Kortar ned väntetiden rejält

Folksam börjar reglera mobilskador med chatbot

Försäkringsbolaget Folksam blir enligt egen utsago först i Sverige med att börja reglera mobiltelefonskador med hjälp av artificiell intelligens.

Publicerad Uppdaterad

Artificiell intelligens kommer att spela en central roll inom försäkringsbranschen i framtiden. Det menar i alla fall Folksam som nu börjar använda en så kallad chatbot (en mjukvara som med hjälp av artificiell intelligens kan kommunicera med kunderna) för att reglera de många fall av mobiltelefonskador som strömmar in till företaget. Det kommer i snitt in 100 000 anmälningar om skadade mobiler varje år, och väntetiden på ett besked om eventuell ersättning kan i dagsläget dröja upp till ett dygn. Men med chatboten igång så förväntar man sig att kunna kapa tiderna avsevärt, då allting ska regleras i realtid. Chatboten – som fått namnet Sam – kommer inte att ersätta skadereglerarna på något sätt, utan ses som ett komplement till den ordinarie verksamheten. 

Folksams chatbot ska skilja sig från flera andra chatbotar genom att den simulerar mänsklig dialog och ”kan hålla flera tankar i huvudet”. Boten ska till exempel klara av att gå in på stickspår i konversationen med kunden för att sedan återvända till huvuddiskussionen. Det är företaget Artificial Solutions som är Folksams samarbetspartner kring chatboten. Sam har så här långt reglerat 200 skador på mobiltelefoner. 

Källa