Treo 680 känns välbekant och ändå inte. Den tvetydiga känslan beror förståss på att den har ett välbekant inre och ett helt nytt yttre. Utåt sett har den fått en markant ansiktslyftning jämfört med föregångaren Treo 650. Egentligen rör det sig bara om en enda förändring av det lite större slaget, men det märks. Den utstickande och ovanligt stora antennen har försvunnit och ersatts av en inbyggd antenn. Det gör en väsentlig skillnad och får 680 att kännas mycket modernare än 650. Att skillnaden blir så stor beror givetvis på att Palm utgick från något som kändes omodernt då det kom och tittar man närmare på 680 så uppvisar den också några ålderstecken, om än inte lika tydliga. Men om man håller sig kvar vid det yttre så kan man konstatera att de mer rundade formerna också är till telefonens fördel. Den lätt konvexa baksidan och de avrundade sidorna gör att telefonen ligger riktigt bra i handen. 680 är också en telefon som fungerar bra i en vanlig byxficka och inte kräver att få bli förvarad i innerfickan på en kavaj för att innehavaren inte ska känna sig obekväm.
Vad det innebär att Palm gör comeback på den svenska mobilmarknaden är svårt att sia om. Klart är i alla fall att detta är en telefon för de riktigt Palm OS-trogna. Den version av operativsystemet som används har inte genomgått någon omfattande modernistering. Det mesta är sig likt, helt enkelt. Palm OS har sen länge haft som sina starka sidor att man sällan eller aldrig behöver fundera över var man ska klicka eller vilket alternativ man ska välja i menyerna och att man måste vänta på att något ska hända är ovanligt. Det är enkelt, intuitivt och snabbt. Men faktum är att om man jämför med konkurrenternas operativsystem så är inte Palm OS något självklart val ens om man prioriterar dessa saker. Konkurrenterna har knappat in samtidigt som Palm stått stilla. Ser man till användarvänligheten i systemet kan en smart mobil från Nokia eller Sony Ericsson vara ett likvärdigt alternativ.
Utbudet av program är dock ett område där Palm har ett stort övertag, med undantag för Wundows Mobile som har ett minst lika stort utbud. De program som följer med är på det hela taget också bra och täcker de flesta bas-behoven. Ett särskilt plus i kanten för Palms applikation för sms och mms. Där listas mottagna och skickade meddelande i tidsordning i samma lista. Mycket enkelt att föra en primitiv konversation via sms tack vare den överskådliga visningen. Ett program som utmärker sig på ett negativt är tyvärr webbläsaren. Palms egenutvecklade Blazer håller inte riktigt måttet. I dag är man van att kunna surfa in på de flesta vanliga webbplatser om man har en någorlunda avancerad smartphone. Sidorna kanske inte visas perfekt, men in kommer man och man kan som regel navigera ganska obehindrat. När jag surfar Blazer blir det oftas stopp av en eller annan anledning. Sidorna är för stora för att kunna hanteras av telefonen utan att fylla upp det minnesutrymme som browsern har tillgång till, de innehåller kod som läsaren inte kan hantera eller så försöker telefonen helt enkelt ladda sidan i en mindre evighet innan jag till slut tröttnar på att vänta och ger upp.
Nu kan man med den mycket välgrundade invändningen att 680 i första hand inte är någon surfmobil. Det är ett påstående som jag utan vidare kan skriva under på. Detta beror till största delen på att lika begränsande som webbläsaren känns, lika begränsande är det att inte ha stöd för 3G. Stöd för edge finns visserligen, men det kan bara Telia-kunder dra nytta av. Men begränsningarna ska ses just som begränsningar för surfande. Om man i första hand vill använda sin telefon som en handdator där man lagrar information som man alltid vill ha med sig och som ska finnas lätt tillgänglig är Treo 680 inget dumt val.
En av de saker som gör den bra och smidig som mobiltelefon och för att hantera personlig information är tangentbordet. Det är qwerty-tangentbord där man har lyckats ganska bra i valet mellan storlek och lätthet att använda. Knapparna kunde kanske vara lite större men känns ändå lagom för mig som har ganska små händer.
Att det saknas speciella knappar för å, ä och ö är givetvis en nackdel för svenska köpare. Vill man använda någon av de bokstäverna får man trycka på a eller o och sedan på alt-knappen. Då får man upp en drop-down meny med olika bokstäver som har a eller o som grundläggande beståndsdel. Sedan använder man navigeringsknappen för att välja det alternativ man vill skriva. Det hela blir en lite omständlig procedur som jag inte tror att man riktigt vänjer sig vid, även om det säkert går snabbare ju längre man har sin telefon.
När man ska mata in siffror gör man det med en grupp knappar i mitten av tangentbordet samtidigt som man håller nere en funktionsknapp. När man är inne i telefon-applikationen räcker det dock att bara trycka direkt på respektive sifferknapp eller så kan man välja att slå numret på den knappsats som visas på
Nu är man inte helt hänvsad till tangentbordet för att göra inmatningar. På baksidan sitter en pekpenna som man också kan använda för viss inmatning. Pennan känns tillräckligt lång och är märkligt nog gjord delvis i ett gummiliknande material. Det går att den är böjlig och sviktar lite varje gång man trycker på skärmen. Svikten ger en lite märkligt känsla men gör den inte på något sätt svåranvänd.
Treo 680 är långt ifrån någon mediamobil och det märks bland annat på kameran. Upplösningen är dock i minsta laget, bara vga-upplösning och den känns mest som en funktion som Palm inkluderat för att de inte ska kunna kritiseras för att telefonen saknar kamera.
Alternativen:
Qtek 4350 är en Windows-mobil med liknande egenskaper. Vill du ha 3G kan Nokias E61 eller E70 vara intressanta.
Innan du köper:
Avgör först hur ditt behov av att vara uppkopplad ser ut. Har du litet eller inget behov av snabb uppkoppling kan 680 vara rätt för dig.
Telefoni&data 6
Multimedia 6
System&program 8
Användarvänlighet 8
Prestanda&minne 7
Totalt: 70 %
Hårdfakta batteritid/taltid:
Tillverkaren uppger: 4 timmar
Batteriets taltid för oss: 3 timmar 45 minuter
Kommentar: Aningen under vad Palm uppger, men godkänt utan att vara lysande
Prestanda:
Vårt vanliga benchmark-program fungerade inte men Treo 680 är generellt snabb vid vanlig användning, vissa funktioner, som webbläsaren och då telefonen ska startas, kan uppfattas som mnågot långsamma
Fakta:
Typ: Fyrband med edge
Vikt: 157 gram
Mått: 113x59x21 mm
Taltid: upp till 4 timmar
Standbytid: upp till 300 timmar
Wap: 2.0
Minne: 64 megabyte inbyggt, plats för sd-kort
Internet och datafunktioner: E-post, webbläsare, gprs klass 10, edge
Anslutning till pc/mac: Ja, via usb och bluetooth
Röststyrning: nej
Polyfona: Polyfona, 31 stycken
Telefonbok: Namn, flera nummer, bild, adress, url med mer kan lagras för varje post
Skärm: Tft, 320x320 pixel, 65 000 färger
Spel: Inga, men utbudet av Palm OS-spel är stort
Kamera: VGA (0,5 megapixel) med videoinspelning
Övriga funktioner: Office-paket, röstmemo, världstid, kalkylator, antekcningar, bluetooth
Tillbehör: Usb-kabel, mono-headset och laddare medföljer
Uttag för extern antenn: nej
Tillverkarens hemsida: euro.palm.com/se/en/... />Pris: omkring 5000 kronor