Transit
Kollektivt nu även i Google Maps
Google lanserar Transit i Sverige, en funktion som gör det möjligt att se kollektivtrafikinformation för hela landet i Google Maps.
Enligt företaget gör svenskarna dagligen cirka 50000 sökningar på Google som berör kollektivtrafiken. Med det i åtanke är det inte så underligt att Google hoppar på det tåget. Med Transit kan användarna från och med idag skapa en resväg som inkluderar kollektivtrafiken. Det går att se detaljer som närmaste hållplats, tidtabell och restid.
Tack vare ett samarbete med samarbetsorganisationen Samtrafiken har Google fått tillgång till kollektivtrafiken över hela landet, något som Sverige tillsammans med ett fåtal andra länder är ensam om.
Google och Samtrafiken tror att avregleringen av kollektivtrafiken, som träder ikraft vid årsskiftet, kommer att ge resenärerna ännu fler alternativ vilket i sin tur ökar behovet av trafikrelaterad information. Enligt Jeanna Rutherhill, försäljningschef för resebranschen på Google Sverige, gör inte Google inte detta för att tjäna pengar, därmed finns det heller ingen reklam inbyggd direkt Transit. Istället påstår Rutherhill att de primära anledningarna är för att svenskarna ska välja mer miljövänliga transportmedel och för att gagna turismen i Sverige. En Japan kan till exempel nyttja tjänsten och hitta till ett museum i Stockholm samtidigt som personen får informationen på sitt modersmål.
En nackdel för nämnde Japan är dock att det inte går att använda tjänsten i ”offline”-läge, vilket kan medföra väldigt höga roaming-kostnader. En annan brist är att det inte går att få kollektivtrafikinformation i realtid, en funktion som i dagsläget endast finns i Madrid och fem andra städer. Istället förlitar sig Google på tidtabeller som uppdateras veckovis. Vissa kommer förmodligen också bli förvirrade av detaljer som att tunnelbanelinjerna i Stockholm redovisas efter vilket nummer de har men inte vilken färg.
Med tanke på att Google maps finns på mer än 40 olika språk i över 50 länder och fler 400 städer så går det att planera resor över landsgränser, så länge Google har den nödvändiga informationen om alla berörda platser längst med vägen.