Bärbart

CES: Tålig Chromebook från Acer

Bland flera Chromebooks som lanserats på CES 2017 sticker Acer Chromebook 11 N7 ut för att den tål att sittas på och hälla kaffe över.

Publicerad Uppdaterad

Googles datorsystem Chrome OS ska inte slås samman med Android, och när Androidappar snart allmänt kan köras i Chrome OS (slutet av januari är senaste gissningen) behövs det kanske inte heller. Så kallade Chromebooks har karvat ut en nisch som billiga och lättanvända datorer i till exempel skolmiljö. Där kan datorerna även få räkna med viss oöm behandling, och därför är Acer Chromebook 11 N7 lite intressantare än övriga Chromeböcker som lanserats på CES i Las Vegas.

Chromebook 11 N7 är certifierad enligt amerikanska militärens testmetod MIL-STD 810G, och ska tåla ett tryck på 60 kg mot locket och ett fall från 120 cm höjd. Gångjärnet är förstärkt och baksidan gummerad för stadigare grepp. Slutligen tål tangentbordet att man häller upp till 3 dl vätska över det.

Specifikationerna är blygsamma, men Chrome OS kräver å andra sidan inte heller mycket kraft. Processorn är Intel Celeron N3060 vilket inte är senaste generationen, lagringsminnet är på 16 eller 32 gigabyte och arbetsminnet på 4 gigabyte. Batteritiden anges till upp till 15 timmar. Skärmen är på 11,6 tum med 1366 x 768 pixel. USB C-port saknas. Priset är 230 dollar, så räkna med drygt 2500 kronor inklusive moms.

Källa