Därför har det mobila Sverige sackat efter
- Sverige har inte varit ledande inom den mobila sektorn på många år. Mellan 1999 och 2001 fanns det en mytbildning om att Sverige skulle vara långt fram i utvecklingen, men det var en bubbla. Så blev också fallet hårt, säger Bengt Nordström, på Northstream.
Under 1970- och 80-talet däremot var verkligen Sverige världsledande. På storföretagen Ericsson och Telia tilläts inp>Vad hände sedan?
- Några viktiga orsaker till Sveriges fall är att regeringen privatiserade Telia för sent, tåget hade redan gått. Man kan ta Vodafone som en jämförelse, den engelska regeringen hade modet att avreglera i tid. I och med det kom Vodafone i mitten av 1980-talet. Idag är Vodafone världens största operatör, säger Bengt Nordström.
Han fortsätter:
- En annan orsak är att vi i Sverige har en tradition att utbilda ingenjörer och ekonomer för storföretag. Utbildningarna är inte tillräckligt affärsmässiga, de lyckas inte få in ett kommersiellt tänkande. Det är något vi på Northstream märkt tydligt när vi intervjuat ingenjörer och ekonomer i våra undersökningar - att de inte kan kommersialisera sina idéer. Vi är duktiga på teknik i Sverige, men sämre på att sälja och bygga stora företag.
En tredje orsak är, enligt Nordström, att de relativt låga lönerna och höga skatterna i Sverige gör det svårt att attrahera duktiga utländska experter.
Det behövs också mer pengar till forskning, samt att forskningen måste bli mer riktad, menar han.
Idag kan det vara slumpen som avgör vilket område det satsas mest på, om en professor är väldigt duktig får hon många doktorander.
Dessutom kommer finansieringen av forskningen från olika håll. Det faktumet att det inte finns någon samordning kan göra att vissa forskningsområden, som borde gynnas, får för lite pengar och andra för mycket.
- En annan förklaring är att entreprenörsanda inte skattas särskilt högt av den svenska regeringen. Det är oerhört hårt skattemässigt att ha eget företag. De stora företagen, som hittills bidragit mycket till den mobila utvecklingen, har skurit ner oerhört mycket på sin forskning. I och med det blir det ännu viktigare att gynna de mindre spelarna, så de har en reell chans, säger Bengt Nordström.
Ett konkret ämne som det borde satsas mer på i Sverige är mobila tjänster, menar Northstream.
Northstream har tidigare kritiserat den begränsade konkurrensen i Sverige på operatörssidan.
- Men det är något som nu börjar bli bättre. Uppstickare som Tre och Chess är viktig draghjälp här. Och på senaste tiden är det tydligt att de tidigare så höga mobilpriserna börjat sjunka rejält.