Släpps inom kort

Android 4.4 Kitkat är här

Nya Nexus 5 släpps med Android 4.4, men även Nexus 4, 7, 10 samt Google Play-versionerna av Samsung Galaxy S4 och HTC One får det nya systemet.

Publicerad Uppdaterad

Samtidigt som Google släppte nya Nexus 5 blev även Androidversion 4.4 Kitkat officiellt släppt. I samband med det har Androidchefen Sundar Pichai lämnat mer information om vad man kan vänta sig i systemet och vad som Google fokuserat på. Kitkat handlar enligt Pichai framförallt om att leverera en smartare Android-upplevelse till fler användare. Ett exempel på det är enligt Sundar Pichai möjligheten att visa appar i helskärm, utan notis- och statusfält och på det sättet låta hela skärmytan användas för filmen du tittar på, boken du läser eller spelet du spelar. Enligt Androidchefen är det här den tydligaste förändringen Kitkat medför och det du märker tydligast.

Bättre telefon och sms

Själva telefonappen för att ringa och meddelandeappen är också omgjorda. När du ringer ska det vara enklare att söka reda på kontakter och för den vars företag använder Google Apps ska personerna anslutna dit gå att hitta direkt i telefonappen. Som vi skrivit om tidigare bekräftas också att sms och mms läggs samma n med chattappen Google Hangouts så att allt från chatt, sms och mms till videosamtal samlas på ett ställe.

Även startskärmen ska vara smartare och enligt Google vara bättre på att ge dig informationen du söker snabbt och enkelt. En svepning från hemskärmen hittar du Google Now som ger dig anpassad information baserad på din plats, dina vanor och annat. Google Now ska också få en uppdatering under de kommande veckorna utlovas det.

Inte bara till toppmodellerna

Google och deras Android har beskyllts för att vara fragmenterat; att många användare sitter med äldre telefoner och anävnder äldre versioner av operativsystemet. Genom att Kitkat är anpassat för att köras problemfritt på en telefon med endast 512 MB arbetsminne och det hoppas Google ska göra att fler får tillgång till den senaste versionen.

Snart till Nexus, S4 och HTC One

Android 4.4 Kitkat finns i nya Nexus 5, men kommer även "under de kommande veckorna" som Google uttrycker det finnas tillgängligt för Nexus 4, 7, 10 samt Google Play-versionerna av Samsung Galaxy S4 och HTC One får det nya systemet.