Första intrycket av Samsung I600
Samsung I600 är en smartphone som trots sitt format både har plats för ett qwerty-tangentbord och stöd för turbo-3G.
Lite i det tysta har Samsung släppt en smartphone som är bättre än många av de modeller som finns på marknaden idag. Trots att I600 har ett relativt litet format och ett ganska överkomligt pris är den välutrustad som få av konkurrenterna.
Till skillnad från de flesta av dagens smartphones har I600 stöd för turbo-3G, närmare bestämt för hastigheter på upp till 1,8 megabit per sekund. Det innebär att den inte klarar de 3,6 megabit per sekund som finns i operatörernas nät men man får ändå tillgång till betydligt högre hastigheter än med vanlig 3G.
En annan sak som imponerar är att Samsung på en relativt liten yta har lyckats få till ett riktigt bra tangentbord som till och med har särkskilda tangenter för å,ä och ö. De tangenterna har visserligen en lite ovanlig placering men det är ändå betydligt bättre än att behöva ta till olika specialtryckningar för att få fram dessa bokstäver. Knapparna är inte så stora men jag tycker ändå att det är lätt att skriva på tangentbordet, betydligt bättre än på föregångaren I320 där det var lätt att träffa fel tangent. I sammanhanget bör dock påpekas att undertecknad hör till gruppen som har ganska små händer.
Operativsystemet i I600 är Smartphone-varianten av Windows Mobile 6. Ibland får Microsofts operativsystem för mobiler kritik för att vara för omständliga och långsamma men i I600 känns det båda snabbt och enkelt att navigera runt i menyerna. Speciellt lyckad är den speciella variant av Idag-vyn som har det något kryptiska namnet "korthjul". Det är ett antal rutor som var och en innehåller information och genvägar. Genom att som är bra stega framåt eller bakåt med navigeringsknappen kan man snabbt växla mellan de olika rutorna.
I600 har ett tydligt fokus mot affärsanvändare men man har ända valt att placera en kamera på baksidan som gör den slimmade mobilen lite tjockare omkring linsen. Det tar bilder med upplösningen 1,3 megapixel och någon blixt eller fotolampa finns inte. Har man lite högre krav på sina mobilbilder är I600 inte något jag skulle rekommenderna. På en sån här telefon tycker jag nog ändå att man kan se det som positivt att man inte valt att skippa kameran helt.
Med tanke på formatet och funktionerna som I600 har i kombinationen med en prislapp på strax över 4000 borde den egentligen kunna bli en riktigt vass konkurent till exempelvis Sony Ericssons kommande P1 och den nyligen lanserade E61i från Nokia. Frågan är om Samsung har ett tillräckligt starkt varumärke på smartphonesmarknaden för att kunna ta upp kampen på allvar.
I juni-numret av Mobil kan du läsa ett utförligt test av Samsung I600.