https://www.mobil.se/nyheter/kommande-iphone-kan-styras-med-ber-ringsfria-gester
565090
Nyheter
Obekräftade uppgitter

Kommande Iphone kan styras med beröringsfria gester

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ska%CC%88rmavbild%202018-04-04%20kl.%2014.35.23.png?itok=g42BULfy', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ska%CC%88rmavbild%202018-04-04%20kl.%2014.35.23.png?itok=Zl6LsZ14', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ska%CC%88rmavbild%202018-04-04%20kl.%2014.35.23.png', w: 436, h: 249, title: ' ' },]
Källor med insyn i Apples planer hävdar att en framtida Iphone kan komma att styras med beröringsfria gester. Teknologin ska vara under utveckling och sägs vara redo för lansering om tidigast två år.

Det brukar talas en del om hur viktigt det är för telefontillverkarna att differentiera sig och ta fram produkter som skiljer sig fundamentalt från konkurrenternas. Detta då konsumenternas uppgraderingstakt minskar stadigt och hela smartphone-segmentet tycks lida grav brist på innovationsanda. Men Apple ligger inte på latsidan, om man får tro uppgifter från ”källor med insyn” som Bloombergs ofta mycket välunderrättade redaktör Mark Gurman talat med. Man ska nämligen vara i full färd med att utveckla ny teknologi som medger att man styr en smartphone med beröringsfria gester, det vill säga utan att nudda skärmglaset. Dessutom påstås samma Iphone-modell få en skärm som är böjd, fast innåt istället för ut över kanterna som Samsungs enheter. Teknologin väntas vara redo för lansering tidigast om två år, förutsatt att man inte stöter på oöverstigliga problem på vägen. 

”Tryckkänslig”

Teknologin ska bland annat kunna känna av hur nära användarens fingrar befinner sig, något som öppnar upp för gester ”på djupet”, precis som i fallet med 3D Touch-tekniken som sitter i dagens Iphone-modeller och på Apple Watch. Utvecklingen av både den böjda skärmen och geststyrningen befinner sig enligt källorna fortfarande på ett tidigt stadium, och det kan enligt dem mycket väl hända att Apple bestämmer sig för att överge det hela. Apple har i vanlig ordning valt att inte kommentera uppgifterna överhuvudtaget. Om det finns någon sanning i uppgifterna så lär det hur som helst handla om en Iphone med OLED-skärm, eftersom den skärmteknologin medger böjda skärmar. Apple jobbar förvisso på Microled-skärmar, men på det området lär vi knappast se några produkter inom så kort tid som två år. 

Ämnen