20 Tips och tricks

Lär dig hemligheterna i Ios 7

Snabbare multitasking. Ios 7 erbjuder två sätt att bläddra mellan öppna appar. Om du bläddrar mellan apparna genom att föra fingret över skärmbilden för respektive app bläddrar du en app i taget. Vill du komma undan snabbare kan du istället svepa fingret över ikonerna i skärmens nedre kant för att bläddra ett par appar i taget.
Stäng fönster med svepning. Webbläsaren Safari har fått ett nytt utseende. Bland annat visas alla öppna fönster i ett slags 3D-vy. Tidigare har du fått trycka på krysset i övre högra hörnet på respektive fönster för att stänga det. Det kan du fortfarande göra, men det finns fler sätt att stänga fönster än att pricka ett minimalt kryss. Svep med fingret åt vänster över det fönster du vill stänga för att göra det hela lite enklare.
Snabbare domänväxling. I Safari ser det lite annorlunda ut jämfört med hur det gjort förut. Tidigare fanns en speciell tangent med texten ”.com” på. Höll du in den dök det snabbt upp ett gäng andra domäner för att du enkelt skulle kunna skriva in det som behövdes. Problemet är att just den knappen är borta i Ios 7, men funktionen finns kvar. Numera gör du samma sak genom att hålla ner punkt-knappen, varpå en lista med domäner dyker upp som du kan använda.
Lägg på och lås. När du pratar färdigt med någon på telefon är det säkert inte helt ovanligt att du vill lägga på luren, stänga av skärmen och lägga undan luren. I Ios 7 har den proceduren blivit något kortare än tidigare. När du pratat klart trycker du helt enkelt på strömknappen istället för på skärmen för att avsluta samtal. Då avslutas samtalet och telefonens skärm släcks. Notera att det här inte fungerar om du har högtalartelefonen igång.
Avsluta alla samtal. Att bolla flera samtal samtidigt har gått på rätt många lurar i många år nu, givetvis även på Iphone. Om du har flera samtal igång och av någon anledning vill avsluta alla samtidigt finns det en genväg för det. Håll helt enkelt inne avsluta samtal-knappen i två sekunder så bryts alla samtal samtidigt.
Snabb återuppringning. Om du vill ringa upp det senast slagna numret finns det flera sätt att komma åt den funktionen. Vanligtvis går du säkert till listan över senaste samtal, men det går även att komma åt från ett annat ställe. Om du har fliken med den numeriska knappsatsen öppen trycker du helt enkelt bara på den gröna ring-knappen (utan att ha slagit något nummer innan såklart) och telefonen ringer upp senast slagna nummer.
Svep notifieringar. Notifieringslistan har blivit rejält omarbetad i Ios 7 och innehåller numera tre olika kategorier i form av ”Idag”, ”Alla” och ”Missade”. För att växla mellan dessa trycker du på respektive knapp högst upp på skärmen, men du kan även åstadkomma samma sak genom att svepa med fingret på valfritt ställe över skärmen för att växla mellan dem.
Annorlunda navigering. För att växla mellan startskärmarna sveper du åt sidan, det är en så grundläggande funktion i Apples operativsystem att alla är med så långt. Men visste du att du kan hoppa en skärm åt antingen höger eller vänster genom att trycka precis bredvid prickarna i skärmens nedre kant? Lite pilligare och kanske inte det allra smidigaste, men ändå ett alternativ för den som vill.
När kom meddelandet? När du skickar sms dyker det upp tidsmarkeringar med jämna mellanrum i din konversationstråd med den du pratar med. Tidsmarkeringarna dyker däremot inte upp mellan varje meddelande, vilket kan vara lite störande i vissa fall. I Ios 7 kan du se tidsmarkeringar för samtliga inkommande och utgående sms genom att svepa fingret åt vänster på skärmen, varpå en tidsmarkering för varje meddelande dyker upp.
Visa teckenlängd. Ett sms är 160 tecken långt och sedan tar det stopp … eller det var i alla fall så det fungerade under de första åren när vi messade med varandra. Numera kan du skriva hur långt du önskar och även om meddelandet rent tekniskt delas upp när du skickar det så ser både mottagare och sändare det hela som ett sammanhållet meddelande. Ibland kan det vara skoj, eller användbart, att veta hur långt du skrivit. Gå i så fall in i Inställningar -> Meddelanden och slå på alternativet ”Antal tecken”. Så snart du skrivit ett sms som är längre än en rad dyker teckenräknaren upp precis ovanför skicka-knappen.
Svep tillbaka. Mycket i Ios 7 bygger på sveprörelser numera, även om de gamla vanliga alternativen finns kvar. I alla Apple-appar som följer med systemet (och som har något slags funktion för att backa) kan du göra som vanligt och trycka på backknappen i övre vänstra hörnet. Du kan även göra en sveprörelse från telefonens vänstra kant (mer eller mindre precis där skärmen börjar, för att inte råka störa eventuella andra sveprörelser) till den högra för att backa. Det är ett smidigt sätt att ta sig ur någon djupt rotad inställningsmeny, eller för att backa tillbaka i webbläsaren Safari.
Dra för stor bokstav. Efter punkt kommer stor bokstav. Du vet det och Ios 7 vet det såklart också. Vill du ha en stor bokstav någon annanstans i en mening trycker du på shift-tangenten och på en passande bokstav. Men visste du att du även kan trycka på shift-tangenten och sedan dra fingret över skärmen till den aktuella bokstaven för att åstadkomma samma sak? Nu vet du det i alla fall.
Snabbtecken. Olika former av specialtecken finns som bekant under 123-knappen. Om du vill ha ett snabbare sätt att komma tillbaka till det vanliga tangentbordet efter att ha skrivit in ett specialtecken eller en siffra kan du använda dig av ovanstående exempel även här. Tryck på 123-tangenten och dra fingret till det tecken du vill ha. Så snart du har markerat tecknet och släpper fingret skrivs det ut och tangentbordet hoppar tillbaka till vanliga bokstäver.
Fler valmöjligheter för mejl. Vill du ha några snabbkommandon för den inbyggda mejl-appen? Klart du vill! Om du befinner dig i inkorgen och sveper från höger till vänster i ett mejl dyker två rutor upp. Antingen kan du slänga mejlet, eller trycka på ”mer” för att snabbt få fram alternativ för att svara, vidarebefordra, markera som oläst eller skräpmarkera mejlet.
Somna till musik. Vill du somna till musik men vill inte att telefonen ska spela hela natten? Starta en låt eller en spellista och gå vidare till klock-appen. Där väljer du timerfunktionen, ställer in tid och går in under menyvalet ”när tiden går ut”. Längst ner i den listan finns alternativet ”sluta spela”. Så när timern räknat klart och du, förhoppningsvis, somnat stannar musiken och du får sova tyst och ostört.
Mer väderinfo. Väderappen som följer med telefonen är enkel och lätt att förstå, men till en början kanske inte den mest informativa. Om du vill ha information om luftfuktighet, regnrisk, vindriktning samt vindstyrka och hur varmt vädret egentligen känns trycker du helt enkelt på den aktuella stadens namn och de mer detaljerade uppgifterna visas istället för stadsnamnet.
Mer aktieinfo. De medföljande apparna är till en början väldigt basala och enkla. Men i stort sett alla inbyggda Ios-appar har ett lite hemligt läge som du kommer åt genom att vända luren i liggande läge. Aktie-appen ger dig exempelvis möjlighet att se historik för en viss aktie via ett gäng olika tidsparametrar istället för den väldigt förenklade motsvarighet du hittar i stående läge.
Stör mindre. Det inbyggda Stör ej-läget är perfekt om du inte vill att telefonen ska väsnas och vibrera när du exempelvis sover. I Ios 7 har funktionen fått ytterligare några fler funktioner. Bland annat finns ett manuellt läge som gör att du kan slå av alla former av notiser när du vill. Det kan vara lämpligt om du sitter på bion eller ska in i ett möte. En annan detalj är möjligheten att lägga till grupper som undantag till läget. Tidigare har enbart favoritkontakter kunnat komma förbi läget, men numera kan du även lägga till hela grupper (som du skapar i adressboken). Ett snabbt sätt att lägga till exempelvis familjen, även om de inte nödvändigtvis står som favoritkontakter.
Lär dig svåra ord. Överallt där du kan markera text kan du slå upp ett ord du inte förstår innebörden av. En markering av ordet gör att den sedvanliga bubblan för att markera och kopiera text dyker upp. I den bubblan finns även det nya alternativet definiera, som automatiskt slår upp ordet och, förutsatt att en definition finns, ger dig en snabb förklaring. Första gången du använder funktionen kommer du däremot inte att få något svar. Du måste nämligen trycka på knappen ”hantera” i resultatlistan och ladda ner de ordböcker du tror kan vara relevanta för dig (tyvärr finns inte svenska där ännu). Efter att du gjort det slår telefonen gladeligen upp ord åt dig.
Mappar i mappar. Har du ordnat upp alla dina spel i olika mappar beroende på sort? Eller har du olika mappar för olika typer av jobbprylar? Vore det inte lite smidigt att ha en mapp med spel och sedan undermappar för alla olika kategorier? Det funkar, men kräver lite trixande. Det här är egentligen ingen funktion i Ios 7, utan snarare en bugg. Buggen i fråga har däremot varit känd under hela beta-fasen av systemet utan att Apple åtgärdat den, så tills vidare kan du dra nytta av den (och om de skulle fixa den landar alla mappar på startskärmen igen, så det är ingen risk). 1. Tryck på den mapp du vill flytta in i en annan och så fort den gråmarkerats, men innan ikonerna börjar vobbla, dubbelklickar du på hemknappen för att dra upp multitasking-vyn. Det kräver lite övning, men går snabbt att lära sig. 2. I multitasking-menyn trycker du på startskärmen längst till vänster. Väl tillbaka ser du att alla ikoner, utom den mapp du markerade, vobblar precis som de brukar när du ska flytta på ikoner. Öppna sedan den mapp du vill flytta in den andra mappen i. 3. Med mappen öppen ser du att den gråmarkerade mappen ”följer med” in i något som mest liknar en grafikbugg. Därifrån kan du ta mappen och placera den inuti den nya mappen. Det hela fungerar sedan precis som en vanlig mapp, fast i flera nivåer. Du kan döpa om båda mapparna som du vill och flytta runt den ”inre” mappen inuti den andra som du önskar. Det enda som blir lite styltigt är om du vill lägga till appar i en mapp som redan ligger i en annan mapp. För att göra det placerar du appen i den första mappen och upprepar ovanstående procedur för att infoga den i den inre mappen. Vill du ha en mapp inuti en mapp inuti en annan mapp? Det går till på samma sätt som ovanstående och är rejält pilligt att fixa till, men det går och vi kom sex mappnivåer ner innan vi tröttnade på att testa hur djupt vi kunde gå.

Ios 7 innebär en hel del nytt på många olika plan. Med en helt ny design kommer också en del skojiga funktioner som kanske inte är helt uppenbara från start. Här lär vi dig hemligheterna.

Publicerad Uppdaterad

Kolla igenom bildspelet ovan för att ta del av alla smarta tips från Ios 7 (och några gamla godingar som funnits med i Ios sedan tidigare).