-
PLUS
24 timmar med nya Samsung Galaxy
-
PLUS
Samsungs lansering av Galaxy Z Flip 7, Z Fold 7 och Galaxy Watch 8 på djupet
-
PLUS
Krönika: När en mobiltelefon förtjänar en allvarlig varning
-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 1
-
PLUS
Krönika: Alla kan inte köpa begagnat
-
PLUS
7 viktigaste nyheterna som kommer till Iphone, Ipad och Apple Watch
Kortar ned väntetiden rejält
Folksam börjar reglera mobilskador med chatbot

Försäkringsbolaget Folksam blir enligt egen utsago först i Sverige med att börja reglera mobiltelefonskador med hjälp av artificiell intelligens.
Artificiell intelligens kommer att spela en central roll inom försäkringsbranschen i framtiden. Det menar i alla fall Folksam som nu börjar använda en så kallad chatbot (en mjukvara som med hjälp av artificiell intelligens kan kommunicera med kunderna) för att reglera de många fall av mobiltelefonskador som strömmar in till företaget. Det kommer i snitt in 100 000 anmälningar om skadade mobiler varje år, och väntetiden på ett besked om eventuell ersättning kan i dagsläget dröja upp till ett dygn. Men med chatboten igång så förväntar man sig att kunna kapa tiderna avsevärt, då allting ska regleras i realtid. Chatboten – som fått namnet Sam – kommer inte att ersätta skadereglerarna på något sätt, utan ses som ett komplement till den ordinarie verksamheten.
Folksams chatbot ska skilja sig från flera andra chatbotar genom att den simulerar mänsklig dialog och ”kan hålla flera tankar i huvudet”. Boten ska till exempel klara av att gå in på stickspår i konversationen med kunden för att sedan återvända till huvuddiskussionen. Det är företaget Artificial Solutions som är Folksams samarbetspartner kring chatboten. Sam har så här långt reglerat 200 skador på mobiltelefoner.