De riktiga experterna på framtidens mobiltjänster är kanske de som inte tycker att mobilen är någon nyhet alls. Dagens skolungdomar tar ju mobilen för given, den har funnits så länge de kan minnas. Men hur ser den ut om 10 år?
Jag befinner mig på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm. Klassrummen luktar faktiskt precis som när jag själv gick här för 25 år sedan. När jag ser bänkarna minns jag en linbana med en korg av papper som jag och min klasskompis konstruerade. I korgen placerade vi lappar som sedan diskret kunde rullas till valfri plats i hela bänkraden. Givetvis hamnade den där linbanan hopknycklad i papperskorgen när läraren upptäckte den.
Nu är jag alltså på samma skola igen, och i miljön har förvånansvärt lite förändrats. Men kidsen kommunicerar inte per linbana längre, den saken är klar. Lite längre bak i rummet tittar några av eleverna ner i knät. Dagens sista lektion lider mot sitt slut, och i smyg knappas det fram sms-meddelanden om vad man ska göra efter plugget.
Efter lektionen får jag från några av dagens unga deras prognoser om framtidens mobiltelefoni. Telefonerna kommer förstås att bli "flashigare", de kommer få fler och fler funktioner. Men vad för funktioner?
Annons
- Mobilen kommer att bli mer som en dator, så har det ju redan blivit, men det kommer att bli ännu mer så, säger Nils.
Annons
- Jag tror att en röst kommer läsa upp när man fått sms, säger Carolina.
Sedan rabblar hela elevgänget som jag sitter med olika funktioner i munnen på varandra: fler megapixlar i mobilkameran, optisk zoom som åker ut, snabbare internet i mobilen...
Jag frågar om vanliga digitalkameror har någon plats i denna framtid.
- Nej, de går bort, svarar Meliha utan tvekan, och de andra nickar instämmande.
Datorn då? Hur överlever den om man kan använda mobilen till MSN, mejl och allt?
- Datorn går bort, lätt! säger Meliha lika säkert, och de flesta kompisarna nickar instämmande igen.
- Men vadå, om man sitter på ett kontor kommer man ju att vilja ha en dator, då vill man ju inte bara sitta och knappa på en liten telefon, invänder Elin.
Linda föreslår att datorerna också kommer att bli mindre. Elin säger att mobilen nog kommer anslutas till datorn automatiskt när den hamnar bredvid datorn.
- Det där funkar ju redan nu, med bluetooth, invänder Nils.
Tryckkänsliga skärmar kommer definitivt att dominera i framtidens mobiler, förklarar de i total samstämmighet. Desto mer oeniga är de unga i frågan om framtidens telefoner kommer att vara mindre eller större än dagens.
- De kommer att bli mindre, säger Sami och får en del medhåll. Men alla håller inte med.
- Jag tror de blir större, man måste ju få in alla grejer, säger Carolina.
Och visst är det mycket som ska få plats. Förutom att telefonen i viss mån ska ersätta datorn så finns en klar förväntan om film och tv i mobilen - även om de flesta verkar tycka att den vanliga teven i hemmet är att föredra när man har den till hands.