Annons

Motorola Atrix 4G först ut

Android får stöd för fingeravtryck

Nyligen släppta verktyg för utvecklare och en Motorola-mobil kan göra att tekniken med fingeravtrycksläsare blir ett alternativ till pin-koder och lösenord.

Publicerad Uppdaterad

Än så länge krävs det en speciell version av Motorola Atrix, som enbart säljs av den amerikanska operatören AT&T, för att kunna utnyttja de utvecklar-verktyg (SDK) som släppts av säkerhetsföretaget Authentec. Man kan dock räkna med att läsaren kommer att dyka upp i fler modeller från Motorola och flera andra tillverkare sannolikt kommer att bygga in avläsare i framtida Android-modeller.

När det gäller övriga tillverkare är det knappast Authentecs satsning på tekniken som kommer att vara avgörande, utan snarare det faktum att Google flaggat för att avläsning av fingeravtryck kommer att vara en av metoderna som ska kunna användas tillsammans med betaltjänsten Google Wallet.

Authentec-chefen Larry Ciaccia säger till Forbes.com att man även tittar på andra operativsystem och att man ägnar särskilt intresse åt Nokias samarbete med Microsoft för att avgöra om kommande Windows Phone-mobiler ska ingå i företagets framtidsplaner.

På Motorola Atrix 4G (som kallas av AT&T trots att det är en turbo-3G-mobil) kan man även använda avläsaren för att tända och släcka skärmen och enligt Authentec skulle avläsare också användas för att förflytta sig i telefonens menyer istället för en optisk styrplatta.

Mer information om hur läsaren kan användas i olika appar finns hor Motorola och erfarenheterna från några som redan börjat testa möjligheterna med SDKt finns hos XDA Developers.