Trots att kameramobiler funnits ett bra tag nu finns det garanterat funktioner som du ännu inte upptäckt. Vi har hittat de roligaste, från panorama till gps-taggning.
Makroläge, mms och en del annat är självklart, men alla vet kanske inte att mobilkameran kan en hel del annat också. Det hela har att göra med att kameran i mobiltelefonen har möjligheten att utnyttja även mobilens andra funktioner. Det är just det som gör den mer spännande och användbar än vanliga kameror. Och i takt med att mobiltelefoner får allt fler funktioner och kraft kommer det även mobilfotografen tillgodo. Vi ska titta lite på de funktioner du antingen glömt eller helt enkelt inte ens hade en aning om att de existerade.
Panorama
För att du ska kunna ta läckra panoramabilder behöver du en mobiltelefon med just den funktionen. Visst kan du ta dina bilder och sedan klippa ihop till en i datorn i efterhand, men det är just mobilkamerans styrka att göra allt jobb direkt i fototillfället. Då har du ju dessutom möjligheten att direkt skicka bilden till exempel som ett mms.
Annons
I telefonen gör du en panoramabild genom att välja just det läget i kameraprogrammet. Hur det då fungerar beror på vilken telefon du har. Tittar vi på de mest avancerade kameramobilerna idag har tillexempel LG Viewty, Sony Ericsson K850 och Samsung G800 alla både fem megapixel och just möjligheten att ta panoramabilder. För Nokias smartphones finns istället ett program kallat "Panoman", som man kan köpa till för att få funktionen. Det här innebär alltså att telefonen guidar dig hur du ska hålla kameran och syr sedan ihop bilderna till en enda panoramabild.
Annons
Shozu och Facebook
Den sociala webbplatsen Facebook har varit svår att undvika den senaste tiden, men har du lyckats så handlar det kortfattat om att hålla kontakten med vänner, diskutera, samt visa bilder och filmer. Du kan till och med surfa dit i mobilen, men vill du skicka upp en bild från din telefon blir det stopp.
För att det ska fungera krävs istället att du antingen har ett amerikanskt mobilabonnemang eller - betydligt enklare - att du laddar ner ett litet program som heter Shozu till din telefon. Det här är ett litet program som finns till de flesta telefoner och gör att du inte bara kan skicka upp dina bilder direkt från mobilen till ditt Facebook-konto. Du kan även passa på att utan extra kostnad skicka bilderna vidare till andra sajter, din blogg eller valfri e-postadress.
Det är nämligen det fina med Shozu. När du skickat en bild till exempelvis Facebook ligger den lagrad på Shozus datorer och när du vill skicka samma bild exempelvis till Flickr gör du det utan att hela bilden måste föras över via mobilnätet och kosta onödigt mycket pengar på din räkning.
Vad gör egentligen de bilder du tar för nytta om du låter dem ligga kvar och skräpa på minneskortet. En av de största fördelarna med mobiltelefonen är att du kan skicka och dela med dig av de bilder du tar i samma ögonblick som du tagit bilden. Du kan alltså låta familjen och vännerna följa med dig var du än är via antingen enskilda meddelanden eller genom att skicka dina bilder till en blogg på nätet där de själva kan titta.
De främsta bloggtelefonerna har alla valt sida när det gäller vilka webbtjänster de samarbetar med. Ofta kan man skicka sina postningar via e-post eller mms till alla tjänster, men vill man skicka smidigt är man hänvisad till den telefon som skickar till just din favoritsajt.
Just det här var en av de hetaste trenderna på den stora mobilmässan i Barcelona nyligen och det säger också att det kräver en del av din telefon. Tekniken finns tyvärr bara i de senaste mobiltelefonerna. Sony Ericsson har tekniken inbyggd i sina gps-mobiler som snart kommer ut i butik och Nokia har den i sina gps-smartphones.
Vad handlar det om då? Jo, helt enkelt att använda telefonens gps för att ange var de bilder du tar med mobilens kamera är knäppta någonstans. Eftersom det här handlar om en ny teknik krävs att man som Nokiaanvändare först laddar ner ett litet tilläggsprogram som sköter allt detta. Det heter Location Tagger och lägger sig som ett litet tillägg till kameran. Du startar först tilläggsprogrammet som söker upp positionen där du befinner dig. Sedan när du tar bilder bakas den aktuella positionen in i bildfilen. Det fina med det här är att bilder du skickar exempelvis till sajten Flickr automatiskt prickas in på en karta så den som tittar kan se var bilden är tagen.
Även programmet Shozu som du kan läsa om här intill kan ange positionen för bilder, men den kräver gps och bakar inte in informationen i själva bildfilen. Nokias program är helt enkelt smidigare.
När du står med semesterbilderna i kameran och ska skicka är det inte så kul att inse att du bara blir en mörk liten prick långt borta i den där vackra bilden du just tänkt skicka. Tänk då på att telefonen du har med lite tur även kan redigera bilderna.
Den förmodligen mest användbara redigeringen är beskärning. Det gör helt enkelt att du kan ta med bara det viktiga, det där du kanske inte riktigt tänkte på när du tog bilden, men som trots det är exakt vad du vill visa i ditt mms till vänner och släkt där hemma. Du beskär dina bilder i mobilen, ofta med hjälp av det program som följer med. I Sony Ericssons kameramobiler heter det till exempel PhotoDJ och du beskär genom att zooma in i bilden och sedan välja att spara bilden så.
Streckkodsläsare
Det är svårt att påstå att du kommer ha mycket nytta av att använda mobilen som streckkodsläsare. Däremot kan man lätt säga att du med mobiltelefonen som streckkodsläsare tillhör de riktiga pionjärerna inom mobilkamerafoto. Än så länge är helt enkelt nyttan inte särskilt stor. De koder som används är oftast en kvadratisk ruta som i sin tur består av rutor i olika format och form. Det handlar alltså inte om den vanliga streckkod du hittar på mjölkförpackningen.
Som om inte det vore nog finns det en uppsjö olika standarder. Det finns runda streckkoder och det finns flera olika som alla har ett eget system för de här tvådimentionella streckkoderna. Fördelen med dessa jämfört med strecken du hittar på mjölkförpackningen är att den ytterligare dimensionen gör att mer information kan lagras. Det vanligaste är att streckkoden innehåller en webbadress där du hittar mer information om det som streckkoden sitter på.
Det finns flera olika system. Mest spritt är nog Shotcode, men även Kaywa och Upcode har satt avtryck. Du laddar ner alla dessa som ett extra litet program i din telefon.