-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
Lugnande studie
Forskare: Få Android-appar spionerar på dig – men några läcker data

Forskare vid Northeastern University och UCLA konstaterar efter en omfattande studie att oerhört få Android-appar spionerar på användarna. Faktum är att många appar inte ens använder de privilegier som de efterfrågat alls.
Det är en vanlig övertygelse bland många smartphone-användare att diverse appar spionerar på dem, inte minst genom att be om tillgång till mikrofonerna på deras enheter och därefter köra med riktad annonsering baserad på konversationer. Men om man får tro forskare vid Northeastern University och UCLA så förekommer den typen av ”spionage” i princip inte alls. Forskarna har analyserat en bit över 17 000 Android-appar från både Googles egen Playbutik och ett par tredjeparts-butiker, och slutsatsen är att ingen av dem fångar in ljud som sedan skickas vidare någonstans för analys. Däremot har man funnit att ett fåtal appar skickar skärmdumpar från användarnas telefoner.
21 appar läckte data
Forskarna hittade totalt 21 appar som spelar in material och skickar iväg informationen. I samtliga fall handlade det om data i ren klartext alternativt skärmdumpar. Det mest anmärkningsvärda fallet rör matleverans-appen GoPuff, som skickat både skärmdumpar och videoinspelningar från användarnas skärmar till en analysfirma. Detta dessutom utan att klargöra den saken i villkoren. GoPuff har sedan dess lagt till information om saken i sina villkor. Forskarna konstaterar också att många appar begär tillstånd och privilegier som de sedan aldrig använder sig av. Men just den typen av beteende kan förstås också invagga användarna i ett slags falsk känsla av trygghet, då möjligheten att utnyttja privilegierna redan finns på plats.