Googlesökning och Iphoneskärm i Mios navigatorer
Med snygg fingernavigering som i Iphone och webbtjänster ska Mio locka den som har gps, men vill byta upp sig till något bättre. Mobiltelefonerna dröjer dock.
Den nya generationen navigatorer från Mio ska enligt Nordenchefen Peter Anderson rikta sig främst till den som nu byter ut sin första gps och vill ha något lite bättre.
- Att vägleda från punkt a till punkt b gör de flesta gps-enheter rätt bra, men vi förbättrar planeringsbiten inför resan, möjligheterna under resan och guidningen när du väl nått till mål, berättar han när Mobil träffar honom.
Mio Moov Spirit är en hel familj med nya navigatorer och de har alla det nya gränssnittet som man själv kan anpassa och som ska göra det enklare att hitta rätt i långa listor av sökträffar. Då sveper man med fingret över skärmen och så rullar listan över skärmen som på Iphone.
Anpassa menyerna
Knapparna på startskärmen består av ett knappt tjugotal, men med hjälp av programvaran för dator som följer med kan man anpassa så att de funkioner du använder mest syns direkt. Programvaran för dator används även för att till exempel ladda in och uppdatera kartor.
- Vi tittar på möjligheten att använda en webbapplikation, men idag är det programvaran för pc som gäller, säger Nordenchefen på Mio, Peter Andersson.
När man köper en navigator så får man inom 30 dagar ladda ner den senaste utgåvan av kartor till sin nyinköpta enhet. Det är ett sätt att garantera att Mios gps:er alltid har fräscha kartor. Vill man däremot uppdatera kartmaterialet efter det så får man betala.
- Ja, då kostar det. Man köper fyra uppdateringar som man kan ladda ner under en period av två år, berättar Colin Holloway som är europeisk PR-chef på Mio och som var med när Mobil fick möjlighet att titta närmare på de nya modellerna.
Vet du inte adressen till din destination går det även att söka med hjälp av sökord. Globen till exempel går lätt att hitta utan att veta adressen Arenavägen. Under körningen har Mio arbetat för att renodla det som visas på skärmen och ta bort överflödig information. Därför visas kartorna i det närmaste svart-vitt, men med till exempel nästa sväng och väg i tydligare grönt. Man får hjälp i korsningar och avfarter med att i god tid välja rätt fil. Ett undantag från renodlingen är dock 3D-modeller av kända turistattraktioner.
- Det är ett undantag, ja. Ser jag till exempel Eiffeltornet hjälper det mig att orientera mig, men det handlar om att vara selektiv, vi presenterar den information som är viktigast, säger Colin Holloway.
Gps-positionerade bilder som destination
När du är framme på din destination kan du utnyttja funktionen Navpix för att hitta till någon av de gps-positionerade foton som finns på någon av sajterna Navpix eller Flickr och vill du så kan navigatorerna plockas ur bilen och användas även till fots.
För att göra sökningar efter lokala restauranger till exempel används Googles sök, men det kräver att du låter navigatorn koppla upp sig via din mobiltelefon.
Hur långt dröjer det innan ni bygger in mobiltelefonin i navigatorn?
- Det är en befogad fråga, det hade givetvis varit mycket smidigare, säger Peter Andersson. Det framgår att de övervägt det men inte sett att efterfrågan idag är tillräckligt stor.
De tre nya navigatorerna ska komma ut i butik under juli.
Moov Spirit 300 (till vänster i bilden ovan)
Skärm: 3,5 tums skärm med 320 x 240 pixel
Mått: 79 x 93 x 18 mm
Moov Spirit 500 (i mitten i bilden)
Skärm: 4,7 tums skärm med 480 272 pixel
Mått: 85 x 132 x 14 mm
Vikt: 160 gram
Moov Spirit Flat (till höger i bilden)
Skärm: 4,7 tums skärm med 480 x 272 pixel
Mått: 85 x 133 x 15 mm
Vikt: 160 gram
Alla enheter har inbyggd trafikinformation i realtid, kartor från TeleAtlas och det nya gränssnittet där man kan dra med fingrarna för att styra och anpassa med hjälp av pc-programvaran.