Integritet
Google står upp mot regeringen
Den amerikansk regeringen vill få tillgång till användarnas uppgifter och kommunikationsflöden men Google stretar emot.
Sedan 2000 har den amerikanska regeringen skickat ut cirka 300000 "National Security Letters" (NSL). I enlighet med federal lagstiftning, sektion 2709, har FBI rätt att kräva ut användares uppgifter, kommunikationsdata och annan information som anses vara relevant i utredningar kring internationell terrorism och hemlig underrättelse verksamhet. Lagen förbjuder även företagen som mottagit ett NSL-brev att avslöja att de har fått ett. Intresseorganisationen Electronic Frontier Foundation, uppger att Google är den första stora aktören att öppet bekämpa ett NSL-krav.
Enligt ett blogginlägg av Richard Salgaldo, Googles "Legal Director", har företaget sedan 2009 årligen mottagit mellan 0 till 999 NSL-brev som har berört mellan 1000 till 2000 användarkonton. Undantaget är 2010 då siffran var 2000 till 2999.
Googles vägran kommer inte långt efter att distriktsdomaren Susan Illston dömde att tystnadskravet i NSL-lagen var emot konstitutionen och därmed olaglig. Hon har även beordrat FBI att upphöra med all NSL-verksamhet medan hon väntar 90 dagar med att verkställa domen så att regeringen får tid att sätta ihop en eventuell överklagan, skriver Bloomberg.
Den pågående NSL-situationen påminner en del om den i Sverige omdebatterade FRA-lagen som ger försvarets radioanstalt rätt att bedriva signalspaning på bland annat telefon- och internetkommunikation som passerar Sveriges gränser.