Krönika

Adobes förbannade plikt

Claes Magnusson tar i från tårna i dagens krönika, som handlar om övergången till HTML5 i en mobil kontext, samt vikten av att företag som Adobe tar sitt ansvar och börjar tillhandahålla en inbjudande utvecklarmiljö för den nya webben.

Publicerad Senast uppdaterad

Adobes webbplats har nästan 100 gånger fler dokument om Flash än om HTML5, vilket får symbolisera Adobes verkliga inställning till HTML5. Adobe har stannat upp i corporate bullshit-läge och håller fast vid gammal teknik så hårt deras giriga fingar kan.

Det finns få företag som besitter så mycket kunskap. Adobe kan jämföras med Google i antalet smartskallar och bolaget har också precis som Google byggts upp av de smartaste av alla, grundarna John Warnock och Charles Geschke.

Men det finns få företag som stretat emot så mycket som Adobe och den fajt vi sett mellan Flash och HTML5 har utspelats många gånger tidigare, alltid med samma resultat; Adobe har fått stryk, tvingats ge med sig och öppna sin teknik, vilket medfört att hela branscher gynnats av dessa öppningar.

I PC-branschens barndom var typsnitt svindyra och hårt kopieringsskyddade. Du kunde bara installera för användning i en skrivare. Bytte du skrivare fick du köpa nya typsnitt. Kunderna klagade, de saknade typsnitt från andra typsnittshus och de ville ha bättre typsnitt på skärmen. På den tiden tillät Adobe enbart skärmtypsnitt i 10, 12, 14, 18 och 24 punkter, vilket - på ren svenska - såg för jävligt ut.

Konkurrensen var obefintlig eftersom Adobes teknik för korrekt uppritning på laserskrivare var så hemlig och så hårt krypterad att de inte ens patentsökte den eftersom de då tvingats visa upp hur de gjorde. Adobe försökte till och med skydda PDF-formatet ta betalt för Acrobat Reader. Och som alltid i en lukrativ monopolsituation, stannade utvecklingen. Pengarna flöt in ändå.

Till slut fick övriga aktörer nog. Adobe hindrade utvecklingen. Apple och Microsoft tog fram det alternativa typsnittsformatet Truetype som Bill Gates introducerade på en grafisk mässa 1989.

Näste talare var en helt oförberedd John Warnock, som gråtandes (!) från talarstolen lovade öppna Adobes typsnittsformat och ta fram ett system för korrekt skärmvisning.

Och nu ser vi samma sak ske med Flash. Flash har varit en bra teknik – jag har själv varit med och utbildat tiotusentals svenska webbmakare som gjort underbara lösningar när HTML inte räckt till. Användarvänlig interaktivitet, smarta navigeringar, utbildningslösningar och spel, spel, spel…

Men Flash duger inte till framtidens cross mobile-produktion. Hur mycket Adobe än vänder och vrider så är Flash skapat för mus och tangentbord, inte små touchskärmar. Och hur mycket Adobe än vill, så drar Flash ström, kapacitet, minne och kraschar värre än kongolesiskt inrikesflyg.

Till slut gav Adobe upp sina plågsamma försök att få Flash fungera i våra mobiltelefoner.

Adobe är världens främsta programleverantör för oss som vill samla in, redigera, producera och publicera information, nyheter, erbjudanden och underhållning. I mina ögon är det Adobes förbannade plikt att även ta fram det bästa verktyget för framtidens informationsspridning.

Då menar jag inte något halvarschlat försök från någon kommitté med civilekonomer att lägga till funktioner i redan uppsvällda program och inte heller några minnesslukande Adobe Air-program.

Det är Adobes förbannade plikt att ta fram ett verktyg för framtidens webbpublicering som är lika banbrytande för HTML5 som Adobe Illustrator var för Postscript.

Annars så blir det snart dags för nya tårar i talarstolen.

Om du är intresserad av att lära dig mer om utvecklingen inom mobilbranschen, vill redaktionen varmt rekommendera seminariedagen NMDS på Nalen den 9 december. Där kommer både Claes och representanter från Adobe att vara närvarande under rundabordssamtalet om mobil användarupplevelse, vilket kommer att handla om responsiv design!

Nordic Mobile Developer Summit är en heldagskonferens med fokus på mobil utveckling och affärsutveckling. Talare i världsklass, fantastiska workshops och riktigt spänannde paneler för dig som vill ligga i framkant. Den fulla agendan för NMDS finns här. Gå med i Mobil:Business Facebookgrupp om du vill hålla dig uppdaterad kring eventet!

Källa

Claes Magnusson är rektor för Malmö Yrkeshögskola och har en diger entreprenörsbakgrund, då han bland annat varit med om att starta Macmeckarna och det mobila webbstreamingföretaget Bambuser. Han är också huvudpersonen bakom den framgångsrika utbildningen ”Programmera för iPhone och Android”. Du kan hitta Claes under signature @claes på Twitter