Så gör du

Iphone som hemmastereo

För dig som packat ner skivorna i förrådet och helt gått över till att lyssna på musik via datorn och mobilen, tipsar vi här om alla de sätt som du kan använda iPhone på ihop med din stereo.

Publicerad Senast uppdaterad

Utvecklingen har gått fort. När jag började skriva om teknik var MiniDisc-spelare fortfarande skapelsens krona. MP3-spelare existerade inte och att mobiltelefoner tids nog skulle kunna spela upp musik var snudd på science fiction.

Idag ser verkligheten annorlunda ut. Mobilen kan inte bara spela upp musik, utan har rentav kommit att bli själva det nav kring vilket mycket av vår musikkonsumtion numera roterar. Kapabel att spela upp både lagrad musik och streamad media, ständigt vid din sida och med allt bättre hårdvara är det inte heller konstigt att smartphones vunnit så mycket mark. Bäst av dem ur ljudsynpunkt är Apples iPhone.

Här tipsar vi dig om hur du som brinner för musik kan få ut mesta möjligt av just din iPhone samt hur du går tillväga för att koppla samman hemmets olika musikkällor på bästa sätt.

Ljudet

Att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk är något av en universell sanning. Det gäller självfallet också i det här läget och innan vi ens kommer in på hårdvaran, i form av iPhone och kringutrustning, bör vi därför ta en titt på musik i komprimerad form.

Streamat ljud

Streamad musik har länge varit synonymt med lågupplöst skitljud. Detta främst som en följd av att lågupplöst ljud kräver mindre bandbredd och därför laddas snabbare, men också för att skivbolag krävt av utsändarna att ljudkvaliteten skulle vara så pass dålig att streamad musik inte skulle vara ett reellt alternativ till CD-skivor eller ens vanlig radio. Amerikansk satellitradio ändrade på detta och här hemma har Spotify börjat erbjuda mer och mer av sitt enorma utbud i högupplöst kvalitet (320 kbit/s via Ogg Vorbis q9). Tack vare dem har dörren på allvar öppnats till utmärkt ljud även i streamad form – åtminstone givet att du sitter vid en dator. Använder du dig av Spotify i mobilen kommer du som bäst upp i 160 kbit/s. Ju högre siffra, ju bättre ljudkvalitet är regeln. Som användare kan du dock inte göra något åt detta, så här gäller det bara att välja en leverantör av streamat ljud som kan erbjuda hög upplösning.

Lokalt lagrad musik

Även om Spotify i grunden förändrat sättet på vilket vi konsumerar musik, är det fortfarande så att riktigt bra ljud handlar om helt andra saker än hårt komprimerade MP3-filer och nätradio. Ett missförstånd vi kan ta kål på direkt är att du kan komprimera om musik från lågupplöst till högupplöst. Givetvis kan du konvertera en MP3-fil till ett lossless-format, men rent praktiskt kommer inget att hända mer än att du får en ny filändelse på den nya filen. Spar därför dina filer i så hög upplösning du kan redan från början givet att du själv rippar skivor. Motsvarande gäller om du laddar hem musik från nätet. Sedan blir det självklart också en avvägning mellan ljudkvalitet och antalet låtar du vill kunna få plats med på din iPhone (eller MP3-spelare). Kvantitet eller kvalitet?

Mjukvaran

Att lyssna på musik i sin iPhone via de medföljande vita hörlurssnäckorna är lite som att ratta en sportbil iklädd yllevantar. Visst går det, men körupplevelsen blir inte vad den skulle kunna vara. När du är ute på vift bör du därför använda ett par schysta inear-hörlurspluggar. Hemmavid kan du göra betydligt mer.

Det enklaste sättet att komprimera musik från skiva är att låta iTunes göra det. Vid sidan av det absolut vanligaste ljudformatet, MP3, kan du här även välja högupplösta format som Apple Lossless, AIFF och WAV. Vid sidan av iTunes har du många andra program som kan utföra samma typ av komprimering, men använder du iTunes kan du vara säker på att den komprimerade ljudfilen fungerar på din iPhone. Den spelar nämligen inte upp alla marknadens ljudformat via iPod-delen. Väljer du att spara musiken i form av MP3 bör du, för ljudkvalitetens skull, inte välja en lägre bitrate än 160 kbit/s, men i övrigt är det bara att tuta och köra. Inställningarna hittar du i iTunes via menyraden högst upp i programmet.

När musiken väl hamnat i din iPhone kan du enbart använda den inbyggda "iPoden" för att fritt spela upp lokalt lagrad musik. iPod-delen fungerar väldigt snarlikt datorns iTunes så att du på ett välbekant sätt kan skapa spellistor, bläddra bland artister, låtar och skivor. Sedan några månader har även Spotify Premium-användare möjlighet att spara musik lokalt i "offline-läge", men musiken är då krypterad så att den upphör vara tillgänglig om du skulle säga upp ditt Premium-abonnemang. Därtill sparas den i relativt låg upplösning (Ogg Vorbis q3-q5, vilket motsvarar 96-160 kbit/s) så här finns ett par begränsningar att ha i åtanke även om tjänsten är utmärkt.

För egen del använder jag båda flitigt, om än på olika sätt. iTunes för högupplöst musik, med stor nyansrikedom och Spotify för dess helt enorma utbud. Vid sidan av dessa tu kan du med fördel också ladda hem Sveriges Radios app, musiktjänsten Deezer och tusentals internetradiostationer i appen SHOUTcast. Samtliga är gratis via iTunes App Store.

Hårdvaran

Att lyssna på musik i hörlurar är ingen direkt utmaning, men hur går du bäst tillväga för att spela upp musiken i vardagsrumsstereon? Här finns fyra vägar att vandra, så vi tar dem i turordning.

Sladden är fortfarande enklast

Om du inte får nervösa ticks av sladdar, är detta det enklaste sättet att koppla ihop iPhone med stereon. Billigast är att köpa en vanlig signalsladd (ibland kallat "lakritssnöre") med en 3,5 mm-plugg i ena änden som du sätter i hörlursutgången och den andra kopplar du in direkt i stereon. Voila! Lösningen kostar 20 kronor och är i det närmaste idiotsäker. Har du motsvarande kontakter i bilen, fungerar samma lösning där. Värt att tänka på är att utnivån på ljudet via hörlursuttaget är rätt lågt. Det gör att du får skruva upp volymen på stereon, vilket kan leda till mindre optimalt ljud på grund av distorsion.

För bättre sladdbundet ljud tillverkar nästan alla, både stora och små teknikföretag, numera regelrätta iPhone-dockor. Fördelen här är att kontaktdonen (den avlånga kontakten på din iPhones undersida) är betydligt bättre och att hela kedjan blir digital så att du till exempel kan styra iPhone med en fjärrkontroll. Flertalet av de större märkena har stöd för detta direkt i sina vanliga fjärrkontroller, men du bör kontrollera vad som gäller just din anläggning innan du införskaffar en docka. Som en bonus laddar dockan dessutom telefonens batteri.

Så gör du

1. Köp en signalsladd med vanlig hörlurskontakt (3,5 mm minijack) i den ena änden och, antingen en likadan eller en Phono RCA (en röd resp. vit kontakt), i den andra beroende på vilka kontakter din stereo har. Pris: Från 20 kronor och uppåt.

2. Låt sladden löpa från din iPhones hörlursutgång till stereon. Tänk på att stereon kan ha kontaktdon på både fram- och baksidan. Det gör att bägge sladdtyperna kan fungera beroende på vilken sida du väljer.

3. Klicka på Play på din iPhone och välj den signalkälla på stereon till vilken du kopplat kontakterna, till exempel "Aux". Har du gjort allt rätt, så bör du nu höra din musik i högtalarna. Samma lösning fungerar även i bilen om den har motsvarande kontaktdon.

Streama via WiFi

I somras lanserade Apple i det tysta något som går under namnet AirPlay. En slags motsvarighet till Windows avsomnade "PlaysForSure"-certifiering. Poängen är att produkter med AirPlay fungerar utan krusiduller i ditt hemmanätverk – antingen via WiFi (trådlöst) eller Ethernet (sladd). Först ut att kunna skryta med denna kvalitetsstämpel är Denon, Marantz, Bowers & Wilkins, JBL och iHome. I praktiken handlar det dock främst om WiFi-överföring mellan dator och stereo, snarare än iPhone och stereo, varför vi raskt går vidare.

Om du är intresserad av att kunna spela upp vilket ljud som helst från datorn, inklusive Spotify, till din stereo eller iPhone via WiFi, vill jag först av allt passa på att tipsa om Apples lilla minirouter Airport Express med stereoplugg och programmet Airfoil och appen Airfoil Speakers Touch från www.rogueamoeba.com. Tillsammans gör den lilla trion underverk vad gäller att sända ut ljud från datorn (PC/Mac) som du sedan kan styra via iPhone.

Musik via WiFi

1. Genom att ladda ner programmet Airfoil till din dator (www.rogueamoeba.com) och motsvarande app till telefonen kan du spela upp all musik från datorn direkt i din iPhone.

2. Om du har en Airport Express (Apples minirouter) kan du även skicka musik från datorn till den via WiFi. Tack vare att den har en inbyggd stereokontakt går den att koppla direkt till stereon. Inbyggd funktionalitet för detta finns i iTunes, men vill du spela upp till exempel Spotify-musik i stereon via Airport Express måste du ladda hem programmet Airfoil (se föregående punkt). Pris: 930 kronor (Airport Express) resp. 25 USD (Airfoil).

3. Teknikföretagen Sonos och Logitech säljer avancerade ljudbryggor och högtalarpaket som du kan använda via WiFi för uppspelning av såväl lagrad musik som streamade musiktjänster från nätet. Besök sonos.com och logitech.se för mer information om dem.

Sonos har blivit bättre

Vill du helt slippa blanda in en dator i leken finns det också ett annat alternativ. Teknikföretaget Sonos har vuxit sig allt större på senare år och till skillnad från förr, fungerar deras produkter nu dessutom som de borde. Och ihop med iPhone. Efter en mjukvaruuppdatering helt nyligen, går det inte bara att styra uppspelningen av vad som ska spelas (med hjälp av en kostnadsfri Sonos-app), utan du kan nu dessutom surfa in på Spotify via iPhone och spela upp allt därifrån i Sonos olika högtalarlösningar. Förslagsvis genom deras allt-i-ett-högtalare Sonos S5 och en ny trådlös iPod-/iPhone-docka. För att det här ska fungera måste du dock ha en trådlös router med någonstans i leken. Har du en sådan, och någon form av hårddisk kopplad till den, så kan du även spela upp lokalt lagrade musikfiler på samma sätt samt styra volym, låt- och artistval via iPhone-appen.

Konkurrens från Logitechs Squeezebox

Har du musik lagrad på datorn, alternativt en kompatibel nätverkshårddisk eller hemmaserver, har Sonos konkurrens av Logitechs Squeezeboxar. Små, välljudande ljudbryggor och allt-i-ett-högtalare som du kan styra direkt via din iPhone. Det finns en rad program för ändamålet, men jag föredrar för närvarande betalappen iPeng. Via den kan du både styra uppspelning av lokalt lagrad musik och, i likhet med Sonos, botanisera bland tusentals streamade radiostationer på nätet.

Streama via Bluetooth

Din iPhone kan kommunicera med andra apparater på flera olika sätt och vi har redan nämnt ett par fysiska kontaktvägar samt WiFi. Bäst ur smidighetssynpunkt är dock att trådlöst spela upp musik via Bluetooth. WiFi är ofta mer stabilt, snabbare och mindre känsligt för störningar, men Bluetooth har likväl mycket som talar till dess fördel. I synnerhet är det ruskigt enkelt. I stort sett alla produkter som har Bluetooth inbyggt kan kommunicera med varandra. Allt du behöver göra för att länka dem samman är att skriva in en kort kod i endera produkt och vips har de bekantat sig. Det gör det utomordentligt enkelt att koppla samman iPhone, MP3-spelare och dator med varandra, helt oavsett operativsystem, så att du sedan kan skicka ljud fram och tillbaka mellan dem.

Vill du koppla din iPhone direkt till stereon via Bluetooth går även det alldeles utmärkt då det finns massor av sådana lösningar hos din lokala teknikhandlare. Ett mer renodlat alternativ är att införskaffa en anläggning i stil med Creatives purfärska ZiiSound T6; ett 2.1-högtalarpaket som fullkomligt älskar iPhone. Högtalarna har inbyggd förstärkare, så allt du behöver göra är att stoppa in elkontakten i väggen, länka dem till iPhone via Bluetooth och sedan kan du spela upp allt du har där direkt i högtalarna. Och de låter förvånansvärt fullvuxet för att vara så små!

Musik via Bluetooth

1. Så gott som alla produkter som har inbyggd Bluetooth kan kommunicera med varandra. Allt du behöver göra är att länka dem samman. Tydliga instruktioner för att göra det medföljer alltid i den instruktionsbok du får med vid köp.

2. För att koppla din iPhone till stereon kan du köpa en Bluetooth-adapter. Denna fungerar som mottagare av den trådlösa ljudsignalen från din dator och kopplas till stereon med hjälp av en vanliga signalsladd. Pris: Från 300 kronor och uppåt.

3. Vissa högtalare har inbyggd förstärkare och Bluetooth, däribland Creatives nya 2.1-paket ZiiSound T6. Med ett sådant behöver du inget mer än högtalarna i fråga och en iPhone för att kunna lyssna på fullvuxen musik i vardagsrummet. Pris: ca. 4000 kronor.

Nätverksmusik

Ett fjärde alternativ, för dig som är villig att öppna plånboken ytterligare, är att införskaffa en nätverkshårddisk (även kallad NAS). Genom att koppla en sådan till en trådlös router möjliggör du två saker. Å ena sidan kan du lagra all din musik på NAS:en istället för lokalt på datorn (vilket frigör utrymme på din hårddisk). Å andra sidan blir musiken härigenom tillgänglig inte bara för alla datorer i hushållet, utan i flera fall också möjlig att nå via WiFi och till och med över internet.

Nu har Apple inget eget stöd för detta, men flera NAS-tillverkare, däribland Synology, Qnap och Buffalo Technology, har gratisappar som gör att du, helt utan inblandning av iTunes eller dator som mellanled, kan streama musik från NAS:en till iPhone. Genom att ställa din iPhone i en docka eller koppla den till stereon på något av de andra sätt vi beskrivit här i vår genomgång kan du sedan lyssna på musiken så som den bör lyssnas på – högt och med riktiga högtalare!

Budgetlösningen

1. Ett sista alternativ för dig som vill kunna spela upp musik från iPhone i riktiga högtalare är en vanlig FM-sändare.

2. Sätt i kontakten från FM-sändaren i din iPhones hörlursuttag. Ange vilken radiofrekvens sändaren ska skicka ut ljudet på och ratta in motsvarande frekvens på din radio eller receiver. Pris: Från 100 kronor och uppåt.

3. Ljudet börjar spelas upp ur högtalarna. Tänk dock på att denna typ av FM-sändare är väldigt svaga och de är därtill känsliga för störningar från andra radiofrekvenser. Det gör att ljudkvaliteten ofta blir lidande. En bonus är att samma lösning fungerar i bilen.

Musik via docka

1. De flesta tillverkare, hela vägen från stora aktörer som Sony ner till små lokala aktörer, har i dag renodlade iPod-/iPhone-dockor i sin produktkatalog. Dockorna kan se lite olika ut, men generellt sett är de marginellt större än en hockeypuck och kopplas till stereon via en signalsladd av Phono RCA-typ (röd/vit kontakt). Pris: Från 500 kronor och uppåt.

2. För att lyssna på musik låter du en sladd löpa från dockans baksida till stereon. Din iPhone ställer du sedan i dockan och trycker på Play. Har du gjort rätt, så börjar musiken nu att ljuda.

3. Bortsett från att den här lösningen är mer elegant än den andra sladdlösningen, så får du här en adderad bonus i form av att din iPhone laddas under tiden och att du i många fall kan styra din iPhone via fjärrkontroll.