https://www.mobil.se/nyheter/kom-i-form-med-mobilen
504880
Nyheter
Träning och sensorer

Kom i form med mobilen

● BILDSPEL Fitbit Ultra är en uppkopplad stegräknare med inbyggd höjdmätare. Trappor ger extra poäng och du kan följa din utveckling i Fitbits webbapp. Webbplats:FitbitPris: 900 kr
Nokia låg länge steget före med sportiga mobiler och appar som Fitness Diary och Sports Tracker för den som vill komma i form med mobilen. Nu kommer Android och Iphone ikapp. Vi har kartlagt hur du kan använda mobilen för att må bättre – från kost och träningstips till trådlösa sensorer som håller koll på allt från hur hårt du sover till hur hårt du trampar på cykeln.

Det var Nokias smarta telefoner med Symbian och inbyggd gps som gjorde det möjligt att skapa de första riktigt användbara träningsapparna. Informationen som mobilens gps levererar räcker långt för att analysera utomhusträningen. För löpning, cykling, skidåkning och många andra sporter finns det ett tydligt samband mellan den avverkade sträckan och antalet brända kalorier. Backar och underlag påverkar också hur jobbig rundan är, så med hjälp av höjddata går det att sätta ett ännu mer exakt betyg på träningspasset. 

En GPS är bra på att mäta latitud och longitud någorlunda exakt – precisionen ligger ofta runt 10 meter. När det gäller höjden över havet är satellittekniken inte riktigt lika användbar – åtminstone inte när det gäller små höjdskillnader. Gps-signalen ger ofta ett större fel i höjdled än i positionen och felet spelar dessutom större roll eftersom höjdskillnaderna påverkar träningens effekt så mycket. 

I de vassaste cykeldatorerna och löparklockorna finns en barometrisk höjdsensor som använder lufttrycket för att räkna ut höjden över havet. Tekniken är exakt och håller koll ned till meterprecision, men det finns brister. Lufttrycket varierar med vädret och sensorn behöver hjälp för att kunna skilja på exempelvis om du tagit dig upp för en kulle eller om det är ett lågtryck på ingång. De flesta klockor med en barometrisk höjdmätare måste du kalibrera själv, men mobilen öppnar för nya möjligheter. Barometrisk sensor är fortfarande ganska ovanligt i mobiler, men finessen finns redan i Samsung Galaxy Nexus, Sony Ericsson Xperia Active och några ytterligare Androidenheter. Mobil och barometrisk sensor är en lyckad kombination. Från vädersajterna går det att hämta aktuella lufttrycksdata för din position och enkelt kalibrera bort vädrets påverkan.

Hastighet, sträcka och antal höjdmeter ger en bra uppskattning av träningseffekten – men du måste hålla dig utomhus. Det finns dock en sensor i mobilen som kan hjälpa dig att hålla koll på inomhusträningen – accelerometern. Med rätt app blir mobilen en stegräknare som du kan använda på gymmets ­löpband eller för att hålla koll hur många kilometer veckans sammanlagda promenader uppgår till. 

Mobiler med stegräknare har funnits på marknaden länge, men Androidapparna är inte riktigt lika pålitliga som Nokias gamla n82 eller Sony Ericssons Walkmanmobiler. Även om Android har bra möjligheter för multitasking och bakgrundskörning så finns det kombinationer av appar och mobiler som inte klarar att räkna steg när du använder andra funktioner i mobilen. Samma problem finns för Iphone där bara vissa stegräknarappar fungerar i bakgrunden. Kanske inte ett stort problem om du använder räknaren under ett träningspass, men det gör det krångligt att logga alla småpromenader under en dag. 

Sov med din telefon

Hälsa handlar inte bara om aktivitet, utan också om vila och återhämtning. Även här kan accelerometern komma till nytta. Teorin säger att vi sover i cykler och att man rör sig olika mycket i olika faser av sömncykeln. Genom att lägga mobilen på madrassen intill kudden loggas varje vridning och vändning under natten och apparna kan räkna ut hur djupt du sover. Informationen går att använda på olika sätt. 

Först och främst får du ett kvitto på hur mycket kvalitetsvila varje natt ger. Kanske finns det enkla förändringar som ger bättre sömn – hyra färre skräckfilmer, göra sovrummet lite svalare eller förmå grannen att sälja papegojan. Apparna kan visa vad som ger effekt. Med hjälp av sömncykeln kan mobilen också bli en väckarklocka som förhindrar att du vaknar på »fel sida«. Nyckeln är att inte dra igång alarmet när du sover som djupast, utan att passa på när du är lätt att väcka. Ställ in när du senast måste vakna så väljer appen ett bra tillfälle för väckningen. Bättre utvilad trots några minuter mindre sömn helt enkelt. Ett annat sätt att hålla koll på sömnen är genom att mäta elektriska impulser från hjärnan. Det klarar inte mobilen på egen hand, men med hjälp av en särskild sömnsensor – ungefär som ett pulsband för huvudet – kan du kartlägga hur du sover i detalj. 

Zeo Sleep Manager är en sådan produkt. Pannbandet har ett laddningsbart batteri och under natten skickas data till din mobil via bluetooth. På morgonen kan du se hur stor del av natten du ägnat åt lätt sömn, djup sömn och rem-sömn. Att använda en sömnsensor är naturligtvis dyrare än att installera en app och använda accelerometern, men om du vill vara säker på att mäta din egen sömn och inte din partners så är pannbandet det bästa alternativet. Om det känns lite för extremt att sova med ett pannband så finns Fitbit – en smidig pryl med inbyggd accelerometer som du kan fästa i ett armband. Kanske inte lika exakt som Zeo Sleep Manager, men Fitbit kan du gå omkring med hela dagen och logga allt – såväl vardagsmotionen som träningspass och sömn.

Mät mer med sensorer

Externa sensorer gör det möjligt att mäta det mesta när det gäller träning och hälsa. Möjligheterna varierar mellan olika märken och mobiler. Wlan och vanlig bluetooth finns i så gott som alla mobiler, men fler och fler modeller börjar även få stöd för strömsnålare tekniker som passar bra för sportsensorerna. Två konkurrenter slåss om att bli den stora standarden för pulsband och andra träningsprylar – Bluetooth Smart och ant+. Likheterna är många – de arbetar i samma frekvensband och har väldigt låg strömförbrukning, så en sensor kan fungera flera månader på knappcellsbatterier och behöver inga sladdar eller laddare. 

Bluetooth Smart lanserades under 2011, men ANT+ har funnits i flera år och har därför ett mycket större utbud av sensorer. Förutom pulsband finns stegräknare, personvågar och olika typer av cykelsensorer som du kan koppla till mobilens appar. ANT+ finns inbyggt i htc Rhyme, Motorola Motoatcv och de flesta Androidmobiler från Sony och Sony Ericsson. 

Bluetooth Smart finns i Motorola Razr och Motoactv, men även Apple satsar stort på tekniken och kommer sannolikt att dra med sig fler märken, så det är svårt att säga vilket som är det mest framtidssäkra köpet. Iphone går att utrusta med ant+ genom en dongel, men den möjligheten finns inte ännu inte på Android. Däremot finns pulsband som använder den gamla, vanliga bluetoothstandarden. De kräver fler batteribyten, men fungerar annars minst lika bra.

Siktar in sig på friska

Alla hälsoappar kräver inte sensorer eller extra hårdvara. Det dyker upp fler och fler smarta appar som förvandlar mobilen till en träningsinstruktör eller kostrådgivare. Fitness Builder och Ifitness är exempel på appar som innehåller ett stort antal övningar för styrka, kondition och rörlighet med tydliga instruktioner i form av bilder och videoklipp. I apparna finns också träningsdagböcker med möjlighet att posta resultaten på Facebook. 

Lite grupptryck skadar sällan motivationen och här kan du få hjälp av kompisarna på de sociala nätverken. De flesta appar siktar in sig på att hjälpa fullt friska människor med kost och motion, men en växande marknad är det område som kallas Mhealth – appar och mobiltillbehör för sjuk- och hälsovård. Blodtrycksmätare och mätare för blodsocker och syresättning med koppling till mobilen finns redan idag och kan hjälpa alla som har svårt att ta sig till en läkare att rapportera in värden och följa upp behandlingar. 

5 tips för Android och Iphone

Styrketräning och gym

På gymmet kan mobilen hjälpa dig att hålla koll på träningen. Det finns många appar som ger dig en träningsdagbok där du kan lista övningarna och knappa in varje träningspass med vikter och antal repetitioner. Fitness Builder är en app som finns både för Iphone och Android och som ger dig både träningsdagbok och mängder av förslag på övningar och kompletta träningspass – från klassiska övningar som bänkpress och knäböj till pilatesbollar, kettlebells, TRX och andra trendigare redskap. Fitness Builder är gratis att testa men kostar därefter 75 kr per månad. Ett billigare alternativ är Ifitness för Android som kostar 13 kr i engångskostnad. Till Iphone finns i stället Nike Training Club som dessutom är gratis.

Förutom hörlurar för favoritmusiken är de bästa gymtillbehören ett pulsband och en stegsensor för löpbandet. Om du har en mobil med stöd för ANT+ kan du välja pulsband och stegsensor från exempelvis Wahoo eller Garmin. Från Polar finns pulsband med stöd för både vanlig bluetooth och för Bluetooth Smart. Stegsensor och pulsband låter dig hålla koll på både uppvärmning och all konditionsträning inomhus. 

Mat och diet

Trenderna när det gäller kost är ett ämne som skulle räcka för många artiklar, men regeln framför andra är naturligtvis att äta det som kroppen behöver – varken mer eller mindre. Fitness Builder innehåller mycket fakta om näringslära, men det finns också appar som hjälper dig att beräkna hur mycket energi du behöver och matcha det mot maten du äter. Kaloriräknaren Shapeup Club som finns för både Android och Iphone är inte kopplad till någon speciell diet med extra mycket eller lite av vissa näringsämnen utan bygger på att matdagbok och koll på kaloriintaget räcker långt för att nå målen. 

Vid registreringen knappar man in ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå och appen talar om hur många kalorier som behövs. Sedan är det bara att fylla på med intagna måltider och avverkade träningspass och appen räknar ut energibalansen. Gränssnittet är enkelt och det finns förslag på värden för både mat och träningspass, så du behöver inte veta hur många kalorier en golfrunda motsvarar eller vad en hamburgare innehåller. 

Vila och sömn

Mobilen är ett bra verktyg för att ta reda på om du behöver varva ned eller hitta åtgärder för att kunna sova bättre. En analys av variationerna i pulsen går att använda för att mäta din stressnivå. Funktionen finns bland pulsklockornas toppmodeller och de flesta Androidmobiler, och Iphone klarar att göra samma test – det enda du behöver är gratisappen Stress Check som finns för båda systemen. Mobilen fungerar faktiskt också som pulsmätare utan några som helst tillbehör. Kameran är tillräckligt känslig för att kunna se hur fort hjärtat slår när du lägger fingret mot linsen. 

Det finns många appar, till exempel Azumio Heart Rate för Android och Iphone, som kan hjälpa dig att mäta vilopulsen. Vilopulsen kan både avslöja konditionens utveckling och ger en indikation på om du är återhämtad efter träning och jobb. En nedåtgående trend i vilopulsen visar att träningen fungerar och att konditionen förbättras. Även sömnkvaliteten går att mäta utan tillbehör. Mobilen innehåller en känslig accelerometer och med appen Sleep as Android eller Sleep Cycle för Iphone igång under natten kan telefonen logga din sömn och ge ett mått på hur effektiv den varit.

Konditionssporter

Pulsen är det bästa måttet på att konditionsträningen ligger på rätt nivå, så ett pulsband är givetvis ett måste oavsett om du satsar på löpning, cykling eller inomhussporter. Om du har en Motorola Razr, Androidklockan Motoactv eller Iphone 4S kan du använda ett pulsband med Bluetooth Smart – till exempel Wahoo Blue HR. Om cykel är din sport och du har en kompatibel mobil kan ett band för ANT+ vara ett bättre val. 

Det öppnar för fler sensorer som ger dig ännu bättre koll. Med en liten sändare på kedjestaget och magneter på ekrar och trampor kan du få både exakt hastighet och trampornas varvtal till mobilen. Cykelsensorerna från märken som Garmin, Bontrager eller Wahoo är överkomliga i pris, men det finns spännande möjligheter om du har riktigt högt ställda mål. Med en powermeter – till exempel Cycleops Powertap – får du exakta siffror på hur du trampar på cykeln. Garmin har en egen app för sina sensorer, men de mest användbara apparna fungerar med många olika sporter och med många olika sensorer. 

Helheten

Fitbit Ultra är en liten enhet som du kan använda för att få ett grepp om hur kroppen arbetar under hela dagen. Fitbit har en inbyggd accelerometer och levereras med ett armband som du kan bära dygnet runt. Under dagen får du ett värde på hur många kalorier du förbränner och på natten mäts sömnkvaliteten – ungefär på samma sätt som du kan göra med de olika sömnapparna. Med rätt tillbehör till din mobil kan du också göra enklare hälsotester. 

Blodtrycket kan vara svårt att mäta för alla som saknar medicinsk utbildning, men Fora D15b pumpar och lyssnar efter puls enligt konstens alla regler och varnar om värdet ligger utanför det normala intervallet. Mätvärdena synkas via bluetooth till mobilen så att du kan följa utvecklingen. Både högt och lågt blodtryck är förknippat med risker, så det är bra att ha koll på hur man ligger till – och naturligtvis inte lita helt på självtesterna utan låta ett proffs göra mätningarna emellanåt. Ett annat hälsotest du kan göra via mobilen är att mäta kroppens sammansättning. Både Withings och Tanita har vågar som kommunicerar med mobilen. Withings använder wlan och Tanita använder bluetooth.