Krönika

2011 blir uppstickarnas år

Publicerad Senast uppdaterad

Det är nytänkande som gäller i år. De gamla jättarna sitter inte säkert i sadeln längre. Det tycks vara en sanning för 2011 oavsett om man ser vad som händer i Egypten och Nordafrika eller om man tittar på mobilmarknadens utveckling.

Jag kom att tänka på det när jag gick runt på Mobile World-mässan i Barcelona och snubblade in i en monter tillhörande det egyptiska televerket. Det kändes märkligt. Som om händelserna i Egypten på något vis symboliserar lite av det som nu händer i mobilvärlden.

Ta bara det här med att Googles lokale chef stod och höll tal till de jublande folkmassorna på Befrielsetorget i Kairo, strax innan Mubarak tvingades avgå. Eller att Google fixade en lösning för att de protesterande i Nordafrika skulle kunna twittra även när regimen stängde ner mobilt och övrigt internet.

Ett annat Androidföretag, Whisper Systems, släppte mitt under protesterna i Egypten en Android-app »designad för att användas i Egypten« – en app som krypterar både röstsamtal och sms, med så kallad pgp-kryptering, så att regimerna inte kan övervaka de protesterande medborgarnas kommunikation. Det känns ganska uppenbart var den pigga teknikutvecklingen fi nns just nu.

Jag menar förstås inte att man ska jämföra de gamla jättarna Nokia och Samsung med despoter som Mubarak. Däremot är det uppenbart att den gamla regeln om att det är svårt för jättarna i toppen att vara kreativa syns i mobilvärlden just nu. Gamla trygga Nokia är på fallrepet. Mobilköparna vill ha något bättre, något som känns mer innovativt. Lekfullheten man kände bland app-utvecklarna som fanns i Googles monter på Mobile World-mässan, bland Googles rutschkanor och smoothiebarer, den pigga lekfullheten gick inte att ta miste på.

På Mobile World-mässan var det inte bara Android som lyste. Det var också tydligt att några mobiltillverkare som haft det tungt i några år nu stod för de roligaste innovationerna. Jag pratar om Sony Ericsson och om LG, två tillverkare som kämpat i hård uppförsbacke ett tag, men som nu verkligen sken upp. Sony Ericsson med sin riktigt skojiga Playstationmobil, och med överraskande bra andra Androidlurar. Och så LG med en kanonad av riktigt vassa Androidprodukter med så mycket kamerakraft, skarpa skärmar och processorkraft att man

kände sig omtumlad av alla 3d-effekter.

Vad som händer i mobilvärlden är viktigt. Glöm inte det. Både för oss i vardagen och för världen. Att mobilnätet är det första som gamla despoter som Mubarak, Ben Ali och Gadaffi stänger av när folk vill ha demokrati säger en hel del om mobilerna som ett av vår tids viktigaste

verktyg. Det är också viktigt att pigga företag tar ansvaret för att utveckla tjänsterna när de trötta veteranföretagen tagit siesta ett tag.