Tillbehörstest

Test: Rikomagic MK802 IIIS

Klicka på bilden för att se den i full storlek
Klicka på bilden för att se den i full storlek
Klicka på bilden för att se den i full storlek
Klicka på bilden för att se den i full storlek
Klicka på bilden för att se den i full storlek

MK802 IIIS är den senaste och mest kraftfulla av Rikomagics Androiddatorer med en hel del förbättringar, men också en del brister.

Publicerad Senast uppdaterad

Nyligen tog vi oss en titt på den växande marknaden för Androiddatorer  alltså något som mer eller mindre ser ut som en överdimensionerad usb-pinne med hdmi-kontakt i ena änden och Android förinstallerat. Då var det Rikomagic MK802 II som vi tittade närmare på och fann kompetent men med ett par brister och underligheter. Den senaste modellen, MK802 IIIS, ska ha åtgärdat många av felen samtidigt som den bjuder på en del förbättringar.

I grund och botten är det ungefär samma maskin som tidigare. MK802 IIIS är något större än föregångaren, men i gengäld bättre byggd. Längs med sidorna sitter en mikro-usb för ström, en likadan för att ansluta exempelvis en hårddisk, en fullstor usb-port för tangentbord och liknande samt ett uttag för mikro-sd-kort och så givetvis en hdmi-kontakt. En kortare förlängningssladd medföljer också så att du inte behöver koppla in maskinen direkt i en teve eller förstärkare utan helt enkelt kan gömma undan den lite bättre.

Fler styrsätt

Att komma igång med en Androiddator är en stegvis process som går allt snabbare ju längre in i den du kommer. Har du ingen usb-hubb att koppla in får du nöja dig med antingen mus eller tangentbord till en början. Efter att du petat in uppgifter för ditt trådlösa nätverk och Googlekonto blir det dock snabbt enklare då du kan ladda ner appar för att styra enheten. Till MK802 IIIS finns en speciell fjärrkontrolls-app att ladda ner som sköter de flesta kommandon hyfsat smärtfritt. Det gäller dock att du får till en bra uppkoppling mot din router för att det inte ska lagga eller för att kopplingen inte ska dö. Just den biten verkar vara väldigt placeringskänslig hos MK802 IIIS och vi får helt olika mottagningsstyrkor mot samma router bara genom att flytta datorn ett par centimeter.

Som tillbehör kan du även köpa MK702, som är en fjärrkontroll med accelerometer. Med dess dongel inkopplad i huvudenheten får du lite enklare styrmöjligheter samt musfunktioner genom att röra på fjärrkontrollen. Fjärren kör både IR, vilket i sammanhanget är helt och hållet värdelöst, och radioteknik som gör sitt jobb helt okej. Fjärrkontrollen har bara de allra nödvändigaste knapparna, vilket gör den väldigt lätthanterad men samtidigt kör vi hellre en telefon som fjärrkontroll när det kommer till att mata in text och liknande.

Det finns även bluetooth inbyggt från start om du vill ansluta sådana tillbehör för att styra enheten.

Färre buggar

Datorn levereras med Android 4.1 förinstallerat och ett fåtal medföljande appar för filhantering och uppspelning av media. I och med att det är Android kan du givetvis installera de appar och Launchers du själv tycker passar bäst, tillsammans med övriga appar som passar dina behov. Det krävs en del pyssel för att få allting på plats så att det fungerar som en kompetent mediadator, vilket är huvudsyftet för den här typen av maskiner (även om du kan använda den som egentligen vad som helst i teorin), men med allt på plats och med styrning av det hela upprättad efter dina behov sköter sig datorn minst lika bra som en minimal pc som mediaspelare, fast betydligt billigare.

En enorm skillnad denna gång är att antalet grafikbuggar är betydligt färre. Föregående generation visade gärna en massa pixelkladd runt muspekaren i tid och otid och överallt syntes olika typer av grafikbuggar som visserligen inte påverkade användningen, men som gjorde det hela ganska fult. Allt sådant är så långt vi sett borta i den här versionen av datorn och kombinationen av Android 4.1 och den något biffigare hårdvaran gör att allt flyter på betydligt snabbare. Det är fortfarande inget du drar igång de mest grafiktunga spelen på, men å andra sidan gör skillnaden från en pekskärmstelefon att många av dem inte riktigt passar i det här formatet. Efter en vända i våra testprogram visar det sig att MK802 IIIS är mer än dubbelt så snabb som sin föregångare i många tester.

Alla buggar gällande Play-butiken verkar också ha suddats ut och vi har inga problem att ladda ner och köra exempelvis Netflix eller liknande den här gången. En liten nackdel, som blir allt mindre i sammanhanget allteftersom sajter anpassar sig, är avsaknaden av flash i Android 4.1. Det går att komma runt begränsningen, men direkt ur lådan får vi den inte att spela flashinnehåll trots att Adobes flashspelare finns installerad från start.

En Androiddator som exempelvis mediaspelare till en teve är kanske inget som passar alla, men efter ett par dagar med MK802 IIIS inser vi att den ändå gör sitt jobb riktigt bra. Visst, en fullblods-pc har betydligt fler möjligheter men kostar också betydligt mer. Istället kan en Androiddator ses som ett lite nördigt alternativ till de mer traditionella mediaspelarna, där priset blir ungefär detsamma samtidigt som du har betydligt större möjligheter att påverka vilket innehåll du ska ha tillgång till. Om inte annat kostar maskinen mindre än 700 spänn, så det är åtminstone en kul leksak.

Källa

Namn: Rikomagic MK802 IIIS

Typ: Androiddator

Mått: 90x40x13 mm

Vikt: 32 g

Processor: Dual core Cortex A9 1,6 GHz

Minne: 1 GB RAM

Lagringsutrymme: 8 GB, plats för Micro SD

Operativsystem: Android 4.1

Anslutningar: USB, 2x Micro USB (1 för ström, 1 för kommunikation), HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, bluetooth

Pris: 679 kr

Betyg: 9/10