Duell: Bäst på filminspelning

De är båda uttalade kameramobiler och när det gäller stillbilder är de ganska lika. Vi undersöker vilken som är bäst på rörlig bild.

Publicerad Senast uppdaterad

Megapixelracet bland kameramobilerna har gått snabbt och idag finns flera med tre megapixel och ett fåtal med fem på väg ut på marknaden. Men när det gäller video är alla kameramobiler inte lika kompetenta och bra stillbilder från en mobil betyder inte alls att den klarar sig bra i en videomatch.

Autofokus är en tillgång både inom stillbildsfoto och när det gäller rörlig bild, men sedan skiljer sig mycket åt. Ofta ger till exempel blixt bättre resultat i stillbilder än en lampa med fast sken gör, men ett fast sken är det enda som fungerar för rörlig bild.

Att spela in

För båda de här två telefonerna är det stillbilder som gäller i standardläget och för att istället välja film får man ändra läge. I K800 gör man det genom att styra joysticken neråt och i Z710 kommer man till videoläget genom att gå in i menyn och där välja videoläget.

Båda telefoner har en rad olika inställningsmöjligheter. Man kan bland annat justera upplösning, vitbalans och lägga på olika effekter som svartvitt och sepia. Det fungerar dock ungefär likadant på båda telefoner, Samsung har dock något fler möjligheter till inställningar och stöd för lyckad filmning.

Samsung Z7107

Sony Ericsson K800i5

Kvalitet

Inspelningskvalitén på video i mobiltelefoner bestäms först och främst av vad du vill använda filmklippet till. När man ska skicka filmer som MMS är det först och främst de begränsningarna som bestämmer hur bra filmen blir rent tekniskt. Storleksgränsen för mms gör till exempel att både längd på klippet och kvaliteten blir lidande. På båda telefoner vi testar här så innebär mms-läget i videokameran att filerna får en begräsning på strax under 300 kilobyte, men prioriteringarna är olika.

I Sony Ericsson K800 kan man spela in klipp som är 30 sekunder långa medan Samsung klipper efter bara tio sekunder. Upplösningen från de båda telefonerna är 176 x 144 pixel och formatet 3gp är även det samma. Skillnaden i kvalitet är dock markant. Särskilt när man har många rörliga objekt i bilden eller panorerar så märks bristen på detaljrikedom i filmerna från K800 och det är utan tvekan en tydlig prioritering som Sony Ericsson gjort.

Filmerna från K800 i mms-läge är långa men med betydligt sämre detaljrikedom än de kortare filmer för mms som man får ut från Samsungs Z710.

Det är när vi kommer till filmer i högre kvalitet som man verkligen kan se vad mobilkameran går för. Filmerna går då visserligen inte att skicka som mms, men det saknas inte andra användningsområden. Till exempel kan du skicka upp filmerna till någon av de videosajter som lanserats den senaste tiden, till det duger faktiskt de här filmerna.

I Sony Ericsson K800 är filmerna fortfarande i bästa kvaliteten i upplösningen 176 x 144, precis samma som i en mms-film. Kvaliteten blir möjligen något bättre i detaljrikedomen men framförallt kan man ta så långa filmer man vill och begränsningen är inte längre de 30 sekunder som gäller för mms. Nu är det bara minneskapaciteten som sätter gränserna för hur lång filmen kan bli.

När alla filmer från K800 är i 3gp så föredrar istället Samsung mp4-formatet för de mer högkvalitativa bilderna. Dessutom har man valt att förbättra många andra specifikationer. Upplösningen är betydligt bättre 320 x 240 pixel och tidsbegränsningen är på 60 minuter, vilket i praktiken innebär samma generösa begränsningar som för Sony Ericssons högkvalitativa filmer. Det är helt enkelt inte särskilt troligt att man filmar en hel timme i sträck med sin mobiltelefon.

När vi bedömer kvalitén är det väldigt lätt att döma Z710 som segrare. Resultaten är betydligt bättre än K800 när det gäller video av högsta kvalitet. För mms-filmer handlar det mer om ett val mellan långa filmer av sämre kvalitet (K800) och kortare av bättre kvalitet (Z710).

Samsung Z7109

Sony Ericsson K800i6

Spela upp

När det gäller att spela upp filmer är faktiskt skillnaderna inte så stora mellan dessa två telefoner. Givetvis är uppspelandet rent tekniskt beroende av vilken film det är man spelar upp. Kvaliteten för visningen har också att göra med skärmens egenskaper, men där skiljer de sig inte åt särskilt mycket. Att få filmerna uppspelade är enkelt i båda telefonerna, men Sony Ericssons visningsgalleri är mer överskådligt än Samsungs. I K800 kan man se både filens namn och en rörlig liten förhandsvisning av filmen, men i Z710 syns bara en anonym ikon bredvid respektive filnamn.

Samsung Z7105

Sony Ericsson K800i7

Överföring

Mycket av vitsen med att spela in filmer är möjligheten att dela med sig och visa kreationerna för andra. Möjligheterna att dela med sig av filmerna skiljer sig inte mycket åt mellan de båda telefonerna. Alla filmer kan skickas vidare via mms, bluetooth eller e-post. Skulle filmen vara för stor för att skickas via mms så märker båda telefoner och säger ifrån. I K800 blir mms-valet direkt grått och därför ej valbart och i Z710 kan man välja mms för alla filmer, men då säger telefonen ifrån när filen är för stor. Det handlar alltså om en knapp seger för Sony Ericsson i den här kategorin.

Samsung Z7106

Sony Ericsson K800i7

Fakta Samsung Z710

Typ: 3G samt trippelband gsm

Stillbilder: 3,2 megapixel, autofokus, blixtlampa

Video: Upp till 320 x 240 pixel, mp4-format

Pris: 4700 kr

Fakta Sony Ericsson K800i

Typ: 3G samt trippelband gsm

Stillbilder: 3,2 megapixel, autofokus, blixt.

Video: 176 x 144 pixel, 3gp-format

Pris: 3700 kr

Samsung Z710 vinner

Tittar vi på den bästa video de båda telefonerna kan prestera är segern solklar, för där klarar sig Z710 betydligt bättre än konkurrenten från Sony Ericsson. I andra synvinklar är matchen mera jämn, men Samsung tar hem segern på en kombination av god kvalitet och omfattande inställningsmöjligheter. Sony Ericsson K800 är marginellt bättre på visning och enkelhet när man ska skicka vidare sina filmer till kompisarna.

Totalt

Samsung Z71027

Sony Ericsson K800i25