Reportage: reparera din iphone

Hos Iphoneakuten

Går det att laga en Iphone med dåligt batteri eller krossat glas? Vi har besökt en mobilverkstad för att få svaren.

Publicerad Uppdaterad

Mobiler i glas och metall känns förtroendeingivande i handen, men många användare kan vittna om att en Iphone definitivt inte tål vad som helst. När vi besöker mobilreparatören Mumien i Göteborg talar hyllan med mobiler på tur för reparation sitt tydliga språk – visst finns även andra märken representerade, men i de flesta fack hittar vi en Iphone 3G eller 3GS. Fyra av fyra kunder som kommer till butiken under vårt besök är också Iphone-ägare. Så är Iphone en extremt ömtålig mobil? Stefan Olgarsson på Mumien menar att så inte behöver vara fallet.

– Det finns många fler Iphones än liknande mobiler från andra tillverkare, så det är svårt att säga om de är överrepresenterade. Apple-kunderna är också måna om utseendet på sina mobiler och byter ibland glaset bara för att det är repigt.

Men visst går det att identifiera ett antal områden som är känsliga på en Iphone. Stefan nämner glaset, displayen och bottenkontakten som mobilens akilleshälar. Bottenkontakten är mer utsatt än på andra mobiler av flera skäl – den är stor och svår att skydda, så fukt och damm tar sig lätt in. Dessutom är den sammanbyggd med mikrofonen, den yttre högtalaren och elektroniken för hemknappen, så det är en ganska stor del som måste bytas när kontakten krånglar. Mobilens glasruta är också mer avancerad än man kan tro – den rymmer nämligen sensorerna för pekskärmen.

Hur kan man förhindra att mobilen går sönder? Stefans första tips är att många borde vara mer rädda om sina Iphones, men säger också att ett silikonfodral är en billig försäkring. Bättre än hårda skal som för all kraft i smällen vidare till mobilen när man tappar den.

De vanligaste problemen på en Iphone är ganska enkla att laga, men ibland kommer kunder in med helt döda mobiler.

– Det kan vara vattenskador eller att mobilen tappats så att kretskortet gått sönder och då kan vi inget göra, berättar Stefan Olgarsson.

– Ett kretskort kostar i princip lika mycket som en ny mobil och de är svåra att få tag på som reservdel. Kretskorten rymmer både IMEI-numret och allt som finns lagrat i mobilen. Vår affärsidé är att laga mobilen snabbt och utan att radera innehållet, så det är inte bra när kretskortet går sönder, säger Stefan.

Ibland går dock även mobiler utan livstecken att rädda. Ett vanligt fel är att batteriet inte laddats ordentligt. Enligt Stefan beror det på att många använder datorn som strömkälla och att strömmen från usb-portarna har väldigt varierande kvalitet. Lösningen är att använda en riktig laddare – då vaknar ofta mobilen efter en stund. En annan källa till problem är gamla simkort – att använda ett 2G-simkort i en Iphone 3G gör att mobilen drar för mycket ström och sliter ut batteriet. Apple har fått kritik för att användaren inte kan byta batteriet själv, men det skiljer inte många kronor mellan ett originalbatteri för exempelvis Nokia eller Sony Ericsson och vad ett Iphone-batteri kostar inklusive montering.

Det är egentligen inte så svårt att öppna och reparera en Iphone – om man vet hur man ska göra. Stefan visar att det bara krävs en skruvmejsel och en sugpropp för att öppna mobilen. Men en Iphone är ett kompakt bygge och det finns många skruvar, så det tar lång tid att lära sig alla handgrepp.

Många lämnar även in sina Iphones för att få dem upplåsta.

– Det är ungefär lika vanligt att vi får in en Iphone som en Sony Ericsson för upplåsning, men vi berättar alltid att kunden kan låsa upp sin Iphone själv – gratis, säger Stefan Olgarsson.

– För andra mobiler har vi köpt in dyra upplåsningsverktyg, men en Iphone kan vem som helst klara även om många föredrar att låta någon annan göra jobbet. Om du har en upplåst Iphone – kolla alltid att den nya versionen av Ios också går att låsa upp innan du uppdaterar mobilen, tipsar Stefan.

Förutom att se upp med uppdateringarna – ett tips är att stänga av meddelanden om ny programvara i Itunes – ska man undvika att låta batteriet ta slut i en upplåst Iphone. Även om de senaste upplåsningsmetoderna klarar sig bättre så händer det att en upplåst mobil låser sig igen om batteriet tar slut. Jailbreaking genom bara ett klick har gjort det enklare att låsa upp mobilen – jailbreak är första steget för att låsa upp en Iphone. Både jailbreak och upplåsning är en ständig katt-och-råtta-lek mellan Apple och användarna, så det gäller att hålla koll på vem som ligger först för att vara säker på att kunna fortsätta använda mobilen.

Har Apple lyckat göra Iphone 4 tåligare på någon punkt? Det talas om att den nya versionen ska ha glas av högre kvalitet, men Stefan är tveksam.

– Vi har redan fått in exemplar av Iphone 4 med trasigt glas – både fram och bak. Skärm och glas är en enda enhet på Iphone 4, så de går inte att byta var för sig. De gamla modellerna har också en metallkant som skyddar hörnen, men Iphone 4 har glas ända ut i kanterna, så den kan till och med vara känsligare, befarar Stefan.

På Mumiens reservdelslager finns också glas och skärmar till Ipad. Trots att Apples läsplatta inte börjat säljas officiellt i Sverige ännu och Iphone 4 helt nyligen släppts börjar förfrågningarna om reparationer komma in. Det finns många Apple-fans som satsar på att importera produkterna själva för att få vara först. Trots storleken är Ipad-delarna inte så mycket dyrare än motsvarande komponenter i en Iphone – glaset kostar under 2000 kr.

Operatörerna är inte lika förtjusta i att låta reparera din Iphone – åtminstone inte i egen regi. Vi besökte butikerna för Telia, Tre och Telenor och fick överallt samma besked – vi byter gärna ut mobilen, men lagar inte ditt exemplar. Hos Telia kostar bytet alltid 3580 kr – oavsett vad som är fel – medan Tre och Telenor först ville skicka in den trasiga mobilen för att kunna ge ett pris. Från Telenor fick vi senare ett mejl med uppgiften att det alltid kostar 2750 kr att få mobilen utbytt. Säljaren hos Tre uppskattade att det brukar kosta 2875 kr att byta ut en Iphone 3GS med sprucket glas. Bytet hos operatörerna gör att du snabbt kan få tillbaka en fungerande mobil med garanti, men priset är högt och saknar du backup går innehållet i mobilen förlorat. Viljan att hjälpa var dock på topp i operatörernas butiker – utan att behöva fråga fick vi tips om att det finns oberoende verkstäder, komplett med vägbeskrivning och ungefärliga priser.

Är det värt pengarna att satsa på en särskild försäkring för mobilen? En hemförsäkring med drulle- eller oturstillägg täcker det mesta som en mobil kan råka ut för, men självrisken ligger i allmänhet omkring 1500 kr och försäkringsbolagen reducerar utbetalningen beroende på hur gammal mobilen är. Vissa hemförsäkringar har tillägget ”Nyvärde hemelektronik” som ger ersättning utan avdrag för upp till tre eller fyra år gamla elektronikprylar, men kontrollera med ditt försäkringsbolag att det gäller även för mobilen.

Med en separat mobilförsäkring får du en ytterligare månadskostnad, men slipper åldersavdraget och får ofta en lägre självrisk. Att försäkra en Iphone hos Tre genom bolaget Aon kostar 89 kr per månad. Självrisken är 499 kr, men fördubblas om du drabbas av en ytterligare skada inom 12 månader. Telenors Iphone-försäkring kostar 99 kr per månad och har en självrisk på 600 kr. Samma priser gäller hos Tele2. Telia erbjuder inga försäkringar under eget varumärke, utan rekommenderar kunderna att vända sig till Aon. Mobilförsäkringarna omfattar skador till följd av ”en plötslig och oförutsedd händelse” – du kan alltså inte vara säker på att få ersättning om du slitit ut mobilen under längre tid. Det är också värt att känna till att om du blir utsatt för brott gäller olika ersättning i olika situationer. Försvinner din Iphone vid ett bilinbrott uteblir ersättningen medan försäkringarna täcker rån och överfall.

Priser

Så här mycket kostar olika reparationer av Iphone – inklusive material

Bottenkontakt: 590 kr

Glas: 1490 kr

Display: 1390 kr

Batteri: 490 kr

Glas och display för Iphone 4: 1990 kr

Kretskort: 4000 kr

Hörlursuttag: 990 kr

Volymknapp: 990 kr

Kamera: 590 kr

Vibrator: 490 kr