Folk bryr sig inte om deras mobila bredband är 3g eller 4g, de bryr sig bara om hastigheten, brukar man från operatören Tres sida argumentera. Det gör man delvis av nöd, då man investerat mycket pengar i ett snabbare 3g-nät än konkurrenterna. Men i dag råder ändå i stort sett samstämmighet om detta, och vill du köpa ett mobilt bredbandsabonnemang eller ett mobilabonnemang med surfpott väljer du maxhastighet snarare än teknik, där operatörerna sätter hastighetstaket mer av marknadsskäl än tekniska orsaker.
Detta kan leda till underliga konstruktioner som Telenors 4g Mini, med en maxhastighet på 5 Mbit/s, en bra bit under vad deras 3g-nät presterar. Så vad kan poängen vara att köra 4g i 3g-hastigheter? Jo, för det första ger 4g bättre svarstider än 3g. Typiskt sett får man en responstid på ett par tiotal millisekunder i 4g, ungefär motsvarande fast bredband med ett wlan. 3g ger ofta det dubbla eller mer i svarstid. Förutom en mikrofördröjning när man till exempel surfar är det väl främst om man spelar onlinespel som man märker skillnaden i fördröjning. Sedan kan det ju även vara så att man lokalt har bättre 4g-täckning än 3g-täckning, och då skadar det inte att bredbandet stöder 4g.
Datamängden har betydelse
Annons
Nedladdningshastigheterna är kanske den första parameter köparen tittar efter när hon ska välja abonnemang, men kan- ske minst lika viktig är den mängd data som ingår. Samtliga operatörer stryper hastigheten på ditt abonnemang efter en viss datamängd. Telenor marknadsför sig som operatören med obegränsade data, men läser man det finstilta ser man att de förbehåller sig rätten att strypa hastigheten om den förbrukade datamängden överstiger 100 gigabyte under en månad. Det är i praktiken ett tak det med, även om det till skillnad från de andra operatörernas inte kickar in med automatik.
Annons
Hur mycket data behöver man på en månad? Det beror naturligtvis helt och hållet på vad man använder det till. Tele2 har en utmärkt surfväljare där du själv kan ange hur du använder internet och få se hur mycket data du behöver per månad. Surfväljaren fungerar lika bra om du tänkte utnyttja en annan operatör. Den finns på https://www.tele2.se/ mobilt-bredband/surfvaljare.html
Flera operatörer har erbjudanden om att få modemet på köpet eller annan rabatt om du binder upp dig för längre tid. I dagsläget skulle vi rekommendera att ta kort eller ingen bindningstid på bredbandsabonnemanget. Det kommer förmodligen att hända mycket både med priserna och operatörernas täckning på ett år.
Kolla täckningen
Ett alternativ till ett renodlat mobilt bredbandsabonnemang är naturligtvis att köpa en 4g-mobil och använda den som modem till datorn. Man kan se att detta inte är ett beteende som operatörerna uppskattar på hur de utformat abonnemangen. Jämfört med bredbandsabonnemangen erbjuder telefonabon-
nemangen generellt mindre begränsningar i datahastigheter men också betydligt mindre datamängder per månad.
Pris och hastigheter är naturligtvis viktiga parametrar för valet av mobilt bredband, men den viktigaste i slutänden är ändå täckningen. Det är ingen mening att köpa en operatörs dyraste 4g-abonnemang om de ändå bara har 3g utbyggt där du bor. Du kommer att få data ändå, men i hastigheter du hade kunnat betala betydligt mindre för.
Därför rekommenderar vi att du provar, och inte är rädd för att skicka tillbaka om du inte får de hastigheter du hade väntat dig. Samtliga operatörer erbjuder någon form av ångerrätt på minst två veckor om du inte är nöjd med produkten. Har du köpt ditt abonnemang över nätet har du dessutom 14 dagars garanterad returrätt enligt konsumentlagen.
Förteckning över 4G-abonnemang. Klicka på bilden för att se den i full storlek