Första intrycket av Serenata
Bang & Olufsen och Samsung hymlar inte med att Seranata i första hand är en musikspelare och bara i andra hand är en telefon. När det gället musik imponerar den stort. Tyvärr märks det också att man kompromissat och ibland låtit form gå före funktion.
Till att börja med måste det slås fast att Serenata är ett stort steg framåt om man jämför med föregångaren Serene. Nu säger det inte så väldigt mycket, men varken Bang&Olufsen eller Samsung behöver i alla fall skämmas för denna uppföljare som säkert skulle kunna ge Iphone och andra musikmobiler en match - om det inte vore för prislappen som jag ska återkomma till senare.
För som musikmobil är det ingen tvekan om att Seranata hör till de absolut bästa på marknaden. Det vågar jag påstå även efter att bara ha fått känna på den som hastigast. Ljudet är nämligen betydligt bättre än någon annan mobil jag har hört och det känns faktiskt inte enbart som tomt pr-prat när Bang&Olufsens representanter beskriver den som en portabel musikanläggning. Den är förvisso inte i klass med en ordinär stereoanläggning men det låter verkligen bra om de inbyggda högtalarna i Serenata och även när man lyssnar i det medföljande headsetet. Ännu så länge har jag bara hunnit lyssna på musik som varit speciellt utvald av Bang&Olufsen. Man får förmoda att urvalskriterierna varit att musiken skulle framhäva telefonens goda ljudegenskaper och dölja de mindre goda. Till exempel måste jag sätta ett frågetecken för basåtergivningen tills jag testat den. Bang&Olufsen säger själva att telefonen egentligen är för liten för att man ska kunna få till en bra bas. Därför använder man sig av en så kallad articifiell bas där samverkan mellan ett flertal högre frekvenser får hjärnan att uppfatta låga bastoner som egentligen inte finns.
Musikspelaren styrs med en kombination av hjulet ovanför skärmen och genom att man trycker direkt på skärmen. Jag tyckte inte att systemet kändes helt logiskt alla gånger men det kan också vara en vanesak.
Skärmen är alltså tryckkänslig men det är inte fråga om någon vanlig pekskärm. Istället ska man trycka på vissa bestämda områden på skärmen beroende på vilken funktion man använder sig av. I vissa fall är skärmen inte alls mottaglig för tryck, vilket kan bli lite märkligt. Till exempel när man ska slå ett nummer så visas siffrorna i en cirkel på skärmen, men det går inte att trycka på siffrorna utan man får istället snurra på hjulet och klicka på siffrorna en efter en för att mata in numret.
Att skriva sms eller mail är heller inte särskilt smidigt. Bokstäverna visas i grupper om tre som man förflyttar sig mellan med hjälp av hjulet. Tack vare T9 räcker det ofta med att man väljer rätt grupp av bokstäver men eftersom man måste snurra på hjulet framåt och bakåt för varje bokstav känns det ändå onödigt krångligt. Här liksom i andra sammanhang känns hjulet också lite väl lätt att snurra på, åtskilliga gånger snurrar jag för långt av bara farten.
När det gäller funktioner utöver musikspelaren, samtal och sms är Serenata ganska begränsad. Någon kamera har den exempelvis inte. Förklaringen till det från Bang&Olufsen och Samsung är att man valt att lägga allt krut på musikspelaren. En webbläsare finns men den klarar inte vanliga webbsidor utan bara xhtml-sidor.
Utseendemässigt är Seranta sparsmakad och stilren på det sätt som vi är vana att se från Bang&Olufsens andra produkter. Det kan säkert gå hem hos många i den tänkta målgruppen, högutbildade som kommit lite till åren. Enligt designern Daniel Lewis inspirerades telefonens runda former av stenar som han hittat i strandkanten och som hade slipats runda av havet.
Det som gör att Seranata är uträknad redan från start när det gäller den vanliga konsumentmarknaden är givetvis priset. Mycket få personer är beredda att betala cirka 13000 kronor för en mobiltelefon alldeles oavsett vilka egenskaper den har. När det dessutom är fråga om en mobil som i vissa avseenden är sämre än vilken lågprismobil som helst blir priset ännu mera orimligt.
Fakta Serenata
Typ:
3G-mobile med trippelband och turbo-3g (maximalt 1,8 megabit per sekund)
Mått: 109,5x63x19,7 millimeter
Vikt: 136 gram
Skärm: 2,2 tum, 240x240 bildpunkter, 256 000 färger
Minne: 4 gigabyte minne enbart för musik och film, 25 megabyte för telefonbok, kalender med mera
Taltid: upp till 3 timmar
Standby: 280 timmar