Första intrycket av Palmone Lifedrive

Publicerad Senast uppdaterad

Hårddisken rymmer 4 gigabyte, varav 3,85 är tillgängligt för användaren. Eftersom den inte kallas för handdator är det kanske inte rättvist att jämföra med till exempel Tungsten T5, men det är svårt att låta bli. Lifedrive känns inte lika smidig som en handdator; måtten är 121x73x19 millimeter. Vikten är också något man lägger märke till, 193 gram närmare bestämt. Storleken har dock bland annat den fördelen att snabbknapparna kunnats göra stora och rejäla. På ena långsidan har man placerat en knapp för att växla skärmbildens läge från stående till liggande. Det är riktigt bra och något som andra tillverkare borde ta efter. Ska man titta på film gör man givetvis det med handdatorn i liggande läge och då upptäcker man en mindre lyckad detalj. På en kortsidan sitter en lysdiod som blinkar konstant när filmen spelas upp, vilket lär bli ett större irritationsmoment ju längre filmer man tittar på.

- Sätt tummen på den, föreslår en av Palmones representanter när någon påpekar att den är ett störningsmoment.

Efter presentationen försöker han hitta ett sätt att stänga av blinkandet, men lyckas inte.

Lifedrive har ett flertal funktioner som ska underlätta att föra över filer från andra enheter. Bland annat får man automatiskt upp en ruta med olika alternativ för att kopiera eller titta på filerna om man tar ett sd-minneskort ur sin digitalkamera och stoppar det i Lifedrive. Skärmen i Lifedrive visar givetvis bilderna bättre än de små skärmar som sitter i digitalkameror. Men den som vill granska sina bilder närmare måste köpa till något program för det, i Lifedrive skalas bilden bara om så att den passar skärmens upplösning på 480x320 pixel - någon zoom-funktion finns inte.

Även andra typer av filer bearbetas för att passa Lifedrive bättre när man flyttar dem från en annan enhet. Till exempel förvandlas vanliga text-filer till word-filer när de flyttas från en vanliga dator till Lifedrive. Om det är bra eller dåligt kan man ha delade meningar om. I skrivande stund har det inte gått att få besked om den typen av konverteringar kan kopplas ur.

Lifedriver ger intryck av att vara en bra kombination av handdator och mediespelare, men risken är att de kompromisser man tvingats göra är så stora att ingen av två möjliga konsumentgrupper blir riktigt nöjd.

Lifedriva ska börja säljas i Sverige under nästa vecka och kommer att kosta cirka 5000 kronor. Lifedrive kommer att testas utförligt i ett kommande nummer av Mobil.