Första titten:

Vårt första intryck av Galaxy S 4

Mobils Erik Mörner fick till slut betalt för mödan efter allt köande på Samsung-lanseringen i New York. Här är hans första intryck efter att ha testat Galaxy S4 på plats.

Publicerad Uppdaterad

Ögonen styr telefonen

På plats i Radio City Music Hall i New York har vi testat bland annat de nya funktionerna för att skrolla. Istället för att ta på skärmen så kan du vinkla telefonen för att skrolla. Med hjälp av den främre kameran mäts då telefonens vinkel i förhållande till dina ögon. Du kan alltså inte bara läsa till slutet av sidan och räkna med att telefonen rullar fram mer text, utan du måste även vicka på telefonen. Det funkar lite hjälpligt när vi testar det på plats.

Läs mer: Så mycket ska Galaxy S 4 kosta 

Styr utan att röra

Det låter först ganska onödigt, men att kunna styra telefonen utan att röra vid den kan vara användbart till exempel om man är våt eller kladdig om fingrarna. Då kan du växla funktioner utan att röra telefonen. Ett exempel som man drog från scenen var till exempel att man just smörjt in händerna med solkräm.

I bildgalleriet kan du också hålla fingret strax över skärmen för att få en förhandsvisning av bilden du pekar på i lite större storlek. Den funktionen är kanske svårare att se vitsen med. Det är i alla fall liknande funktion som i Samsungs Note 2, men med skillnad att vi här använder fingret istället för en speciell penna.

Läs mer: Galaxy S 4 jämfört med konkurrenterna

Designen

Som sin föregångare Galxy S3 har Galaxy S4 en baksida i plast, eller som Samsung väljer att benämna det; polykarbonat. Telefonen i sig känns lättare än S3 och möjligen lite mer sober. Monstret på den svarta modellen liknar lite subtilt ett ormskinn, vilket ger telefonens yta lite mer struktur än bara ren glatt plast. I handen känns telefonen lätt.

Skärmen

Skärmen har en pixeltäthet på 441 pixlar per tum, vilket ger en riktigt skarp skärm, något som märks framförallt när man läser text som då kan tydas i mycket små grader, alltså liten text.

Läs mer: Se webb-tv med Samsung Galaxy S 4

Kameran

Kameran är på 13 megapixel och den främsta nyheten där är att man kan ta bilder och spela in film med både den främre (två megapixel) och den bakre kameran samtidigt. Det går till så att bilden på den som tar bilden hamnar i en liten infällning i den större bilden. Där kan du välja ram och utformning. Ett annat läge i kameran är det som låter dig spela in en ljudsnutt till din stillbild

Med en speciell app i Samaung Galaxy S4 kan man även göra fotoböcker, digitala och fysiska som man kan dela med sig av på Facebook eller i tryckt form som då skickas hem till dig eller den du vill ge boken till.

Flera Galaxy S4 tillsammans

Jag fick det inte att fungera nu under demonstrationen, men tanken är i alla fall att man ska kunna dela med sig och samverka på flera olika sätt med funktionen Group Play. Du kan då visa dina bilder, eller musik tillsammans med andra så de ser foton på sina skärmar. Ni kan även se till att alla era telefoner spelar musik tillsammans, alltså samma låt samtidigt för att utnyttja alla telefonernas högtalare i synk.

Läs mer: Samsung Galaxy S 4 - så ser den ut

Hälsofunktionerna

Det var inte så många av hälsofunktionerna i appen S Health man kunde testa på plats eftersom det bygger på en långsiktighet. Dock kunde vi exempelvis med hjälp av telefonen konstatera (bland annat tack vare nya sensorer) att temperatur och luftfuktighet i lokalen där telefonen presenterades inte var så hälsosam. Det finns utöver dessa funktioner även en stegräknare som jag testade genom att skaka telefonen lite. Det fungerade. Sedan finns tillbehör, både från Samsung och senare från tredjepartstillverkare man ska kunna koppla in. Samsung visade till exempel en våg och ett armband. Armbandet ska hålla koll på din sömn.

Läs mer: Direktrapportering från lanseringen av Samsung Galaxy S 4

Slutsats

Efter en kortare samvaro med Galaxy S4 är det givetvis inget fullständigt test vi kunnat göra, men man kan ändå dra en del slutsatser. Designen är nog den punkt där Samsung ligger efter konkurrenterna. Det är inte alls samma påkostade känsla som man får av HTC One och Xperia Z. Samsung Galaxy S4 är mer en utveckling av föregångaren än en revolution. Ändå har Samsung tycker jag kanske framförallt tagit steg framåt inom hälsa där man nu positionerat sig som den främsta. Där finns tydlig nytta, medan en del av funktionerna för att styra med ögonen till exempel inte har samma tydliga användbarhet.

Fakta Samsung Galaxy S4

Mått: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Vikt: 130 gram

Nät: Upp till 4G LTE cat3 (100 Mbit/s nerladdning och 50 Mbit/s uppladdning)

Skärm: 4,99 tums Super Amoled med 1920 x 1280 pixel och 441 pixel per tum i pixeltäthet

Operativsystem: Android 4.2.2, Jelly Bean

Processor: 1,9 Ghz fyrkärnig processor från Qualcomm (inga övriga uppgifter)

Kamera: 13 megapixel med autofokus och fotolampa, främre med två megapixel

Wlan: Ja, Wifi a/b/g/n/ac

Sensorer: Accelerometer, ljussensor, digital kompass, proximity (närhetssensor), gyro, barometer, infraröd sensor för gester, termometer, luftfuktighet.

GPS: Ja, GPS och Glonass

Övriga anslutningar: NFC, MHL 2.0, Bluetooth 4.0

Minne: 2GB RAM, 16, 32 eller 64 gigabytes lagrinsminne med plats för micro-sd-kort upp till 64 GB

Batteri: 2600 mAh