Dyrare att surfa lite hos Telenor
Nyligen utökade Telenor sin maxtaxa så att flitiga mobilsurfare skulle kunna använda sin uppkopplad mobil på flera sätt än tidigare. Men samtidigt har det blivit dyrare för kunder som inte surfar så mycket. Dessutom måste man se till att ha rätt inställningar i mobilen för att kostnaden ska vara begränsad.
När Telenor nyligen höjde taket i sin maxtaxa för mobilsurfande från 9 kronor till 19 kronor per dag betonade man att det nu blev möjligt att göra flera saker med mobilen utan att behöva oroas sig för höga kostnader. Men samtidigt införde man ett debiteringsintervall för datatrafik på 100 kb. Eftersom Telenor har en grundpris för data på 15 kronor per megabyte innebär det att den som laddar ner data till sin mobil, oavsett hur liten mängd, måste betala minst 1,50 kronor per tillfälle.
Att till exempel kolla sin mejl från mobilen innebär som regel inte att någon större datamängd förbrukas (med undantag för om man laddar ner stora bilagor). Att chatta från mobilen är ett annat exempel på ett användningsområde som bara kräver små datamängder. Men den här typen av användande, som förut skulle ha gett ett mycket litet avtryck på mobilräkningen, blir nu avsevärt dyrare. I synnerhet för den som regelbundet förbrukar små datamängder kan det gå snabbt att komma upp i maxtaxans kostnad på 19 kronor per dag trots en mycket blygsam dataförbrukning.
På Telenors webbplats kan man läsa följande om maxtaxan: "Nu släpper vi alla villkor, så att du kan surfa på vilka sidor du vill, streama, ladda ned filer och använda applikationer obegränsat och ändå få maxtaxa. Gör vad du vill - alltid med kostnadstrygghet!". Det är en sanning med modifikation. Samtidigt påpekar man nämligen att detta måste ske med rätt kopplingspunkt (apn) angiven i mobilen. För att kunna utnyttja maxtaxan ska man ha angett services.telenor.se som apn.
Men den som vill koppla upp sin dator med mobilen och söker information om detta på webbplatsen får ingen information om maxtaxan. Istället uppmanas man använda en annan apn där man inte omfattas av maxtaxan. Som kund gäller det att förstå skillnaden mellan det som Telenor kallar "Mobil data" och det som kallas "Mobil surf". Det förstnämnda är det som gäller för den som vill använda mobilen som modem och det sistnämnda är Telenors beteckning på att använda mobilen för att surfa, chatta, ladda ner filer och så vidare.
Vill man göra både och ska man ställa in två olika kopplingspunkter i sin mobil och se till att växla mellan dessa. Om man inte vill använda mobilen som modem men ändå råkar följa instruktionerna under "Mobil data" går man miste om maxtaxan. Samma sak om man lägger in båda kopplingspunkterna men glömmer att växla mellan dessa.
Om man har valt att få inställningarna skickade till sin mobil ökar chanserna att rätt inställningar används. Men det förutsätter att inställningarna inte hunnit bli inaktuella eller att man själv sett till att få uppdaterade inställningar.
"Vi vill naturligtvis inte att kunden ska ha fel inställningar och i de fall detta förekommit ser vi i möjligaste mån till att lösa detta direkt med kunden.", skriver Telenors pressansvarige Markus Adaktusson i ett mail till redaktionen efter att Mobil ställt frågor om maxtaxan och apn-inställningar.
Hur stor andel av era kunder tror du själva kan kontrollera och byta apn?
- Jag har inget generellt svar på det, säger Adaktusson till Mobil.
Något som ytterligare bidrar till oklarheterna är att det på Telenors webbplats finns information om olika tilläggspaket för användare som förbrukar stora datamängder. För 475 kronor per månad ska man kunna ladda ner en obegränsad mängd data till mobilen. Men för att få veta vad som verkligen gäller måste man själv leta sig fram till prisinformationen för mobilt bredband, en tjänst som Telenor normalt säljer tillsammans med ett usb-modem. Där framgår att priset för obegränsat surfande är 199 kronor per månad, men ingeting nämns om att detta också kan gälla den som vill använda en mobil man redan har istället för att köpa ett usb-modem. Enligt Adaktusson beror detta på informationen på webbplatsen inte har uppdaterats som den borde.