Webbläsaren i Android är förmodligen den bästa standardwebbläsaren i något mobilsystem, men det betyder inte att den inte kan bli bättre. Man kan få webbsidorna både i översiktsvy och inzoomade, och det är lätt att zooma genom att knipa med fingrarna eller dubbelknacka på skärmen. I inzoomat läge bryts raderna snyggt efter skärmens storlek, så att man kan läsa text utan att man behöver skrolla i sidled. Detta är nästan ett måste för en acceptabel surfupplevelse, och något som de flesta andra system missar.
Å andra sidan, när man är inne på en webbsida, knackar för att zooma och läsa, klickar på en länk, knackar igen för att läsa börjar man till slut undra varför man ska behöva zooma hela tiden, varför kan man inte välja att ha inzoomat som standardläge och knacka för att zooma ut i stället?
Egentligen är det svårt att generalisera kring standardwebbläsaren i Android. Sony Ericsson, HTC och Samsung har alla gjort modifieringar som gör att webbsurfandet skiljer sig mellan modellerna, och dessutom skiljer sig webbläsaren något beroende på Androidversion. Till exempel kan man justera textstorleken i webbläsaren, men även med ”enorm” som val är texten skrattretande liten. Undantaget är Sony Ericsson som justerat textstorleken till mer realistiska nivåer.
Annons
Generellt kan man ändå säga att hanteringen av öppna fönster litet yxig i standardwebbläsaren. Man måste gå in i menyerna och välja menyalternativ för att växla mellan öppna fönster, ett system med flikar hade varit trevligt, något många av alternativen tagit fasta på. På plus-sidan finns att skärmen utnyttjas väl, utan störande meny- eller statusrader som blockerar när man bara vill se webben.
Annons
Standardwebbläsaren är generellt sett bra på att visa sidor korrekt, även om det händer att webbsajter renderas felaktigt. På www.acidtests.org hittar man en serie test för att se hur bra en webbläsare är på att följa HTML-standarden. Android-läsaren klarar första testet bra, andra dåligt och får 93/100 i poäng på tredje testet. Här finns utrymme för förbättring.
I och med version 2.2 av Android har webbläsaren stöd för Flash. Det är på gott och på ont. I många fall innebär flashstöd bara att en massa rörliga annonser på webbsidan som tidigare inte visas nu får webbläsaren, som annars är rätt snabb, att gå långsammare. Att mobilen inte är riktigt redo för flash märker man om man till exempel försöker titta på en inbäddad Youtubefilm. Det blir inte njutbart. Visst är det bra att Flash finns där, men bäst blir det om man går in under inställningarna och ändrar "aktivera plugins" till "på begäran".
När vi nu bildat oss en uppfattning om vad vi vill ha ut av webbläsaren, låt os titta på alternativen:
Dolphin Browser HD
Version: 4.2
Pris: Gratis med reklam. Reklamfri för 5 dollar.
Dolphin browser finns numera i inte mindre än tre olika versioner för Android. Dolphin Browser HD är toppversionen som endast rekommenderas till telefoner med hög prestanda. Det märks, även på min Desire Z tycker jag att Dolphin HD är litet långsam, märkbart långsammare än standardläsaren.
Det är en funktionsspäckad webbläsare. Här finns Flash, standardinställningen är ”on demand” vilket innebär att man klickar om man vill att Flash ska visas. En bra lösning, eftersom Dolphin HD blir ännu långsammare med flash. Här finns en smart funktion för att identifiera RSS-flöden och länka dem till Google Reader. Här finns surfning med riktiga flikar som man kan bläddra mellan, men om man zoomar in försvinner alla menyer och adressfält och man får fullskärm. Man kan ställa in textstorlek och zoomstorlek, men inte välja inzoomat som standardvyn. Oavsett om man zoomar med knipning eller dubbelknack bryts raderna för lättare läsning.
Man kan skapa hanskriftskommandon för att styra webbläsaren, till exempel gå bakåt genom att rita ett b på skärmen. Menyerna kommer man annars åt genom att dra ut dem från vänster eller höger sida av skärmen. Jag är inte helt såld på den lösningen, på stora sidor måste man skrolla tills sidan tar slut för att få fram menyerna. Jag föredrar det mer traditionella att trycka fram dem med menyknappen.
Det främsta argumentet för Dolphin HD är dock alla plugins som finns att ladda ner. Skinn för att ändra utseendet är kanske litet poänglöst, man vill ju helst att den mobila webbläsaren syns så litet som möjligt, men här finns också väldigt mycket användbart. Till exempel en plugin för lösenordsprogrammet Lastpass, streckkodsläsare, en plugin som kommer ihåg dina öppna flikar med mera. Eller varför inte en plugin för Firefox-synkning (se Firefox här nedan)?
Plus: riktiga flikar, flash, plugins
Minus: systemkrävande, kan inte välja standardzoomläge
Dolphin Browser
Version: 3.1.1
Pris: Gratis
Den äldre versionen av Dolphin finns fortfarande tillgänglig, och rekommenderas till användare med Android 1.6 eller äldre, om det finns några sådana kvar. Jag skulle nog rekommendera den framför HD om du inte har en toppmodell också, då den är märkbart snabbare.
Utseendet är litet annorlunda mot HD, men här finns samma funktioner för identifiering av RSS:er, handskriftstyrning, flikar och flash. Ett plus framför Dolphin HD är att Dolphin Browser har inzoomat som standardläge. Det finns också bra textstorlekar att välja mellan, men den kanske främsta poängen med Dolphin, plugins, går förlorad.
Det finns ingen knipzoom i Dolphin Browser, men du kan zooma in eller ut med dubbelknack, och raderna bryts efter skärmen vid zoom.
Plus: flash, riktiga flikar, inzoomat som standard
Minus: ingen knipzoom
Dolphin Browser Mini
Version: 1.0
Pris: gratis
Dolphin Browser Mini är förmodligen tänkt att ersätta den gamla versionen av Dolphin Browser på sikt. Det märks att det är en tidig version, för här finns en del buggar och en del funktioner saknas. Till exempel kan man över huvud taget inte ställa in zoomlägen. Det skulle behövas, för även i inzoomat läge, som är standard, är texten väl liten om man inte ändrar textstorlek, vilket i sin tur kan kvadda layouten på vissa sidor.
Dolphin Browser Mini är hyggligt snabb, ungefär som standardwebbläsaren och betydligt snabbare än Dolphin HD, men inte lika snabb som Opera här nedan. Framför allt att stega bakåt och framåt mellan sidor går väldigt snabbt. Här finns ändå fingerstyrning, flikar och flash on demand från HD-versionen, men med flash på faller hastigheten betydligt, och försöker man spela upp inbäddade youtube-klipp kan man glömma läppsynken. Inga plugins som i Dolphin HD.
Man kan zooma med knip eller dubbelknack. Efter knipzoom bryts inte raderna automatiskt, men om du dubbelknackar efter knipzoom bryts raderna. Det finns ett bra fullskärmsläge som man kan växla mellan med menyknappen.
Plus: Snabb, flash, flikar, fullskärmsläge
Minus: Få inställningsmöjligheter
Firefox (Fennec)
Version: 4.0 beta 3
Pris: Gratis
Betaversionen av Firefox till Android (tidigare känd under namnet Fennec) finns i och med beta 3 i Android Market. Att det är en beta märks på både saknade funktioner och funktioner som finns men inte fungerar som de ska. Till exempel bryts inte alltid raderna vid zoomning, trots att jag installerar en plugin för just detta. En plugin för större text hjälper åtminstone mot att texten är oläsligt liten även i inzoomat läge. Flash saknas i nuläget.
Inte färdig för användning, alltså, men ett par saker talar för att Firefox kan bli en favorit när den kommer ur betastadiet. En är att det är en snabb webbläsare, även om den förra betan märkligt nog kändes snabbare. Det andra är synkfunktionen. Om du installerar betan av Firefox 4.0 på din dator kan du synkronisera bokmärken, historik, öppna flikar med mera mellan mobil och dator.
Just bokmärken är kanske marginellt användbart, jag tycker att det ofta är olika sidor jag läser på mobil och dator, men allt det andra är mycket användbart. Tänk dig att du får en intressant länk strax innan du ska från jobbet. ”Det där kollar jag på bussen” kan du tänka, öppna den på din dator, synka, så får du automatiskt upp den i din mobil sedan. Flikarna hamnar som en länksamling, så man behöver inte oroa sig för att sänka sin telefon bara för att man har 20 flikar öppna på datorn.
Menyerna dras liksom på dolphin HD in från sidan, och liksom där tycker jag att det mest känns omständligt och opraktiskt. Mozilla verkar ha ett ambitiöst program för plugins till Firefox för Android planerat, men innan de får till zoomning och radbrytning på ett acceptabelt sätt kan Firefox till Android inte rekommenderas.
Plus: Plugins, synkning mot Firefox på datorn
Minus: Ingen flash, radbrytning fungerar inte, allmänt ofärdig
Miren Browser
Version: 1.2
Pris: Gratis
Utöver de stora namnen, Dolphin, Skyfire, Opera och Firefox finns ett antal mindre kända webbläsare, och Miren är en av dem. Här finns flikar för surfning med flera fönster på ett snyggt sätt, flash (on demand som standard). Webbläsaren är ungefär lika snabb som standardläsaren, men med flashinnehåll går det långsamt. Både dubbelknack- och knip zoom fungerar, och raderna bryts för läsbarhet efter ett dubbelknack om du knipzoomat. Särskilt plus för att webbläsaren stegar framåt och bakåt så snabbt.
Det enda egentliga minuset med Miren är att det inte finns något ordentligt fullskärmsläge, menyraden med flikar ligger alltid öppen. Å andra sidan är det svårt att se att Miren tillför så värst mycket utöver standardläsaren förutom hanteringen av flikar.
Plus: Flash, flikar, snabb
Minus: Inget fullskärmsläge
Opera Mobile
Version: 10.1 beta
Pris: Gratis
Egentligen är detta efter flera veckors testande min favoritwebbläsare, men det är ändå svårt att rekommendera den till 100 procent. Till exempel saknar den flash, vilket kan vara en effekt av att det är en beta. Opera Mobile har annars flash-stöd på andra plattformar. I övrigt märks det inte så mycket att det är en beta, men ibland får webbläsaren problem med uppritningen av sidor.
Liksom för Firefox har Opera en synkfunktion, men den är inte lika användbar som synkningen för Firefox. Dels för att du måste använda Opera på datorn att synka mot, vilket är mindre sannolikt än att du använder Firefox. Dels för att det bara är bokmärken som synkas, inte öppna flikar.
Till skillnad från de flesta webbläsare i detta test innehåller Opera Mobile ingen större förbättring jämfört med standardläsaren i hanteringen av öppna flikar. Man måste gå in i menyn och välja mellan öppna fönster här som där.
Zoomtänket är litet annorlunda än i de andra läsarna. I utzoomat läge gör ett enkelt tryck att man zoomar in på det stället på sidan. Man kan alltså inte klicka på länkar i utzoomat läge. I en långsammare webbläsare hade det kanske irriterat mig, men här är det bara skönt. Man kan även knipzooma, och oavsett hur man zoomar bryts raderna för bra läsbarhet. Man kan välja zoomnivå vid inzoomat men inte inzoomat läge som standard.
Till skillnad från andra webbläsare i detta test är låsningen av skrollningen i horisontal och vertikal-led svagare i Opera Mobile vilket gör att man kan uppleva den som litet ”fladdrig” när man skrollar på sidan, men jag tycker man vänjer sig vid det.
I inställningarna hittar man en knapp för Opera Turbo. Slår man på den inställning går all trafik i stället via Operas server, som hämtar in webbsidorna och komprimerar dem innan de skickas till mobilen. Fördelen är att de då tar kanske tiondelen så mycket datatrafik att ladda. Nackdelen är dels att viss sidlayout går förlorad, dels att det blir en liten fördröjning innan sidan laddas (men den uppvägs ofta av att sidan laddas så mycket snabbare). I praktiken tycker jag inte denna inställning är så användbar. Har du en Android-telefon är du ändå i praktiken beroende av ett abonnemang med obegränsad datatrafik. Men om du skulle behöva surfa utomlands och inte hittar något wlan kan funktionen vara bra att ha.
Men vad är det då som gör att jag tycker att Opera Mobile är så bra? Den är snabb. Otroligt snabb, och markant snabbare än alla andra webbläsare i detta test. Snabbheten märks på alla sätt, när man skrollar, när man zoomar, och att man kan börja läsa text på sidan medan bilder fortfarande laddas. Normalt sett skulle jag störa mig på att man inte kan välja inzoomat som standardläge, men när allt går så här snabbt är det verkligen inga problem.
Jag inväntar med intresse den färdiga versionen, som kanske till och med får Flash som inte går outhärdligt långsamt? Vem vet?
Plus: Supersnabb
Minus: Inga flikar, ingen flash
Opera Mini
Version: 5.1
Pris: Gratis
Opera Mini är Operas resurssnåla webbläsare för system med svag internetuppkoppling. Den funktion som heter Opera Turbo i Opera Mobile är här standard och går inte att välja bort. Det är i sig tillräckligt för att Opera Mini ska gå bort nu när Opera Mobile finns i en så väl fungerande beta. Annars Opera Mini är om möjligt ännu snabbare än Opera Mobile.
Funktionen Opera Link för att synka bokmärken finns här också, men annars är Opera Mini litet mer avskalad. Flash fungerar inte tillsammans med Operas komprimeringsteknik, Det finns bara två zoomlägen i Opera Mini, så även om du kan ”knipzooma” blir effekten densamma som när du dubbelknackar. Textraderna bryts bra efter skärmen vid zoomning. Hanteringen av öppna fönster är ungefär likvärdig med standardwebbläsaren.
Om du inte har akut minnesbrist eller väldigt svag processor i din Androidtelefon finns det ingen anledning som jag kan se att välja Opera Mini framför Opera Mobile.
Plus: Supersnabb
Minus: bara komprimerade sidor, ingen flash, inga flikar
Skyfire
Version: 3.0.1
Pris: Gratis
Skyfire var tidigt ute med en alternativ webbläsare till Android, men sedan dess har konkurrensen hårdnat avsevärt. Skyfire har dock ett par ess i rockärmen.
En sak som jag uppskattar är till exempel att standardzoomläget är inzoomat (man kan välja själv om man föredrar annat). Dubbelknackar man för att zooma ut eller in bryts raderna efter skärmens bredd men om man knipzoomar måste man först dubbelknacka för att bryta om raderna. Man kan också välja zoomnivå som standard.
Menyer och adressfält försvinner snyggt om man skrollar på sidan eller trycker på menyknappen, ett bra sätt att hantera helskärmsläge på. Däremot är hanteringen av öppna fönster inte bättre än i standardwebbläsaren. Skyfire känns också aningen långsammare än standardwebbläsaren.
För att profilera sig har Skyfire bland annat satsat på integration med sociala tjänster. En Facebook-knapp finns i botten som öppnar ett pop-upfönster med Facebook. Jag ser inte att det tillför jättemycket jämfört med ett bokmärke till Facebook. Knappen Fireplace samlar statusuppdateringar från flera sociala tjänster, vilket då mest blir en repris på Facebook-knappen. Knapparna Popular och Ideas förstår jag över huvud taget inte poängen med, men like-knappen som gör att du kan gilla något i Facebook bara genom att trycka på den är rätt finurlig.
Det bästa med Skyfire tycker jag dock är videostödet. Visst, inbyggd flash finns här, och liksom i alla andra mobila webbläsare går det hopplöst långsamt att spela inbäddade klipp. Men i menyraden i botten finns en videoknapp, och den identifierar inbäddad video på sidan och öppnar den i en särskild videospelare som fungerar mycket bättre. Synd bara att den bara hittar den första videon om det finns mer än en på samma sida.
Plus: videostödet, flash
Minus: Inga flikar, litet långsam
UC Browser
Version: 7.2
Pris: Gratis
UC Browser är en mobil webbläsare som är litet grann Östasiens svar på norska Opera. På samma sätt som i Opera finns ett datakomprimeringsläge där sidan kompriomeras på företages server innan den skickas till mobilen. Komprimeringen sker dock inte alls lika snyggt som med Opera Turbo, sidlayouten kvaddas ofta, och som jag skrev med Opera är detta hursomhelst inte världens mest nödvändiga funktion på en Androidmobil.
Stänger man av komprimeringen har man en webbläsare som varken gör bort sig eller utmärker sig särskilt. Fönsterhanteringen ser ut ungefär som i standardwebbläsaren. UC har ett väl fungerande fullskärmsläge. Flash finns, men du kan inte välja Flash on demand, så många webbsidor blir sega. Standardzoomläget är hyggligt bra och textraderna bryts efter skärmens storlek, men webbläsaren saknar knipzoom.
Plus: bra standardzoom, flash
Minus: Ingen knipzoom, inga flikar
Xscope Browser
Version: 6.38
Pris: Gratis, betalversion med litet fler funkioner för en dollar
Ännu en webbläsare man aldrig hört talas om tidigare, dessutom i betalversion, kan det verkligen vara av intresse? Ja faktiskt. Inte för att Xscope har några häftiga specialfunktioner, utan för att det är testets enda webbläsare som inte gör bort sig på någon punkt.
Ta zoomning, till exempel. Standard är inzoomat läge, vilket jag gillar. Håller du inte med kan du välja själv hur in- eller utzoomad en nyöppnad sida ska vara. Du kan öppna flera webbsidor i flikar som du kan bläddra mellan i ovankant, men trycker du på menyknappen växlar du till fullskärmsläge. Håller du in menyknappen får du upp sidalternativ som att dela en länk via Facebook eller andra medier.
Zooma kan du göra med knip eller dubbelknack. Knip bryter inte raderna, men dubbelknackar du zoomar du litet utifrån ditt nuvarande zoomläge och bryter sedan textrader efter skärmens bredd. Litet udda, men det funkar.
Flash finns förstås, förinställningen är on demand. Över huvud taget kan du ställa in väldigt mycket i Xscope, vad som händer om du håller in de olika menyknapparna länge till exempel. Eller webbläsarens tema, men just det är ju inte så intressant då man helst vill att den ska arbeta i fullskärmsläge mesta delen av tiden. Xscope är också hyggligt snabb, som standardläsaren eller något snabbare. Som alla andra webbläsare laggar den med flash påslaget.
Plus: flash, riktiga flikar, bra konfigureringsmöjligheter, utnyttjar skärmen bra
Minus: Inget särskilt
Rekommendationer
Det går inte att kora en enskild vinnare i detta test. De flesta av webbläsarna har både för och nackdelar, men några sticker ut.
Jag har kört Acid Test på samtliga webbläsare, och de flesta får väldigt likartade resultat med vissa renderingsfel på Test 2 och 93/100 på Test 3. Sticker ut gör Firefox med 97/100 och Opera med 99/100 på Acid Test 3.
Tycker du att standardwebbläsaren är i stort sett bra, men skulle vilja ha ett bekvämare sätt att växla mellan öppna fönster och slippa zooma för varje ny sida du öppnar är Xscope ett utmärkt allroundalternativ.
Vill du ha extra allt med så många tilläggsfunktioner som möjligt, och du har en toppmodell som Desire HD eller inte bryr dig om att det går litet långsammare är Dolphin HD det givna valet.
Vill du uppleva vilken skillnad det gör att surfa med en mobil webbläsare som är snabb på riktigt ska du installera Opera Mobile.
Vi kom inte med
Tro det eller ej, men det finns faktiskt ytterligare webbläsare till Android. Vi har hittat åtminstone två till, Coco Browser och Steel. Bägge är egentligen bara andra gränssnitt till standardwebbläsaren. Coco Browser tillför flikar men inte så mycket mer, medan Steel är ett riktigt minimalistiskt användargränssnitt. Jämfört med de alternativ som finns att välja mellan i dag kändes det inte som om dessa tillförde något.