvän med och du ringer genom att klicka på i-symbolen för kontakten och sedan välja »Gratis Samtal« eller »Free Call«. Är den knappen inte aktiv betyder det att kompisen inte är tillgänglig, kanske för att han eller hon inte har installerat appen i sin mobil. Det händer även att den som har appen inte är tillgänglig och då kan det ju bero på att personen i fråga inte har mobilen på eller saknar täckning för tillfället. Vill du ha en indikation så kan du se vid respektive kontakt när de senast var aktiva i appen och om det bara var ett par minuter sedan är det ju stor chans att ni får tag på varandra. Varför inte börja med att skicka ett textmeddelande och fråga om din kompis är tillgänglig för ett samtal?
Plus: Superlätt komma igång
Minus: Ändå begränsat med folk att ringa
Facetime
I Iphone är Facetime ingen egen app, utan det gömmer sig i den vanliga telefoniappen. I appen Kontakter hittar du en Facetime-knapp för respektive kontakt. En klar nackdel är så klart att du bara kan ringa de som har aktiverat Facetime på sin Mac eller ios-enhet. Tyvärr finns det inget riktigt bra sätt att se vilka du kan ringa med Facetime. I adressboken på ios oavsett om det är i Iphone eller i surfplattan Ipad finns en Facetime-knapp i anslutning till varje kontakt som har en e-postadress eller ett telefonnummer – de två sätt man kan nå en Facetime-kontakt på. Det är inte förrän du försökt att ringa som du märker om det fungerar och även om din kompis verkligen har aktiverat Facetime kan ju ett misslyckat samtal bero på dålig täckning eller att telefonen för tillfället inte har wlan. När vi testat Facetime är det många gånger som samtalet inte har kopplats upp trots att båda telefonerna haft wlan.
Samtal via mobilnätet stöds bara på Iphone 4s och senare, så annars krävs wlan-uppkoppling. En särskild fördel med Apples Facetime är att man under ett vanligt röstsamtal kan välja att koppla över till Facetime, så det kan vara ett bra tillfälle att först fråga kompisen om han eller hon har Facetimemöjlighet och sedan koppla upp själva videosamtalet.
Plus: Bra bildkvalitet när det fungerar
Minus: Svårt att se vem man kan ringa
Tele2 +46
Unik app på det sättet att du kan bli nådd i appen på ditt vanliga mobilnummer. Appen i sig är gratis, men för att använda tjänsten betalar du ett engångsbelopp på 49 kronor på din Tele2-faktura. Låter dig ta emot och ringa samtal via wlan när du är utomlands och då till samma pris som om du vore hemma. Folk når dig fortfarande på ditt vanliga mobilnummer. Appen kan du även använda för att ringa där du har wlan men ingen mobiltäckning även i Sverige alltså. Det gör den extra användbar och har du dålig täckning kan säkert den här appen trots avgiften vara en bra investering. För samtal från resan är appen unik genom att du kan bli nådd som vanligt på ditt vanliga nummer även om det är en funktion som är begränsad till de tillfällen i utlandet som du har wlan-uppkoppling. Det lär alltså bli mest använt när du vet att du har wlan och själv kan ringa samtalen. Avgiften är även för dig som reser ett minus så klart, men kan nog ganska lätt sparas in om du ringer lite mer. Appen fungerar så klart endast för Tele2-kunder eftersom den levereras av Tele2 och kopplas direkt till ditt befintliga abonnemang.
Plus: Ta emot samtal på vanliga numret
Minus: Avgiften
Kom igång
Hur enkelt det är att komma igång med en tjänst är ofta en indikation på hur mycket du kommer att ha nytta av den i framtiden, men inte alltid. Är det mycket som ska ställas in när man registrerar sig räknar man ju helt enkelt med att det är värt det och att inställningarna du gjort bidrar till att du får en app som verkligen bidrar med användbara funktioner som förenklar och gör att du kan spara pengar. Det är dock inte alltid så att krångliga inställningar innebär mycket nytta sedan. En del av apparna är helt enkelt omotiverat krångliga att komma igång med. Några är tvärtom föredömligt enkla.
Vinnare: Facebook Messenger
Gränssnitt
Hur programmet du ska ringa med ser ut är ju en viktig faktor, helt enkelt för att det är en förutsättning för att det ska användas. Jag tänker alltså inte bara på utseendet i utsmyckande bemärkelse utan även på hur logisk appen är att använda. När det gäller telefoni finns det ju dels många konventioner där knappsatsen tillsammans med grön och röd lur nog är de starkaste, men samtidigt ett stort utrymme för innovation när telefonin nu tagit steget från vanliga samtal till sådana som är kopplade via internet. Vilket gör att ett telefonnummer numera inte är någon självklarhet, utan det finns andra sätt att nå den du vill prata med.
Vinnare: Rebtel
Funktioner
Det finns flera olika typer av appar i den här jämförelsen och det som den ena är bra på kanske den andra inte ens erbjuder. Det finns alltså dels de appar som gör en sak och bara den saken, medan andra appar försöker kombinera en hel rad olika kontaktsätt i en enda app. Det vanligaste är att man utöver själva röstsamtalen får in även chatt i textform, möjlighet att skicka bilder samt kanske även möjlighet att ringa videosamtal. Just när telefonin tar steget till nätbaserad kommunikation känns kanske textchatten som den mest naturliga utvecklingen. Det är smidigt att först kunna meddela sig i textform för att se om den du söker är tillgänglig och sedan ringa upp, men även videosamtal tillför ju såklart en dimension till kommunikationen.
Vinnare: Skype, Rebtel, Fring
I utlandet
Det är en brokig skara tjänster vi testar här men någorlunda gemensamt är att de alla är ett alternativ när du ska ringa utomlands eller själv är i utlandet och vill ringa hem utan att drabbas av alltför höga kostnader. I utlandet finns flera möjligheter att spara stora pengar på samtalen hem, men också några hinder att övervinna. Snart sagt alla tjänster vi testar bygger på att du har fri uppkoppling. Annars kan uppkopplingen bli mycket kostsam när du använder din telefon i utlandet.
Vinnare: Rebtel
Till utlandet
Ringer du mycket från Sverige till utlandet är många av de här tjänsterna mer eller mindre ovärderliga. Hela hemligheten ligger i att större delen av samtalen, om inte hela, går över internet och nätet känner ju inte till geografiska avstånd och lands- eller ens kontinentgränser på samma sätt som telebolagens prislistor gör. Nu koncentrerar vi oss på samtal från Sverige till utlandet. En viktig förutsättning är då att du är fri att använda mobilnätets datakapacitet, något som är en stor fördel.
Vinnare: Fring
Vinnare: Rebtel
Segraren tar hem kampen tack vare att tjänsteutbudet är väl anpassat både för utlandsresan och för den som stannar hemma och ringer. Gränssnitt och funktioner bidrar också till vinsten.