Bakom succén

Mobilhistorien i Sverige och världen har präglats av framåtblickande individer, som tagit initiativ. Här är en icke rangordnad med 50 av dessa personer som betytt mycket för Sveriges och världens mobilutveckling.Av Linus Brohult, Erik Mörner och Henrik Thoresson

Publicerad Senast uppdaterad

Östen Mäkitalo

Med NMT tog de nordiska länderna täten inom mobiltelefoni och Östen Mäkitalo var den centrala personen bakom NMT. Han fick anställning på Televerket efter civilingenjörsexamen och genomförde de första testerna i Televerkets NMT-nät. Han var helt enkelt hjärnan bakom NMT och senare en av de ledande figurerna bakom gsm-standarden.

Nils Rydbeck

Han var ansvarig när Ericsson utvecklade sin första NMT-telefon och är även den person som kan tillskriva sig äran för bluetooth. Till Ericssons första NMT-mobil hämtade Nils inspiration från bade personsökaren och polisradion. Nils nästa uppfinning var en förenklad version av handsfreen. Ericsson sökte patent på idén, men när räkningen på 300 kronor för att behålla patentet kom, avstod Ericsson från att betala och lät istället patentet gå ut. Med bluetooth var ledningen på Ericsson mer alert och såg potentialen i Rydbecks idé.

Thomas Haug

Thomas Haug, först sekreterare och senare ordförande i nmt-gruppen mellan 1970 och 1981 som representant för Televerket. Därefter blev han ordförande i gsm-gruppen, som utvecklade hela gsm-standarden.

Åke Lundqvist

Han var Ericssons representant i samarbetet med de nordiska telekommunikationsbolagen och Televerket kring NMT innan han 1977 utsågs till vd för SRA.

Jorma Ollila

Finanschef under VD Kari Kairamo innan Jorma själv tog över rodret och fortsatte Nokias omvandling från däck och gummistövlar till mobiltelefoner. Sedan ungdomsåren har Ollila varit aktiv i finska Centerpartiet och övervägde allvarligt att ställa upp som presidentkandidat i slutet av 1990-talet.

Jorma Niemen

Niemen var länge VD för mobiltelefonp>Jan Stenbeck

Han tog över Kinnevikskoncernen 1983 efter pappa Hugo och ställde om verksamheten från pappers- och stålindustri till betydelsefull spelare inom såväl media som telekom och it. Stenbeck såg tidigt potentialen i den mobila telefonin och drev ett amerikanskt mobilbolag under namnet Millicom. Sommaren 1982 knackade Stenbeck på dörren hos britten Gerald Whent och hans Racal Radio. Stenbeck ville slå de båda bolagen samman och tillsammans ansöka om Storbritanniens andra mobillicens. Gerald lät sig övertalas och idén till Vodafone var född. I Sverige grundade han bland annat Tele2 och Comviq som positionerat sig som utmanare och prispressare främst med siktet inställt på det från början helstatliga monopolet Televerket.

Lars-Johan Jarnheimer

Med förflutet på Ikea, H&M och Galne Gunnar är bilden av Lars-Johan Jarnheimer som snål smålänning inte helt avlägsen och det är prispressen som kännetecknar Tele2, bolaget som han är VD för sedan 1999. Redan i början av 90-talet medverkade han inte bara som VD för Comviq GSM utan spelade även rollen i företagets reklamfilmer som skulle locka över kunder till Comviqs GSM-nät. Trots lågprisinriktningen var Comviq först i Sverige med att öppna sitt gsm-nät och man var även först med att erbjuda sina kunder kontantkort. När Telia överraskande blev utan 3G-licens i december 2000 var det med Jarnheimer och Tele2 som man gjorde upp och idag delar de båda bolagen på det 3G-nät man driver i bolaget Svenska UMTS-nät.

Ulf J Johansson

Utöver utmanaren Tele2 och nmt-dominerande Televerket dök en ny spelare upp när gsm-licenserna skulle fördelas i Sverige. Nordic Tel som senare namnändrade till Europolitan drevs av initiativtagaren Ulf Johansson som sagt upp sig från Ericsson och efter duster med såväl frekvensutdelare som politiker och Ericsson kastade Europolitanledningen blickar österut och byggde sitt svenska mobilnät tillsammans med finska Nokia. Europolitan var tidigt ute med nya tjänster, först i Sverige med till exempel sms, röstbrevlåda och gprs. Så småningom säldes nätet till Vodafone och därefter till Telenor.

Keiichi Enoki

Redan 1999 kom mobilt internet till japanska mobiltelefoner i form av tjänsten I-mode. Keiichi Enoki var inte ensam om att utveckla Imode, men han var den som var ansvarig och fick hjälp av bland andra Mari Matsunaga och Takeshi Natsuno. Docomo var först ut med Imode som följdes av konkurrenternas motsvarigheter Ezweb respektive J-sky. Den senare tjänsten lanserades av operatören J-Phone som senare köptes upp av Vodafone, vilket fick till följd att J-sky senare användes som förlaga till det i Europa framgångsrika Vodafone Live.

Dr. Richard B. Kershner

Tillsammans med sitt team utvecklade han positioneringssystemet GPS. De upptäckte när de

övervakade Sputnik att de kunde räkna ut sin egen respeckive Sputniks position genom att beräkna frekvensen på den signal som Sputnik sände ut.

Jim Balsillie&Mike Lazaridis

Även om Blackberry och bolaget bakom, Research in Motion haft begränsade framgångar i Europa är deras framgång i Nordamerika oomtvistlig och deras inverkan på branschen globalt därför påtaglig. Balsillie och Lazaridis lanserade Blackberry 1999 och förutom de enheter som man tillverkar finns Blackberry i form av en tjänst även till mobiler från tillverkare som Sony Ericsson och Nokia. Blackberry utmärker sig genom sitt starka fokus på att användarna alltiod har sin e-post tillgänglig i mobilen.

Guglielmo Marconi

Italiensk fysiker och uppfinnare som föddes 1874 i Bologna. 1896 tog han världens första patent på sitt system för trådlös telegrafi. Fem år senare bevisade han att radiovågor inte påverkades av jordytans krökning, då han sände de första trådlösa signalerna över Atlanten.

1909 tilldelades han Nobelpris i fysik för sina insatser.

Henirich Hertz

Tyske läkare var den första som lyckades sända och ta emot elektromagnetiska vågor. Själv trodde han inte att hans arbete skulle få någon praktisk betydelse, men i själva verket lade han grunden till dagens radioteknik.

Reginald Fessenden

Kanadensare som tillbringade större delen av sitt arbetsliv i USA där han utvecklade ett sätt att kombinera ljud och bärvågor. 1906 lyckades han geomförda den första röstsändningen över ett längre avstånd.

Klein Gilhousen

En av grundarna till Qualcomm och en nyckelperson för utvecklingen av CDMA-standarden. Gilhousen uppfann en metod för att öka kapaciteten hos CDMA.

Hedy Lamarr

Föddes som Hedwig Kiesler 1914 och levde fram till 2000. Hon blev världsberömd för vågade nakenscener i den tjeckiska filmen "Extas" (1933). Tillsammans med kompositören George Antheil en.wikipedia.org/wik... fick Hedy Lamarr and patent på något man kallade Secret Communication System. Det var en tidig version av radioteknik med hoppande frekvenser och skulle göra marinens radiostyrda torpeder svårare att störa för fienden. Ingen av de två tjänade några pengar på patentet och då det gick ut 1962 hade tekniken knappt börjat användas. Hoppande frekvenser har betydligt större betydelse idag för trådlös kommunikation i dag.

Jeff Hawkins

Med hjälp av en träbit i fickan karvade Jeff Hawkins fram grunderna till vad som sedan skulle bli handdatorn Palm Pilot och grunderna i den smarta mobilen Treo. Han hade med sig träbiten hela dagarna och använde den som om den var en handdator, allt för att komma fram till vilka egenskaper den skulle ha för att vara användbar. Enligt Jeff Hawkins kommer i framtiden alla telefoner att vara smartphones.

Kouji Ohboshi

Tidigare ordförande i DoCoMo och pådrivande i utvecklingen av i-mode - det första riktigt framgångsrika systemet för mobila internet-tjänster.

Thomas Geitner

Sitter i Vodafones styrelse sedan 2000. Har ansvarat för skapandet och lanseringen av Vodafone Live! och Vodafones 3G-satsning.

Craig McCaw

Miljardär som skapade sin förmögenhet som pionjär inom mobilindustrin. Grundade McCaw Cellular en.wikipedia.org/wik... som nu är en del av Cingular en.wikipedia.org/wik...

D H Ring

Bell Labs drog upp riktlinjerna för cellulära tekniken, om hur geografiska områden bryts ned i mindre celler med egna basstationer och kanaler. Systemet gör det möjligt att utnyttja frekvenserna mer effektivt utan störningar mellan basstationerna, men teorierna kunde inte omsättas i praktiken förrän transistorn och mikroelektroniken fanns tillgängliga 1947.

Robert Noyce och Jack S. Kilby

Noyce kallades ibland för Silicon Valleys borgmästare. Han var med om att grunda Fairchild Semiconductor en.wikipedia.org/wik... 1957 en.wikipedia.org/wik... och Intel en.wikipedia.org/wik... in 1968 en.wikipedia.org/wik... Han har också ansetts vara delaktig i uppfinnande av den integrerade kretsen. Den ligger till grund för all mikroelektronik, däribland mobiltelefonerna. Jack S. Kilby uppfann även han den integrerade kretsen 1958 en.wikipedia.org/wik... då han jobbade på Texas Instruments en.wikipedia.org/wik... sex månader innan Robert Noyce en.wikipedia.org/wik... gjorde samma uppfinning på Fairchild Semiconductor en.wikipedia.org/wik.... Kilby fick för sin insats Nobelpriset i fysik år 2000 en.wikipedia.org/wik...

Herbert Kroemer

Kilby och Noyce låg bakom den integrerade kretsen 1958. Strax före dess, år 1957, utarbetade Herbert Kroemer den så kallade heterotransistorn. Den är ofta överlägsen en konventionell transistor och klarar på ett helt annat sätt högfrekvenstillämpningar - som mobiltelefoni. Dessutom blir bruset lägre i en heterotranistor.

John Bardeen, William Shockley, och Walter Brattain

De fick dela på Nobelpriset för att 1947 ha uppfunnit transistorn. Det var den uppfinningen som senare lade grunden till Silicon Valley en.wikipedia.org/wik... elektrikutvecklingen och givetvis också mobiltelefonin.

Irwin Mark Jacobs

Han var med om att grunda Qualcomm 1985 och kommersialiserade sedan CDMA en.wikipedia.org/wik... />

Paul Jacobs

Son till Irwin Jacobs, och ytterst stridbar förkämpe för Qualcomms 3G-standard EV-DO och cdma2000, i standardkriget mot den dominerande wcdma-standarden för 3G.

Niclas Zennström

Kazaa och Skype är Niklas Zennströms två bebisar. Båda använder peer-to-peer-teknik och undviker en central server genom att låta internetanvändare kommunicera direkt med varandra. Kazaa gjorde det för fildelning och Skype använder samma idé för att förändra förutsättningarna för telefonin.

Sven Thornander

Byrådirektör Tornander på Televerket var den som demonstrerade mobiltelefonin för journalister den 25 april 1956. Från folkabussen på Lidingö ringde man upp norska fartyget Birkeland, strax utanför Trelleborg, 60 mil bort. Samtalet genomfördes efter närmare fem års utvecklingsarbete och testande.

Sture Lauhrén

Ingenjör Lauhrén var en av de personer på Televerket som utvecklade MTA, Mobiltelefonsystem A som visades upp för pressen 1956 i en folkabuss på Lidingö 1956. Ericsson levererade växel och basstation medan SRA (Svenska Radioaktiebolag då delägt av Ericsson och Marconi) stod för telefonerna.

Ragnar Berglund

Ingenjör på Televerket som utvecklade det tidiga MTA-systemet för mobiltelefoni tillsammans med Sture Lauhrén 1950.

Carl-Gösta Åsdal

Teknisk direktör på Televerket på 60-talet som 1967 presenterade en utredning om hur mobiltelefonin skulle se ut i Sverige. Det var Åsdal som tog initiativet till NMT-systemet, som också så småningom lade grunden för gsm-telefonin. 1969 presenterade Åsdal sina idéer på de nordiska Televerkens konferens i Nordnorge, och därefter satsade de nodiska Televerken gemensamt på att bygga upp första generationens mobiltelefoni - NMT.

Laila Ohlgren

Har du någonsin funderat på varför vi ringer som vi gör på mobiltelefonen genom att först slå numret och sedan trycka på lurknappen? Det är tack vare Laila Ohlgren, tidigare ingenjör på Televerket. I arbetet med NMT-systemet hade man bestämt att det skulle fungera på samma sätt som abonnenterna var vana vid när de ringde i telefon - man skulle lyfta på luren, och sedan slå numret. På den tiden hade telefonerna fortfarande en snurrskiva där numret slogs.

Men det fungerade inte med det nya mobila systemet i den trådlösa världen. Eftersom vi trycker på tangenterna med olika hastighet blev det ofta fel.

Laila Olhlgren, som arbetade med signalfrågorna kom på lösningen en pingsthelg i slutet av 1970-talet. Eftersom det sitter en liten mikroprocessor i varje telefon kunde man istället låta telefonen göra jobbet och lagra inmatningen av siffror tills användaren trycker på lur-knappen.

"Jag ringde Östen (Mäkitalo) och frågade om han kunde ta bilen med mätutrustning och köra runt i Stockholm så att jag fick prova om det fungerade", berättar Laila Ohlgren. "Vi turades om att köra hela helgen När jag blev åksjuk bytte vi plats och jag matade Östen med bananer för att han skulle hålla sig pigg. Och det fungerade."

Zhou Huan

Huan är den person som i dag får anses ha störst inflytande över utvecklingen av TD-SCDMA, den kinesiska 3G-standarden. Huan är högste chef för Datang Telecommunications Group, den koncern som utvecklat den första mobilen för TD-SCDMA och som också ska tillverka komponter för det kinesiska TD-SCDMA-nätet. Han började sin bana som forskare efter att ha utbildat sig till elektronik-ingenjör. Huan har också haft höga politiska poster inom Kommissionen för Post- och Telekommunikation och departementet för informationsindustri.

Per-Erik Pettersson

En riktig pionjär i mobiltelefonins historia. Ägare till Wikanders Ur&Optik som 1964 fick tillstånd att bygga ett eget manuellt när för mobiltelefoni. Hans landsomfattande nät i Sverige hade i slutet av 1970-talet 1500 abonnenter.

Martin Cooper

1973 ringdes det första samtalet från en bärbar mobiltelefon. Det var Martin Cooper på Motorola, som från den första handhållna mobiltelefonen ringde upp konkurrenten Joel Engels på Bell Labs. 1984 blev Motorolas DynaTac den första mobila ficktelefonen som började säljas på den kommersiella marknaden.

Neil Papworth

Den 3 december 1992 skickade Neil Papworth på Sema Group det första sms-meddelandet i ett kommersiellt mobilnät. Det skickades till Richard Jarvis på Vodafone. Men det skulle dröja länge innan sms blev en succé. Till en början skickades i genomsnitt 0,4 sms per mobilanvändare och månad.

Riku Pihkonen

Det första sms-meddelandet som skickades från en mobiltelefon sändes 1993 av teknikstudenten Riku Pihkonen. Fortfarande såg mobiloperatörerna sms som en ointressant teknik ur kommersiellt hänseende. Men Riku och andra studenter ville annorlunda.

Li Ka-shing

Han är världens rikaste kines och adlad av drottning Elizabeth. Han ger inga intervjuer. Men hans finansimperium Hutchison ligger bakom de internationella operatörerna Orange och Tre. Hongkong-borna kallar honom Stålmannen. Hans bana började med att han uppfann en maskin för plastblommor under sin första tid i Hongkong. Vinsten investerade han först i fastigheter, därefter fortsatte han investera i hamnar, handel och - så småningom - mobiltelefoni. Hans bolag tjänade 120 miljarder kronor på att bygga upp operatören Orange och sedan sälja den i precis rätt läge. Pengarna satsades på den renodlade 3G-operatören Tre.

Canning Fok

Koncernchef för Hutchison, och anses vara hjärnan bakom både gsm-operatören Orange och 3G-operatören Tre. För att vara koncernchef påstås han vara ovanligt involverad i den praktiska verksamheten. I början av 3G-satsningen hade Tre svårt att få fram 3G-telefoner. Då sägs Canning Fok ha hyrt en lägenhet i London (där Motorolas utvecklingsteam fanns) och höll personligen möten med utvecklingsteamet två gånger per dag (klockan 7 och 18) tills telefonerna var färdiga för serietillverkning.

Doug Hamilton

Doug var varumärkesgurun bakom både Orange och 3. Han var först med att inse att operatörens varumärke var viktigt. Före dess hade försäljningen byggt på att man skyltade med Motorola, Nokia och Ericsson. Men Hamilton såg till att kunderna valde operatören Orange i första hand.

Juha Christensen

En av medgrundarna till Symbian, som gör systemen i de flesta smarta mobiltelefoner på marknaden (framför allt i Nokias och Sony Ericssons). Juha var med och sydde ihop alliansen av mobiltillverkare där Nokia, Ericsson och Motorola gick in i ett samarbete om grunden för framtidens avancerade telefoner. Ett underförstått mål var att stänga ut Microsoft från mobilmarknaden. Men efter att Symbian fått fart lämnade han skeppet för att gå till just Microsoft. Där var Christensen en nyckelperson bakom utvecklingen av det gamla handdatorsystemet Pocket PC till Microsofts operativsystem för mobiltelefoner.

Hjalmar Winblad

Redan 1996 lanserade Hjalmar Winbladhs företag Sendit en servertjänst för att skicka e-post till mobiltelefoner. Först ut var den svenska operatören Europolitan. Efter en blixtsnabb utveckling köptes Sendit upp av Microsoft som en del av IT-jättens mobila internet-satsning. Tio år efter Sendits banbrytande tjänst för mobil e-post gjorde Winbladh ny entré med Rebtel. Rebtel utmanar mobiloperatörerna med en ny lösning för internationell ip-telefoni via mobiltelefoner.

Christian Szalbaing

Få betyder så mycket för pådrivandet av 3G-tjänster i Europa som Christian Szalbaing. Som Hutchisons europachef styr han de europeiska Tre-nätens inriktning.

Frank Sixt

Sixt var den som övertalade de kinesiska ägarna av Hutchison att sälja gsm-operatören Orange och använda pengarna för att bygga upp 3G-operatören Tre.

Claude Elwood Shannon

Har kallats informationsteorins fader. Hans teorier gjorde det möjligt att utveckla digitala system som hanterar information, vilket var en förutsättning för dagens webb.

Magnus Goertz

På Cebit-mässan 2002 var trafiken särskilt tät i en av montrarna. Där stod Magnus Goertz tillsammans med en speciell liten mobil kallad Neonode. Det skulle bli början på en lång väntan. Många förseningar och flera år senare står det klart att Neonode trots unik navigering och ovanligt format - eller just därför - aldrig fick sitt genombrott.