Nya funktioner, intelligens, kommunikation, med mera

IOS 17: Många nya funktioner och förbättringar – se allt viktigt

Förbättringar och nyheter, det här är nytt i Ios 17 med fokus på bättre kommunikation, att dela information och intelligens. Och två helt nya användningsområden.

Publicerad Uppdaterad

I Ios 17 kan du säga bara Siri istället för Hey Siri när du ska kalla på röstassistenten. Du kan även få telefonens bildigenkänning att känna igen även husdjur (katter och hundar) och inte bara människor. 

Nyheter inom kommunikation

Centralt i telefonen är ju just telefonappen och en nyhet i IOS 17 är en helskärmsbild som du själv kan anpassa och den visas för de du ringer till. Den blir även sidhuvud i din post i deras telefonbok i telefonen. Det här ser ut ungefär som hemskärmen i nuvarande IOS 16 och de fungerar även i andra telefonappar som Snapchat, Skype och så vidare.

Mera telefonsvarare

I den vanliga telefonappen introduceras live telefonsvarare så att du ser i hemskärmen i realtid när den som ringer dig talar in ord för ord. Ser du att det är viktigt kan du då lyfta luren och svara. Det är oklart vad detta kräver från operatören för att det ska fungera. Även FaceTime får till slut telefonsvararfunktion, både i videoform och för röstsamtal.

Meddelande blir renare

Med fler funktioner har Meddelandeappen med tiden blivit fylld av dem. I IOS 17 städas alla iMessage-appar undan från den översta raden i tangentbordet och får istället en egen genväg. I Meddelanden får vi förbättrad sök med möjlighet att lägga till filter. Du kan svepa på ett individuellt meddelande för att svara på just det. Har du ett gruppmeddelande visas en liten pil kallad CatchUp så att du kan se vad du missat. Delar du din information eller får någon annas position i Meddelanden har du positionen direkt i meddelande-appen, inte bara som tidigare i Hitta-appen.

Den nya funktionen Check In låter dig meddela en nära vän eller familjemedlem att du är på väg till exempel hem och när du beräknas vara framme. När telefonen märker att du är hemma skickas ett meddelande om att du anlänt och blir du försenad av någon anledning får vännen meddelande om det och kan agera genom att ringa eller se din status med till exempel batteristatus för att se om telefonen fortfarande har ström.

Stickers får en uppdatering så att du kan göra emojis till stickers. Dessutom blir möjligheten att lyfta detaljer ur olika bilder, en funktione som introducerades förra året nu även tillgängliga som stickers. Alla stickers blir vidare tillgängliga inte bara i Meddelanden utan även i andra appar där emojis går att lägga in.

Airdrop i närkontakt

Med Airdrop kan du i IOS 17 byta kontaktuppgifter med någon genom att helt enkelt hålla telefonerna mot varandra. Det funkar även mellan Iphone och Apple Watch och när du ska använda SharePlay tillsammans med en vän. Genom att hålla telefonerna nära kan du även dela bilder enkelt och om ni som överför bilder kommer för långt ifrån varandra kan överföringen slutföras via internet istället. 

Smartare tangentbord

I IOS 17 blir tangentbordet smartare. Autocorrect föreslår kommande ord direkt i texten och tangentbordet blir kort sagt mer intelligent när det föreslår och rättar. Dessutom ska möjligheten till röst till text förbättras. 

Helt ny app: Journal

Med utgångspunkt i bildminnen i bildappen skapar Apple nya appen Journal. Där samlas det du gör i din Iphone, från platser, bilder, musik, bilder och podcasts. Dessa skapar grunden i en slags dagbok med minnen och du kan komplettera med att skriva kring dessa ämnen.

Standby: Ladda i liggande läge för smart skärm

När telefonen laddas och ligger i liggande läge aktiveras det nya Standbyläget. Där ser du klocka och på natten visas den i rött för att inte störa, men mycket går att anpassa och det finns mycket olika information att välja bland. Den kommer från olika widgets så det kan vara väder, favoritbilder, och mycket annat.