Mobil Business fortsätter sin serie inför Internet of Everything – For Real, ett halvdagsseminarium som går av stapeln på onsdag den 18 juni, med en intervju med Anders Hardebring, medgrundrare och vd för Imagimob. Företaget jobbar med sensorteknik och Anders Hardebring är av förklarliga skäl mest spänd på det ökande antalet enheter som numera utrustas med sensorer. – Det som är riktigt spännande är att antalet enheter som innehåller sensorer växer snabbt. Hit räknar vi både smarta telefoner och så kallade wearables. Exempel på wearables är fitnessprodukter som Jawbone och trackingprodukter som Trax.
Den fortsatta tillväxten på marknaden för smarta telefoner samt utvecklingen av energisnåla komponenter är även de positivt bidragande faktor för sakernas internet och i synnerhet kroppsburna enheters tillväxt, enligt Anders Hardebring. – Den smarta telefonen är viktig som användargränssnitt för användarna och som kommunikationslänk mellan wearable och molntjänster på Internet. Detta ger kraftigt förbättrade kommunikationsmöjligheter. Förbättrade kommunikationsmöjligheter i kombination med ett större utbud av elektroniska komponenter med låg strömförbrukning och lågt pris får marknaden att växa kraftigt, säger han.
Bättre precision för kroppsburna enheter krävs Det går knappt att undgå att allt fler tillverkare satsar på kroppsburna enheter, exempelvis fitnessarmband eller smarta klockor. Men oavsett det växande antal så återstår en viktig brist med många av dessa enheter: de saknar precision och exakhet, säger Anders Hardebring, något som även vi här med våra tester kunnat konstatera. – Vi tror att i takt med att exaktheten och precisionen i wearables förbättras, så kommer man att hitta fler och fler intressanta tillämpningar inom till exempel, industrin, tjänsteföretag, sjukvård, äldreomsorg, räddningstjänst och fitness.
Vad är det som saknas eller måste hända för att ännu fler prylar ska kopplas upp?
Annons
– Önskemålet är ett separat nät med bra geografisk täckning (räckvidd viktigare än bandbredd) och som möjliggör uppkoppling av ’saker’ som har billiga och strömsnåla komponenter och billiga abonnemang, säger Anders Hardebring.
Första delen av intervjuserien med Jenny Gustavsson från Infracontrol finns att läsa här, och andra delen med Michael Westberg från Connode här.