Alltid online

Efter Iphone-lanseringen har Web 2.0 blivit ett riktigt inneord bland mobilutvecklare. Vi tittar närmare på vad tekniken innebär och hur du kan använda Web 2.0 i mobilen redan idag.

Publicerad Senast uppdaterad

Den som försöker leta upp specifikationerna för Web 2.0 hos OMA, W3C, IETF eller någon annan standardiseringsorganisation blir besviken - Web 2.0 är ingen teknisk standard. Begreppet dök upp i tidskrifter och seminarier för ungefär fyra år sedan och handlar om att program och data flyttar från användarnas datorer ut på nätet och att webbtjänsterna inte längre bara levererar information utan också uppmanar användarna att bidra med innehåll.

Det finns många åsikter om vad som egentligen är Web 2.0, men några tjänster och tekniker förknippas starkt med begreppet. Ett exempel är Googles webbaserade applikationer med kartor, e-post, kalender och office-program. Gemensamt för programmen är att ingenting behöver installeras eller lagras på användarens dator - det räcker med en vanlig webbläsare och en internetuppkoppling.

För att de webbaserade programmen ska vara attraktiva alternativ för användaren krävs bra gränssnitt. Klassisk webbteknik bygger på att användaren beställer fram en sida genom att mata in en adress, skicka ett formulär eller klicka på en länk och servern svarar med att leverera html-kod och bildfiler som blir till begriplig information i webbläsaren. Om en webbtjänst ska kunna konkurrera med upplevelsen hos ett program som körs i datorn duger det inte att hela sidan måste laddas om så fort användaren behöver ny information eller någonting uppdateras på serversidan.

Tekniker som Ajax och Flash är viktiga för Web 2.0 eftersom de gör det möjligt att hämta information från servern utan att hela gränssnittet måste laddas om. Testa till exempel Google Suggests på labs.google.com. När du matar in bokstäver i sökfältet dyker det upp en ruta som med förslag på sökningar baserat på vad andra användare som matat in samma begynnelsebokstäver bestämt sig för att söka efter. Förslagen uppdateras för varje bokstav du matar in och visar även hur många träffar olika sökningar skulle resultera i. Jämför det med den vanlig Google-sökningen som inte ger någon som helst respons förrän du trycker på "Sök"-knappen.

Urklipp ska funka

Förutom bra gränssnitt vill vi att de program vi använder ska fungera tillsammans med andra program. I datorn finns urklippshanteraren och andra praktiska funktioner för kombinera innehåll från olika program, men hur fungerar det om programmen ligger på webben? Lösningen kallas hybridapplikationer och kan exempelvis innebära att en mäklare "klistrar in" bilder på sina objekt från fotosajten Flickr, visar var de finns med hjälp av Google Maps, låter budgivningen äga rum på Ebay och presenterar bankernas räntor via rss - allt på den egna sajten.

Web 2.0 i mobilen innebär flera saker - interaktiva webbtjänster lanseras i mobila versioner och de mobila webbläsarna får stöd för Ajax och Flash. Till Web 2.0 räknas också widgets - nya funktioner för mobilen som är byggda med webbteknik, men som inte öppnas via webbläsaren.

Iphone använder widgets istället för Java- eller smartphoneprogram. Widget-utvecklare kan använda mobilens menygrafik och gränssnitt med hjälp av speciella css- och javascript-instruktioner så att känslan och utseendet matchar de inbyggda programmen. För att hämta information från webben används Ajax. Fördelen med widgets, som Apple gärna framhåller, är den höga säkerheten - ett resultat av att widget-utvecklarna bara får tillgång till ett fåtal funktioner och inte hela uppsättningen J2ME-instruktioner eller för den delen själva operativsystemet i Iphone.

Begränsningarna innebär samtidigt att widgets inte har den prestanda som krävs för att utveckla en avancerad navigator eller ett spel med 3d-grafik - självklarheter sedan flera år i andra mobila utvecklingsmiljöer. Däremot är widgets perfekta för att bygga in data från webbtjänster i mobilens gränssnitt - från nyheter och väder till sökfunktioner och internetbutiker.

Det är inte bara Apple som satsar på widgets - Nokia har lanserat en javabaserat variant av tekniken som kallas Widsets. Widsets är gratis för både användare och utvecklare och fungerar med de flesta mobiler med MIDP 2.0. Javalösningen innebär att alla Widsets visas i en egen meny som startas via ett javaprogram istället för att de dyker upp direkt i mobilens huvudmeny. Iphone hanterar med andra ord widgets mer elegant, men en inte alltför djärv gissning är att Nokia snart släpper mobiler som kan använda Widsets utan att man som användare märker av javaprogrammet.

1.Surfa in på widsets.com och registrera ett nytt konto. Det är gratis. Javaprogrammet skickas till din mobil via ett sms med en nedladdningslänk, men du kan också hämta programmet genom att mata in adressen get.widsets.com i mobilens webbläsare.

2. Det enklaste sättet att välja ut vilka widgets du vill ha i mobilen är via widsets.com-sajten. Under rubriken "Library" hittar du färdiga widgets för många kända och okända webbtjänster. Startsidan - "Home" - låter dig bestämma hur widget-menyn ska se ut i mobilen. Du kan också snabbt sätta ihop en rss-widget med nyheter från till exempel mobil.se via länken "Studio".

3. Starta javaprogrammet "Widsets" i mobilen. Första gången du använder programmet kan det dyka upp fråga om Widsets ska få tillåtelse att använda en datauppkoppling. Svara "ja" och markera vilken anslutning du vill använda. Anslutningens namn består oftast av operatörens namn + "internet" eller "gprs".

för steg>

Ajax

Ajax står för Asynchronous JavaScript and XML. Webbutvecklaren kan bygga upp ett avancerat gränssnitt med hjälp av html, javascript och bilder. Sedan levererar webbservern gränssnittet som en vanlig webbsida och fyller det med data i form av xml-filer. När något uppdateras, av användaren eller från servern, uppdaterar javascriptet gränssnittet via nya xml-filer. Grafik och html behöver inte skickas lika ofta och webbtjänsten ger snabbare respons och kräver mindre bandbredd än konventionella sajter.

Flash

Flashtekniken utvecklas av Adobe och gör det möjligt att leverera gränssnitt med ljud, video och vektorgrafik över webben. Precis som med Ajax är det möjligt att minska trafiken genom att hämta färska data med hjälp av xml. Flash använder inte det standardspråket javascript utan Adobes eget Actionscript.

Web Services

Web Services är samlingsnamnet för tjänster som levereras från en webbserver till andra mottagare än webbläsare. Det mest kända exemplet är rss, standardformatet för nyheter och uppdateringar på sajter, men såväl widgets som sidor med Ajax eller Flash kommunicerar med sina tjänsteleverantörer via web services. Standarden för informationsöverföringen är xml (Extensible Markup Language), ett språk som liknar html på ytan, men som används för att skicka alla typer av data mellan olika system.