Annons

Google spårar din och vännernas position

En ny gratistjänst i mobila versionen av Google Maps ser var dina vänner befinner sig just nu. Och till skillnad mot andra motsvarande tjänster så är den gratis.

Publicerad Uppdaterad

Det är ett nytt tillägg i Google Maps för mobiler som gör att du kan visa var du är och se vännernas position direkt i mobiltelefonen. Tjänsten och positionering i sig är gratis, men eftersom Google Maps laddar ner kartor via mobilnätet så kan ändå den kostnaden, för att ladda ner kartorna, tillkomma på din mobilräkning.

Den nya versionen av Google Maps heter 3.0 och det är där som den nya funktionen för att positionera vänenr finns inbyggd. Programmet finns idag för Nokias smartphones med Series 60 och för mobiler med Windows Mobile. Motsvarande funktion för mobiler med bara java och för Iphone och Android-mobiler ska komma senare.

För att kunna dela med sig av sin position måste man logga in på ett Googlekonto, eller skapa ett nytt om man inte redan har ett. Sedan bjuder man in kompisar som får tacka ja för att kunna se och dela med sig av positionen.

I positioneringen för dina vänner kan du även välja i mobilen att endast visa en ungefärlig position, på ortsnivå om du hellre vill det istället för din exakta position.

Google Maps med Latitud laddar man ned med sin mobil från adressen google.se/latitude och programmet finns alltså för Nokias smartphones med Series 60 och för Windows Mobile. Iphone, Android och javamomobiler kommer lanseras senare.

I Sverige har vi sedan tidigare tjänster som positionerar dig och vännerna via mobilnätet och de har Mobil tidigare skrivit om. Lociloci är en av de senaste och erbjuder gratis positionering upp till en gräns och tar sedan betalt för ett abonnemang med fri positionering. Friendfinder är en annan tjänst där man på en karta kan se kompisarnas position, förutsatt att de använder någon av operatörerna Telia, Telenor eller Tre.

Googles tjänst fungerar även med Tele2 och när man stänger av Google Maps får man frågan om man fortfarande vill vara tillgänglig för Google Latitude. Det innebär då att programmet fortsätter vara aktivt i bakgrunden för att ge ut din position till kompisarna.