Nokia och Microsoft inleder samarbete

Microsofts Office-paket för mobiler ska lanseras i en version för Nokias Symbian-mobiler. Även andra Microsoft-program för företagskunder ska anpassas till Nokias telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Det första resultatet av samarbetet med Nokia och Microsoft är att Office Communicator ska kunna köras på telefoner ur Nokias E-serie. Communicator är ett kommunikationsprogram där man kan se status för sina kollegor, kommunicera med röstsamtal och via chatt.

- Den får vi se i produkter under nästa år. Vi kan ännu inte säga vilken telefon som blir först, säger Kai Öistämö på Nokia.

I ett senare ska Microsofts Office Mobile och Sharepoint kunna köras på Nokia-mobiler.

Telefonerna i Nokias företagsinriktade E-serie är de första som kommer att kunna användas tillsammans med Microsofts program, Nokia planerar att på sikt ta fram versioner för ett stort antal andra modeller i sitt sortiment.

Under frågestunden efter dagens presentation undrar någon om Nokia nu kommer att börja tillverka Windows-mobiler.

- Det finns inga sådana planer, svarar Öistämö.

- Nokia och Microsoft konkurrerar på vissa områden och vi kommer att fortsätta göra det, säger Stephen Elop från Microsoft.

På frågan om samarbetet har inletts för att möta konkurrensen från Apple vill varken Nokia eller Microsoft bekräfta det utan menar att andra kommer att få det tuffare.

- Om någon ska vara orolig så är det Research In Motion, säger Öistämö (Research in Motion tillverkar Blackberry-mobiler)