På plats i NY

Iconia A1: Acers svar på Note 8

Acers globala lansering i New York var mest fokuserad på pc/tablet-hybrider men företaget passade även på att lansera Iconia A1, en ny liten Androidplatta.

Publicerad Senast uppdaterad

Mindre än ett kvarter bort från Googles New York-högkvarter höll Acer ett stort globalt lanseringsevent. Till sökmotorjättens förmodade förtret var det Windows 8 pc/platt-hybrider som stod för huvuddelen av fokuset. Lite plåster på Androidsåret var att företaget även presenterade en ny 7,9 tums Androidplatta. Iconia A1 ska fånga konsumenterna med ett enkelt och användarvänligt gränssnitt, samt ett tilltalande pris.

Vid ett snabbt ögonkast kan A1 anklagas för att vara väldigt Samsung-inspirerad. Det är främst för att plattans baksida utgörs av ett vitt helgjutet plastbakstycke som känns igen från konkurrenten. Men medan Samsung satsar på att försöka skapa plattor som ser ut att ha utsatts för en brödkavelmangling så har Acer valt en annorlunda infallsvinkel. Med mått på 208,7 x 145 x 11.1 mm och en matchvikt på 410 gram är A1 är en liten knubbis, men mer på ett charmerande än på ett obehagligt sätt. De lite tjocka rundade kanterna gör den behaglig att hålla i även om jag personligen tycker att 7,9 tum är på gränsen till vad man kan hålla bekvämt med en hand. Plattan kommer att släppas i två varianter, den ena med endast wifi medan den andra även har 3G som per automatik gör den 20 gram tyngre.

Till det yttre är det mesta som sig bör när det kommer till små Androidsurfplattor. Du hittar en av/på-knapp, volymreglage, och en micro-usbport i botten. Det som gör att A1 glädjande nog sticker ut lite ur mängden är att den även har en dedikerad Micro hdmi-port, samt en kortplats för micro sd-minnen. 

Starkt batteri, om det håller vad som lovas

Skärmen är en bakbelyst lcd-variant med en upplösning på 1024 x 768 pixlar. Den använder sig av IPS-teknik vilket ger den en maximal betraktningsvinkel på 85 grader. Första intrycket av skärmen är att upplösningen är fullt tillräcklig med plattans storlek i åtanke och har en fin färgåtergivning. Hur man uppfattar färgerna påverkas inte nämnvärt av en sned betraktningsvinkel, däremot så upplevs hela skärmen ganska mycket mörkare. Trots det är skärmen överraskande bra, det att den inte har världens högsta ppi kan man nog leva med.

Det som på papper ser lovande ut är batteriförbrukningen som ska ge sju till åtta timmars hd-videouppspelning. Standbytiden anges till 408 timmar. 

Prestandan

Under huven sitter en fyrkärning processor som är klockad till 1,2 Ghz. Arbetsminnet är på 1 gigabyte och lagringsminnet på antingen 8 eller 16 gigabyte beroende på modell. Under vanlig användning flyter det på helt okej, men tyvärr har jag inte haft möjlighet att verkligen sätta plattan under hård belastning.

Kamerorna är inga större överraskningar. Huvudkameran är på 5 megapixlar och kan filma video i 1080p. Stillbilder blir ungefär som det brukar bli när man plåtar med plattor. Färgerna är aningen bleka och skärpan är inte den allra bästa men å andra sidan, för att vara en platta så ligger kameran i par med de flesta. Videoinspelningen är samma historia, funktionell men inte fantastisk och ibland så kämpar bländaren att hinna med när ljusförhållandena ändras. Jag måste dock tillägga att jag inte har kunnat granska vare sig stillbilderna eller videofilmerna i datorn och därför är det svårt att ge ett definitivt slutomdöme.

Fem fingrar eller två 

I grund och botten är det en ganska ren Androidversion som man hittar i Iconia A1. Men Acer har gjort lite småändringar för att göra plattan mer användarvänlig och anpassad till flera olika situationer. Ett exempel är ett sätt man kan starta plattan från viloläge. Istället för att trycka på strömknappen och sedan dra fingret över låsikonen så kan trycka med fem fingrar på skärmen samtidigt. Då startar plattan och den låses inte bara upp, den tar dig även direkt till kalendern. Du kan om du vill ändra vilket program den ska öppna i inställningar. Du kan göra samma sak fast med två fingrar, fördelaktigt med tummarna på vardera sidan av skärmen. Det kan vara praktiskt om du till exempel snabbt vill ta ett foto.

I slutändan är det nog priset som avgör hur framgångsrik Iconia A1 visar sig vara. 7 till 8-tumssegmentet är en tuff nisch att ta sig an, med konkurrerande modeller som Google Nexus 7, Asus Fonepad och Galaxy Note 8, för att inte nämna Ipad Mini. Iconia A1 är en lågprisplatta, prestanda per krona är dess starkaste kort i sammanhanget. Med ett rekommenderat pris på 169 euro (cirka 1526 kr) för wifi-varianten med 8 gigabytes minne kan den kanske vara ett bra alternativ. Om den verkligen är det återkommer vi till när vi har fått testa den ordentligt.