Krävs komplicerade komponenter

Huaweis nästa böjbara telefon kan dröja till andra halvan av 2020

Samsung står i begrepp att presentera sin andra böjbara telefon inom bara ett par månader. Men Huaweis uppföljare till Mate X lär däremot dröja, hävdar källor med insyn i saken.

Publicerad Uppdaterad

Hela företeelsen med smartphones med böjbara skärmar har hamnat lite på efterkälken jämfört med de urpsrungliga lanseringsplanerna. Detta till följd av att Samsung valde att skjuta upp sin Galaxy Fold efter att testexemplar av telefonen visat sig dras med diverse skärmrelaterade problem. Nu har segmentet efter sju sorger och åtta bedrövelser trots allt vaknat till liv, då både Samsung och Huawei har släppt sina respektive telefoner i segmentet, Galaxy Fold och Mate X. Men medan Samsung ligger i startgroparna för en lansering av en uppföljare, så lär det däremot dröja innan Huawei lanserar sin nya Mate X. Det hävdar åtminstone källor bland Huaweis leverantörer som sajten Digitimes har talat med. 

Det ska vara behovet av relativt komplicerade delar som ligger bakom saken. Det handlar bland annat om gångjärn och flexibla skärmpaneler. Att en uppföljare kommer under 2020 är dock klarlagt, då ingen mindre än Huaweis egen konsumentdivisions-vd Richard Yu har hävdat det i en en intervju med den franska sajten Frandroid. Det blir bara lite senare än vad många kanske väntat sig. Men det innebär också att telefonen sannolikt lär komma med en rad konkurrenskraftiga komponenter i övrigt, inte minst det nya systemchippet Kirin 1020 som väntas dyka upp även i Mate 40-telefonerna till nästa höst. Till skillnad från Samsung så tycks Huawei dessutom välja att förse sin uppföljare med samma formfaktor som sin första böjbara telefon. Galaxy Fold ska däremot se ut ungefär som Motorolas nyligen presenterade Razr. 

Källa