2017 års bästa

Årets bästa mobiler i storformat

Mobil går igenom de bästa telefonerna vi testat under året, och har kommit till de lite större mobilerna.

Publicerad Senast uppdaterad

Vill du ha en telefon med riktigt bra prestanda, och dessutom gärna lite större skärm? Här är mobilerna med större skärm som är bäst just nu.

Iphone 8 Plus

Det är lätt att komma på nackdelar med Iphone 8 Plus jämfört med föregångaren Iphone 7 Plus, men också lite orättvist. Ja den är dyrare, och dessutom en bit tyngre, och fördelarna kanske inte direkt är uppenbara vid en snabb titt.

En av fördelarna är att du kan ladda telefonen med trådlös laddning. Dessutom enligt standard, så du blir inte beroende av att ha just en Iphoneladdare till hands. Särskilt praktiskt blir detta på sikt när Apple släpper sin laddplatta där man kan lägga upp flera prylar för laddning samtidigt, till exempel Apple Watch, Iphone och Airpods med trådlöst laddetui.

Ett annat löfte för framtiden är prestandan, som du kanske inte märker så stor skillnad på i dag, men den neurala processorn i chipsetet ska ge ett rejält lyft till beräkningstunga uppgifter som artificiell intelligens och augmented reality. Det lär vi märka mer av när apputvecklarna på allvar börjar utnyttja dessa funktioner.

Redan nu kan du ha glädje av den bättre kameran. Den har fått bättre ljuskänslighet i mörka miljöer. Porträttläget har fått en möjlighet att inte bara ändra bakgrundsskärpan utan även belysningen i efterhand, vilket den neurala processorn hjälper till med, och särskilt scenbelysningen där bakgrunden görs helt mörk kan bli riktigt effektfull när du får till det rätt.

Namn: Iphone 8 Plus
Plus: Kamerafunktionerna, prestandan, trådlös laddning
Pris: Från 8750 kr

Samsung Galaxy Note 8

Att säga att Samsung Galaxy Note 8 bara är en Galaxy S8 Plus med penna är att missa själva poängen med Note 8. Visst, skärmen är bara marginellt större än på S8 Plus, och bägge har Samsungs typiskt krökta skärm – nästan hela framsidan är täckt av en extralång super-AMOLED-skärm med upplösningen 1440 x 2960 pixel – och fingeravtrycksläsare lite avigt placerad bredvid kameran.

Note 8 har inte riktigt lika rundade hörn som S8 Plus, och det ger faktiskt telefonen rätt annan karaktär och utseende, i en tid när just hur telefonen ser ut är en av de främsta särskiljande faktorerna.

Note 8 är den första Samsungtelefonen med dubbla kameror, och resultatet är ytterligare lite bättre än från S8, vilket gör att man med visst fog kan hävda att det är den kanske bästa mobilkameran just nu, i synnerhet för fotografering i sämre ljus.

Men framför allt är det pennan, som verkligen inte “bara” är ett pekverktyg. Faktum är att de funktioner som kan styras med pennan är närmast överväldigande innan man satt sig in i dem. Pennan har egen knapp och egen pop-up-meny kopplad till sig för att hantera alla funktioner. Men bäst gillar jag nästan att du kan skriva en textanteckning som automatiskt sparas direkt på mobilens släckta skärm med pennan. En funktion som ger mervärde i sin enkelhet.

Namn: Samsung Galaxy Note 8
Plus: Pennan, skärmen, prestanda
Pris: 9 500 kr

Moto Z2 Force

En gång i tiden var Motorola världens näst största mobiltillverkare efter Nokia. Resan därifrån har varit vinglig, men i dag är man ett dotterbolag till kinesiska Lenovo och återigen ett varumärke som det satsas på. Och i en tid när de flesta mobiltelefoner lätt känns likadana sticker Motorolas produktsortiment ut med fräscha idéer.

Tydligast märks det för Moto Z-serien med Motomods. Motomods innebär att det finns ett magnetlås och överföringskontakter på telefonens baksida. Dessa kan användas för att enkelt knäppa på någon av den vid det här laget långa raden moduler som finns till serien. Det finns till exempel en kamera med optisk zoom, kraftigare högtalare, extrabatteri, projektor och 360-kamera.

För att det inte ska bli för klumpigt med modul på baksidan krävs det att telefonen är tunn till att börja med, och Moto Z2 Force är riktigt tunn, strax över 6 mm, men är trots det och trots skärmstorleken på 5,5 tum riktigt skön att hålla i (en förbättring jämfört med första generationens Moto Z).

Specifikationerna gör Moto Z2 Force till en riktig toppmodell och det hade ju kunnat räcka med de vi redan har räknat upp, men man har ytterligare en unik egenskap för telefonen i form av en okrossbar skärm. Välkommet för de som är stammisar hos den lokala mobilverkstaden, men det ska sägas att det inte ligger någon magi bakom Motorolas lösning. Skärmen är helt enkelt i plast, och även om den är svårkrossad repas den desto lättare, så utbytbart skärmskydd rekommenderas.

Namn: Motorola Moto Z2 Force
Plus: Tunn, expansionsmoduler, okrossbar skärm
Pris: 8000 kr

Oneplus 5T

Kinesiska Oneplus säljer oftast bara en mobilmodell åt gången, och nästan bara via sin webbsajt http://oneplus.net. I gengäld är det nästan alltid en telefon som är state of the art bland toppmobiler men till en betydligt lägre prislapp. Oneplus 5T kostar 5000 kronor med 64 gigabyte lagring och 5600 kronor med 128 gigabyte, men tål trots det att jämföras med de dyraste mobilerna som säljs i dag.

Designen är något anonym, men kvalitetskänslan är jämförbar med betydligt dyrare telefoner, och vad gäller prestanda och batteritid ligger man snarast i överkant bland de bästa. Så har man också valt även riktigt snabbt arbets- och lagringsminne.

Skärmen är av den långsmala typ som kallas 18:9-format, och som täcker större delen av framsidan. Den stora skärmen är riktigt trevlig även om det finns konkurrenter med vassare skärm. Framför allt känner man att man får in riktigt mycket skärm i en telefon som ändå känns hyggligt smidig.

Kameran är kanske inte riktigt i nivå med de bästa just nu men behöver inte heller skämmas för sig. De dubbla kamerorna används för bättre mörkerbilder och artificiell oskärpa i bilderna.

Även med en betydligt högre prislapp hade den platsat på den här listan. Nu är den dessutom oförskämt prisvärd.

Namn: Oneplus 5T
Plus: Priset, prestanda, stor skärm
Pris: Från 5000 kr