"Kulturella skillnader"

Huawei anklagas för förnedring av anställda

Offentlig förnedring och hot uppges ha drabbat flera anställda på Huaweis Sverigekontor. Anklagelserna förnekas av Huaweis Nordenchef men facket menar att problemen orsakats av kulturkrockar.

Publicerad Senast uppdaterad

Sveriges Radios Eko-redaktion grundar sina uppgifter om hot och trakasserier mot anställda på Huawei i Sverige på kontakter med ett tjugotal personer som är eller tidigare varit anställda.

- Två säljare blev utskällda inför hela personalen för att de gick tidigt en dag för att hämta på dagis. Chefen sa att de dagen efter skulle ha en Power Point klar som visade varför just de skulle få jobba kvar i företaget, säger en av dem, enligt Ekot.

Att bli omflyttad utan förvarning eller plötsligt erbjudas en tjänst i ett annat land sägs vara metoder som företaget använder för att göra sig av med anställda som inte presterar tillräckligt bra.

James Chen, Huaweis Nordenchef, menar att uppgifterna inte stämmer. Chen säger till Ekot att bara 15 av 500 anställda slutat de senaste två och ett halvt åren och att det visar att personalen är nöjd. Han förnekar att det skulle förekomma hot och trakasserier.

Enligt Unionens ombudsman Kari Andersson har man konstaterat att det finns problem som orsakas av skillnader mellan svensk och kinesisk företagskultur. Enligt facket består en del av problemen av bestraffningar eller hot mot enskilda medarbetare.

- Vissa personer säger att ledningen kan vända sig till dem och säga att ”du vet inte vad det här bolaget kan göra mot dig”, säger Andersson till Ekot.

För svenska konsumenter är Huawei mest kända för sina usb-modem och mobiltelefoner, men nätutbyggnad är också en viktig del av verksamheten och på den svenska marknaden är Ericsson en av huvudkonkurrenter.