Mobil svarade på Androidfrågor

Chatt: "HTC gör de snyggaste Androiderna"

Apptips, nya Android-versionen KitKat och vem som gör de snyggaste Androidmobilerna. Det var några av ämnena som avhandlades när Mobil.se chattade med läsarna. Läs alla frågor och svar här.

Publicerad Uppdaterad

Ios och Android jämnsvåra
Molle: Om man är rädd för att Android är krångligare än Ios. Först: Stämmer det och i så fall finns det något man kan göra för att motverka det?
Elias Nordling: Vete tusan om det stämmer längre. Och inte så mycket för att Android blivit enklare som att Ios blivit krångligare. Liksom i Android förväntas man nu genomgå en krånglig registrering av molntjänster när man startar en Iphone, och det är mycket gester med en eller flera fingrar att hålla reda på. En Androidtelefon har ofta fler ikoner och appar från start än en Iphone, men om man provar sig igenom dem i godan ro och struntar i dem man inte är intresserad av behöver det inte vara svårt.

Bästa Androidkameran
Nick:
  Tja vilken är den androidtelefon som har bäst kamera? 
Erik Mörner: Det där testade vi nyligen när vi jämförde de absolut bästa mobilkamerorna för att utse just den bästa. Sammantaget var det Sony Z1 som var bästa kameramobil med Android. Samsungs Galaxy S4 Zoom kan ge dig bättre bilder framförallt tack vare sin zoom, men tappar på att vara en betydligt sämre telefon, vilket också räknades med i slutbedömningen.

Kommer nyare Android till Galaxy Nexus?
Erik: 
Jag har en Samsung/Google Galaxy Nexus och har fortfarande inte fått någon nyare version av Android än 4.2. Kommer det att komma någon nyare version? Om inte kan jag då reklamera luren?   
Elias Nordling: Galaxy Nexus är en två år gammal telefon, det brukar vara gränsen för hur länge tillverkarna supportar sina telefoner, så du kan nog inte räkna med någon nyare version. Men jag har för mig att det finns inofficiella versioner som Cyanogenmod som stödjer telefonen, givet att du gör dig åbäket att roota telefonen. tillverkarna är inte skyldiga att leverera systemuppdateringar, så reklamera kan du nog inte göra.

Googles Iworks
Ann:    Jag kör Iworks i min Ipad. Vad rekommenderar nu när jag byter till Android?   
Elias Nordling: Prova till exempel Googles eget Quickoffice som är gratis, eller Documents to Go.

4.4 till Sony
Rasmus:    När kommer Android 4.4 till z1?   
Marlène: Sony har än så länge inte angett några specifika datum men sagt i början av november att Xperia Z1, tillsammans med Xperia Z, Xperia ZL, Xperia Tablet Z och Xperia Z Ultra blir de första att uppdateras till Kitkat.

Bara rykten om uppdateringar
Magnus:   Har ni någon aning om när Samsung tänker släppa 4.4 till S4:an?    
Marlène: Samsung Galaxy S4 Google Play Edition uppdaterades till Kitkat den 25:e november och enligt olika källor (bland annat slashgear) så kommer andra S4:or att få uppdateringen i januari. Ingenting som Samsung bekräftat dock.

Oklart om 4.4
Jesper broberg:
 När kommer 4.4 uppdateringen till samsung galaxy s3
Elias Nordling: Samsung har inte ens sagt om S3 kommer att få 4.4. En uppdatering till 4.3 är på gång, men stoppades tillfälligt på grund av buggar.

Sony och Android Kitkat
Gösta Henrysson: Jag undrar om ni vet hur det blir med uppdatering av Xperia Z jag tänker på Android 4,3 eller 4,4.    
Erik Mörner: I november sa Sony att den ska få 4.3 nu i slutet av året och sneare även 4.4, men där har de ännu inte givit någon tidsuppskattning om när det kan ske.

Officesaker enklare i Android
Björn Lindquist:    "Är det enklare att använda/installera MS Excel på Android än IOS? Använda= även kunna skriva/ändra i Excel och kopiera tillbaka till moderexcelet"   
Elias Nordling: Ja det skulle jag säga, av det enkla skälet att Android har enklare filhantering så du kan bara dra och släppa filen i lämpligt program. Jag kan rekommendera att ha filen i någon molntjänst, t ex Dropbox, så kan du med Documents to Go med flera Officeprogram som stödjer molnlagrade filer redigera dem på både mobil och desktop utan att behöva flytta filen. Just det funkar i och för sig lika bra i Ios.

Inget datum för 4.3 till S3
A D:    Kommer updateringen 4.3 komma ut till galaxy S3:an? NÄR?   
Erik Mörner: Ryktet säger att S3an ska få 4.4 Kitkat i april, men officiellt har Samsung än så länge bara bekräftat att den ska få 4.3 och då inte sagt något datum. Samsung har en webbsida där man uppdaterar upgifterna om kommande uppdateringar och i skrivande stund uppges där att 4.1.2 är den nuvarande och att 4.3 är den nyaste planerade för Galaxy S3.

4.3 när som helst nu
peter:    När kommer nästa version  android till xperia z?   
Erik Mörner: 4.3 nu i slutet av året och 4.4 ska komma senare.

Vill nog ha Sony Xperia Z1
Klas:    Har svårt att välja en ny mobil, funderar på Nexus 5, LG G2 eller sony z1, lutar just nu mest åt sonyn. Med den bra kameran (vet att g2 oxå har en bra telefon) och att den är vattentätt. LG har sjukt ful UI enligt mig, och Nexusen har en dålig kamera. problemet med z1 som jag har hört är väl skärmen. Svårt val....   
Elias Nordling: Skärmen på Z1 är inte lika vass som på de andra, men för den skull inte dålig. Den är dock stor och tung, så prova den i handen. Annars tycker jag du har argumenterat bra varför du vill ha Z1.

Numret till Androidgubben
Olof:    Jag tycker androidgubben är söt. Vad är hans nummer?   
Erik Mörner: Han har faktiskt nyligen bytt nummer. Nu är hans nummer 4.4 :-)

Dubbel bugg
RogMan:    "De senaste året har jag märkt att nästan alla appar (A Birds, Google Maps, SL appen osv)uppdateras två gånger. Först kommer en uppdatering och sedan nån vecka senare kommer samma uppdatering. Å vad jag kan se så är det exakt samma uppdatering. Versions numret och innehållet är exakt samma. De bli kostsamt i längden då jag inte har tillgång till bra WiFi och bara 3GB som ingår. Nån som vet nått om detta? Galaxy S3/ Galaxy Note 2 är min telefoner. "   
Elias Nordling: När du säger det känner jag igen mig i det. Jag vet ingenting om det men skulle gissa att det är en bugg i Google Play som försvinner med nästa uppdatering av programbutiken.

Väljer mellan Nexus och Ipad
Nils Larsson:    Hej tror ni att man ska köpa en nexus 7 2013 eller en iPad mini   
Erik Mörner: Båda är bra, med bra skärmar, snabba processorer och så vidare. Valet handlar nog mest om vad du perosnligen föredrar, men man kan ju konstatera att Ipad har betydligt fler appar anpassade för surfplatteskärmen, om du till exempel vill prenumerera på dagstidningen till plattan gör du det bättre på Ipad. Men som sagt, det beror på vad du föredrar.

Nya Android till Note 3
Mikael Z:    när kommer kitkat till samsung notes 3?   
Erik Mörner: Tillgängligt nu är Android 4.3. Samsung har ännu inte sagt något officiellt om den ska få 4.4 och när det i så fall skulle kunna ske.

Mobils trevliga mobilsajt tillbaka inom kort
Benny:    "Hej Vart tog den trevliga mobilsiten vägen, kommer bara till vanliga vilket blir lite plottrigt på telefonen. "   
Marlène: hej, vi jobbar på det och inom en mycket snar framtid är den mobilanpassade sidan upp igen. Tack för ditt tålamod.

Z får 4.3 i slutet av året
Mikael Lusth:    När kommer Android 4.3 till Sony Xperia Z?    
Erik Mörner: I slutet av året har Sony sagt.

Rykten om onödigt hög upplösning
CharlieDC:    Hej Mobil! Har läst rykten om att nästa toppmodell från Samsung kan få en skärmupplösning på 2560 x 1440 pixlar. Vad ser ni för nytta med en så pass superhög upplösning? Finns det nån nytta? Tack för svar!   
Erik Mörner: Intressant fråga. Om skärmarna fortsätter att vara i samma tumstorlek kommer viju förr eller senare till en punkt då fler pixlar bara kräver mer av processorn. Fler pixlar än vi kan urskilja med våra ögon på nära håll gör ju ingen som helst nytta.

Uppdateringar till gamla Note
Erik H:    Har haft min Note II i snart ett år nu och tycker det är en helt underbar telefon, men jag saknar ett uppdaterat OS. Nuvarande 4.1.2 är ju trots allt ganska gammalt nu. Kommer det några uppdateringar?   
Erik Mörner: Note 2 ska få Android 4.3 säger Samsung, någon tidsplan för det har man dock inte gått ut med.

Snart Sony 4.3
niclas Karlberg:    "Hejsan Vet ni om Sony 4.3 kommer snart och varför Samsung tog bort 4x3 tangentbordet som var så underbart . Mvh "   
Erik Mörner: Det Sony sa i november var att 4.3 ska komma under december månad. Tyvärr vet jag inte mer om 4x3-tangentbordet.

Fler Androidtips i Mobil
Jörgen:    "Var det ni Mobil som gav ut Allt om Android tidningen, för jaga tyckte om den och den gav så mycket bra info om dels uppdateringar och appar som var värda för gemene man? Vet ni när nästa uppdatering kommer till samsung Galaxy Note 2 GT-N 7100 ) ? HA en bra dag på er och tacksam för svar på dessa frågor."   
Marlène: Ja det stämmer att vi står bakom Allt om Android. Alla tips och tricks och bra info om uppdateringar och appar hittar du framöver i Mobil. Håll utkik och lämna gärna feedback även då.

Finaste telefonerna
Snyggo:    Om man tittar på design, som ju Apple är duktiga på va; vilka gör dom snyggaste Androidmobilerna?   
Erik Mörner: Jag skulle säga att HTC med sin HTC One ligger väldigt bra till på det området. Samsung beskylls ju ofta för att göra plastiga telefoner och hamnar väl inte på någon designtopplista, men Sony tycker jag avancerar allt mer även på detta område.

Hitta stulen Android
Bo:    Vad kan man göra i förebyggande syfte om telefonen skulle bli stulen?   
Erik Mörner: Enskilda tillverkare av Androidmobiler har ofta egna lösningar för att låta dig hitta din försvunna telefon, radera innehållet på distans och så vidare, men sedan en tid tillbaka har Google gjort en motsvarighet. Det kallas för Android Device Manager och det enda som krävs är egentligen att du är inloggad på ditt Google-konto i telefonen och på datorn du använder för att söka efter din telefon. Att bara hitta din telefon och få den att ringa även om den är i tyst läge behövs ingen aktivering för, men för att kunna låsa enheten och radera innehåll krävs att du aktiverar funktionerna på din telefon, så se till att ställa in det innan din telefon försvinner. Adressen är google.com/android/devicemanager

Latitude positionsrapporter i Android
STH:    Vad hände med Latitude?   
Erik Mörner: Latitude var en tjänst där du kunde se din egen position och positionen för de kompisar som använde samma tjänst och hade godkänt att dela sin position med dig. Den här tjänsten lade Google ner tidigare i år. Den har dock inte försvunnit helt, utan istället för att som tidigare vara integrerad i Google Maps finns den nu som en del i Google Plus-appen. Under menyn för Platser kan du välja att dela din position ("Aktivera platsdelning") och då kan de kompisar på Google Plus som du delar den med se var du befinner dig för tillfället. Då syns din aktuella position på din sida i Google PLus (endast för de du vill ska se det) och samma personer kan se din position på kartan i Google Plus-appen.

G2 eller Z1 som julklapp
Jonas:    "Hej. Är på gång att ge mig själv en julklapp, antingen LG G2 eller Sony Xperia Z1. Har läst hur många testrapporter som helst och både rekommenderas, vilken föredrar ni? Vilka styrkor respektive svagheter finns hos de båda telefonerna? Dock saknar ju LG:n IP-klassningen, finns det något smidigt alternativ på marknaden för att göra den åtminstone något tåligare mot fukt? Ser nu något annat alternativ i denna yttersta toppklass? Med vänlig hälsning. Jonas"   
Erik Mörner: Unikt med LG G2 är ju att den har skärm nästan helt ut i kanterna och därför knapparna på baksidan av telefonen. Sony Xperia Z1 skulle jag säga har en bättre kamera och som du säger så tål ju den telefoenn väta. Ett ytterligare alternativ till dessa två skulle kunna vara Nexus 5 där du ju är garanterad att få de senaste versionerna av Android snabbare än annars.

Tappar nätet i LG G2
Kricke:    "Hej, Jag har en LG G2 och har märkt att när jag lämnar wifi täckningen så måste jag starta om telefonen för att få mobilnätverket att fungera. är det en mjukvarubugg eller en inställning? Tacksam för svar"   
Erik Mörner: Vi har inte det problemet med den G2 vi har här. Det låter knappast som något man skulle ha nytta av att ha en inställning för så det låter som en underlig bugg i mjukvaran. Jag frågade LG i Sverige nu och de hälsar att det här inte är något känt problem, men att du kan höra av dig till LG Support så kan de hjälpa dig.

Snö och ruskväder för mobilen
Tilda:    Hej Jag ska åka till alperna och åka skidor och undrar om ni har några tips hur man bäst skyddar sin mobil mot stötar och väta samt hur kyla påverkar min mobil.   
Erik Mörner: Det finns en hel del olika skal och skydd som skyddar till telefon. Håll utkik framöver i tidning och här på sajten. Blir din telefon för kall brukar man kunna märka det genom att batteritiden försämras drastiskt och att pekkänsligheten i skärmen försämras. Tänk på att förvara telefonen på ett torrt och lagom tempererad plats även när du är och skidar. Trevlig resa!

Vill välja webbläsare
Fredrik:    "Hej, jag tycker att webbläsaren i min LG G2 är bättre än chrome webbläsaren i min Tab Z, kan man ladda ner den webbläsaren någonstans eller är det LG:s egna?"   
Erik Mörner: Den är nog LG-specifik tyvärr, men det finns en hel del andra webbläsare du kan ladda ner från Google Play oavsett vilken Android du har. Google själva vill att du ska använda Chrome och den är ju standard i de flesta telefoner nu.

Hitta mönsterlås i LG G2
Roffe:    I min nya LG G2 saknas möjlighet att "låsa upp med mönster" som jag hade i min Xperia Z. Kan ni rekommendera någon bra app för detta?   
Erik Mörner: I den LG G2 jag har här kan jag låsa upp med mönster. Det aktiverades när jag startade inloggning som gäst, så prova det. Just nu hittar jag inte i menyerna hur man aktiverar mönster på annat sätt, men det finns säkert där någonstans!

Trådlös överföring av filer
Klas:    Hej, Finns det någon app för att föra över filer trådlöst från PC till min Android lur? Åt andra hållet kan jag via filemanagern göra det men inte från PC till mobilen.   
Erik Mörner: Personligen tycker jag nog Google Drive är det smidigaste sättet att föra över filer från telefon till dator och vice versa, men det är ju smidigast om man har wlan, men det har du kanske?

Orolig för skadliga länkar
Reklam o Virus:    Hej! Fick inte svar förra gången, pga er chatt hade teknisk problem, så hoppas jag får det nu istället. Annars så ska ni ha beröm för er nya snygga sida. i alla fall till frågorna. fråga 1: Finns det något i android ( android 4.1 och neråt), som gör att man från start kan undvika trycka på sidor banners? Jag vet att det finns en flik som heter typ blocka-popfönster, men den hjälper mig inte ett dugg när jag råkar trycker på banners, länkar etc. Jag har aldrig gillat att ladda ner appar ( pga att jag tycker de ofta ska ha för mycket rättighter) så vill helst inte behöva ladda appar, speciellt eftersom jag inte heller är förtjust i att ha google-konto( ja jag vet ironiskt eftersom jag använder mig av android :) ) Adblock plus kan man väl lägga in från start i sin s2:a utan att behöva ladda ner någon speciell webbläsrare från google play, eller? på adblocks plussida så står det att bara reklam bara försvinner på rootade mobiler, ifall man köra via 3g nätet, stämmer det, eller går det att kringå utan att roota mobilen? (vill inte roota eftersom jag inte är teknisk) om detta inte går vet ni, eller ni kommentarsfältet ifall det finns något annat program, som man kan ladda hem som funkar med min grundwebbläsare, orootade mobil och funkar även via 3g nätet. Fråga 2: Kan man få skadligheter i mobilen ifall man råkar trycka på banners på kända sidor, som tex expressen.se? om ja, vad är det värsta som kan hända? ( jag använder mig av ett telenor abbonemang som har obegränsat och gratis surf men inte obegränsat med samtal, (har telenor pott 249) ) Är jättetacksam för svar   
Erik Mörner: 1: Jag gissar att Adblock skulle kunna hjälpa dig. Den appen finns inte i Google Play, men går att ladda ner vid sidan, instruktioner på adblockplus.org. När det gäller fråga 2: Jag skulle säga att risken är liten, men helt går det naturligtvis inte att garantera att alla länkar är säkra ens på kända sidor. Men som sagt. Mycket liten risk.

Välj relevanta frågor
Johan:    Kan man tänka sig att Mobil sållar bland frågorna lite. I alla dessa chattar ställs ofta samma fråga flera gånger. Det vore trevligt om redaktionen sållade bort dessa. Nu gör ni ju just det jag bad er låta bli, nämligen att svara på samma fråga om och om igen....Chattarna blir tråkiga och meningslösa då   
Erik Mörner: Du har helt klart en poäng. Det ska vi överväga. Det handlar ju om att väga vikten av att alla ska få svar på sina individuella frågor och att se till helheten. Du har rätt i att en hel del frågor kan vara överlappande.
Elias Nordling: Samtidigt märker vi att våra läsare ofta blir upprörda när vi inte svarat på just deras fråga, även om vi svarat på en annan liknande fråga, så det är en knepig balansgång.

Kitkat på äldre mobiler osäkert trots allt
kitkat 512 ram:    Hejsan! Tyckte jag läste någonstanns att alla mobiler som har minst 512 ram minne skulle kunna köra kitkat.. innebär det att de mobilerna kommer kunna  få det officelt ( även typ 2 år gammla flaggskepps mobiler) eller behöver man roota sin mobil för det? Skulle ni kunna göra en lista i så fall vilka androider som lanserades typ 2011 och var flaggskeppsmobiler som kommer kunna få kitkat officelt?   
Erik Mörner: Det är helt upp till mobiltillverkarna, för även om prestandakraven uppfylls krävs arbete av tillverkarna för att anpassa programvaran. Jag misstänker att de inte jättegärna lägger resurser på att uppdatera alltför gamla telefoner.

Kanske passar Nexus 10
Niclas:    "När kommer en ny androidplatta med senaste snapdragon 800 eller 805 från google/LG/lenovo/asus? Den enda som finns nu är Samsung galaxy note 10.1 som är både tung och dyr."   
Erik Mörner: Det vet jag inte, men det talas ju om en ny Nexus 10, så den dyker kanske upp snart.

Sportigt artikelförslag
Theo:    Hej, jag undrar om ni har testat sporthörlurar till android mobiler och i så fall vilka som är bäst   
Elias Nordling: Inte på ett tag, men det är ett bra artikeluppslag som vi tar till oss!

Stöd för Switch
erik:    "Hej har hört om switch till HTC one!! Jag skulle gärna vilja fixa det på min HTC one men jag vet inte riktigt hur man installerar det! Vet ni någon video där dom visar hur man gör elr kan ni skriva det??? Ps läser mobil.se varje dag och jag tycker nya hemsidan är riktigt snygg!"  
Elias Nordling: Hej och tack för komplimangen! Information om hur du installerar Switch hittar du på följande länk: http://www.modaco.com/topic/363797-beta-13-modacoswitch-htc-one-support-topic/

Svårt med snabb miniplatta
Sebastian:    Vet ni om det kommer någon 7-8 tums androidplatta med snapdragon 800? Varför så få plattor med snabbast SOC till android?   
Elias Nordling: Vi känner inte till någon som är på gång. 7-tumsplattor har ju blivit något av en budgetklass med hård priskonkurrens, så det kanske är svårt att få till med senaste processorn.

Virus på simkortet?
Simkorts virus:    Hej! Säkert en jättedum fråga, men jag är inte insatt i teknik och så.. Kan man få virus på sitt simkort? visst är tråkigt om man får virus i mobilen, men jag är mest orolig att jag får virus i mobilen, så att mitt abonnemang skickar iväg sms och ringer samtal, ( jag har 50-100 gb data, innan min hastighet sänks så är inte lika orolig med det) Vill heller inte någon hackar ska kunna komma åt personliga uppgifter och så heller, mwn om jag får virus i min mobil, behöver jag då byta simkort eller teckna om mitt abonnemang. Jag vill verkligen inte riskera att behöva teckna om mitt abonnemang, eftersom jag använder mig av ett abonnemang med generös surfmängd som inte går att skaffa längre.   
Elias Nordling: Jag vill inte fullständigt kategoriskt säga att det är tekniskt omöjligt att få virus på SIM-kortet, men jag har aldrig hört talas om att det har hänt. För övrigt kan du få ett nytt SIM-kort från din operatör utan att teckna om ditt abonnemang. Så du behöver knappast oroa dig!

Strömsnålt bluetooth kräver mer
larsbeta:    "När är BLE understött i Android 4.4? Nexus 7 och Nexus 10 hittar inte BLE sensorer i sin omgivning. Hur är det med Nexus5?"   
Elias Nordling: Det handlar ju inte bara om operativsystemet utan även vilken version av Bluetooth som stöds av kretsarna. Vi har inte provat Bluetooth LE med Nexus 5 och hittar inget uttryckligt stöd för det i specarna. Nexus 7 (2013) ska däremot ha stöd för BLE.

Risk med Cyanogenmod
Alex:    "Är det säkert att använda en inofficiell version av android så som cyangemod? Vilka risker finns det etc?"   
Elias Nordling: Det finns en viss risk att telefonen kraschar och du får svårt att återställa den till ursprungsskick. Då gäller inte garantin. Men en halvofficiell version som Cyanogenmod ska inte behöva få såna konsekvenser, och har dessutom rätt bra support.

Inte ghosta
Tompa:    Kan man som i PC/Dos-världen "Ghosta" en Android telefon?    
Elias Nordling: Inte riktigt, men Android håller reda på vilka appar du hade på din tidigare telefon och installerar dem på din nya. Även skärmbakgrund, wlan-lösenord mm förs över. Sedan kan du ju flytta över ett minneskort eller kopiera innehållet på detta för att få över data som inte är synkat mot molnet.

Vilande täckningstest
Lucas:    Något nytt om ert täckningstest. Vill veta hur det ser ut inför nytt mobilköp.   
Elias Nordling: Tyvärr har vi inget nytt att rapportera om det just nu, vi undersöker fortfarande olika tekniska lösningar.

Oklart om Asus Kitkatuppdatering
Harry:    Hej kommer  asus padfone 2 att uppdateras till kitkat ?   
Elias Nordling: Ännu finns ingen officiell information om det.

Omjukt i Android
Roger    "Hej! Många inklusive mig känner fortfarande av en massa lagg i våra Android lurar. Hur kommer det sig att Google inte löst detta problemet än? Project butter i all ära men Android känns inte i närheten av att vara lika mjukt som IOS och WP8."   
Elias Nordling: Det handlar delvis om att Android är javabaserat, och Java är inte särskilt maskinkodsnära vilket innebär att det är svårt att skriva hastighetsoptimerad kod. Den nya runtimen för appar som ska ersätta dalvik och som finns som eperimentversion i Kitkat är ett steg i rätt riktning, men det finns mycket som skulle behöva skrivas om i grunden i Android för att Android ska bli super-responsivt. Sedan handlar det också om hur systemet prioriterar olika typer av instruktioner, och även här finns optimeringsmöjligheter.

Teoretisk virusrisk
Tack Elias:    Tack Elias för svar :) Har en till snabb fråga angående virus. Om en mobil får virus i sig, vad är det värsta som kan hända innan man hinner byta simkort? Jag har ett gammalt pott 249 telenor abbonemang.. sätter man en gräns på 300 kr, så kan jag väl knappast förlora mer än 300 kr, om mobilen får virus/trojan eller annat skit i sig? För övrigt, behöver jag oroa mig att mitt lönekonto kan tömmas, ifall min mobil blir kapad/får något skit i sig? Tänkte eftersom man ändå uppger person numer och liknade när jag köpte abonnemanget.  Sedan vill ja nu tacka för mig, och få önska trevlig helg :)    
Elias Nordling: Rent teoretiskt kan du få spionprogramvara på din telefon som spelar in knapptryckningar och därför skulle kunna få tag på koder till ditt 'visakort etc. Men i praktiken är det mycket mycket osannolikt att du skulle råka ut för skadlig programvara så länge du bara installerar appar via Google Play.

Flashfritt redan idag
Fredag:    Hej! När tror ni man kommer kunna surfa  på de flesta sidor i mobilen utan behöva ladda hem flashplayer? är ju smidigare än att behöva ladda hem en enskild app för varje sida.   
Elias Nordling: Jag skulle säga att man kan surfa på de flesta sidor utan Flash i dag. I och med att Apple vägrar stödja flash och Android slutat göra det har en stor del av de enheter som går ut på Internet inte stöd för Flash i dag, och de flesta designers lämnar i dag Flash bakom sig för att koda i HTML5 (som stöds av mobilerna) i stället.

Slut för idag, tack för idag
chatten:    Hur länge håller chatten på idag?   
Elias Nordling: Den tar slut precis nu! Tack för alla frågor, och vi ber om ursäkt för att vi inte kunnat svara på riktigt alla.