Första intrycket av Asus nya minidator

Uppdaterad 10.43 Det lilla formatet är både den största tillgången och den största nackdelen med Asus nya minidator Eee 901.

Publicerad Senast uppdaterad

Eee 901 är den tredje versionen av Asus minidator som släpps på den svenska marknaden. Det lilla formatet medför både för- och nackdelar. Tredje gången gillt är ett uttryck som känns ovanligt passande i det här fallet eftersom Asus nu har fixat två av de saker som man kunde sätta frågetecken för när det gäller de föregående modellerna. Till skillnad från den lilla skärmen som ursprungsmodellen 701 hade finns nu en 9 tum stor skärm som kan visa vanliga webbsidor utan att man behöver scrolla i sidled.

Det fanns visserligen även hos 900, den senaste modellen nu finns ute i handeln, men med en batteritid på bara 2,5 timmar var den kanske inte fullt så smidig att ha med sig som man skulle önska.

Med en ny processor och ett större batteri klarar man sig nu 4,5 timmar utan att ladda batteriet. Laddaren är i och för sig liten och lätt den också, men att hålla nere den totala vikten och volymen på det man stoppar i väskan eller ryggsäcken är ju huvudtanken bakom de små Eee-maskinerna.

Just storleken är annars också en av de stora nackdelarna. Att skriva på ett så litet tangentbord är kanske delvis en vanesak men riktigt bekvämt lär det aldrig bli. Pekplattan är jag heller inte riktigt kompis med, fast det är snarare en fråga om hur den är konstruerad i största allmänhet, storleken är fullt tillräcklig.

Att använda tangentbordet för mejl och chatt kommer troligen höra till de vanligaste användningsområdena för köparna av den här modellen. Om man lägger till surfande och att köra någon typ av Office-paket har man nog täckt in det mesta som kan göras med någon större behållning. Speciellt kraftfull är den nämligen inte och för spel och andra prestandakrävande aktiviteter är den långt ifrån optimal. Den version vi just nu testar har Windows XP vilket datorn dock hanterar utan märkbar seghet vid vanlig användning. 901 kommer även att säljas i en version med Linux förinstallerat. Förutom de olika operativsystemen får man också en större hårddisk på 20 gigabyte om man väljer Linux-versionen vilket ska jämföras med 12 gigabyte för Windows-versionen.

Formatet i kombination med en prislapp på cirka 4000 kronor gör den till ett bra alternativ för de flesta som inte har så stora prestanda-krav men vill ha en extremt liten och lätt dator. 901 har måtten 225x175,5x39 millimeter och vikten är bara 1,1 kg.

När nu de första minidatorerna med inbyggt stöd för 3g snart dyker upp på marknade är det möjligen avsaknaden av detta som kan ett argument för att istället vänta in någon av dessa modeller. Bland dessa finns även en 3g-version av 901 som ska börja säljas i Sverige, men Asus vill inte avslöja när.

Ett fullständigt test av Asus Eee 901 kommer i oktober-numret av Mobil och inom kort här på mobil.se